• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Állatfigurás kekszet vont ki a forgalomból a Nébih

Hírek Forrás: MTI

A forgalomból kivont keksz elsősorban kisgyermekek részére készült, fogyasztása 8 hónapos kortól ajánlott.

Megnövekedett akrilamid-tartalom miatt Horvátországból származó, vanília ízesítésű állatfigurás babakekszet vontak ki a forgalomból - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
   
A közleményben a Nébih felhívta a figyelmet, hogy senki ne adja gyermekének a KOESTLIN márkajelzésű, Babakeksz vanília ízesítéssel nevű, 180 grammos kiszerelésű terméket, amelynek minőségmegőrzési ideje 2017. szeptember 30., tételazonosítója pedig LOT 208.
   
A keksz elsősorban kisgyermekek részére készült, fogyasztása 8 hónapos kortól ajánlott, ezért a Nébih kiemelten felhívja a figyelmet, hogy a már megvásárolt KOESTLIN márkajelzéssel ellátott élelmiszer csomagolásán figyelmesen ellenőrizzék az azonosító adatokat mielőtt azt gyermekeknek adnák.
   
Ismertették: az akrilamid határértéket meghaladó mennyisége feltehetően technológiai hiba miatt, a túlsütést követően alakulhatott ki. A gyártó (KOESTLIN D.D) az Európai Unió négy tagállamába, köztük Magyarországra is szállított a kifogásolt tételből. Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv megkezdte a termék nyomon követésének vizsgálatát.
   
Közölték továbbá: akrilamid képződhet élelmiszeripari feldolgozáskor és otthoni ételkészítéskor is a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (120 Celsius fok felett) végbemenő reakciók során, amelyek az élelmiszer "barnulását" és több ízösszetevő kialakulását is eredményezik. Kis mennyiségben sok élelmiszerben, a többi között kenyérben, hasábburgonyában, sült burgonyában, burgonyasziromban, kekszben vagy kávéban is előfordul.
   
Mint írták, az élelmiszerekben jelen lévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamid-szintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.