• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Állati jó dolog, avagy dr. Eb rendel

Hírek Forrás: Orvosok Lapja Szerző:

Egyedül a kutyák képesek teljes mértékben szabad akaratukból aktívan együttműködni velünk.

Bárhol eredményeket tudnak elérni, ahol félelem, szorongás, elszigeteltség keríti hatalmába a betegeket. Már csupán jelenlétükkel oldják a szorongást, csökkentik a félelmet, enyhítik a magány fájdalmát. Mondják, mindig megmozgatnak érzelmeket bennünk, nagyon ösztönösen reagálunk rájuk, közelségük ősi igényünk. A kutyabarátok – de talán helyesebb kifejezés –, a kutyamániások között orvosok is vannak, akik szeretnék ezt a számukra nap, mint nap megtapasztalt nagyon jó érzést valahogy a gyógyító munkájuk során is alkalmazni. Az Orvosok Lapja idei első számában megjelent összeállításban ők vallanak arról, miként kerültek kapcsolatba négylábú társakkal, miért tartják/tartanák fontosnak részvételüket orvosi hivatásukban.

Kutyák terápiás alkalmazását tervezik gyermekorvosi rendelőkben dr. Hertzka Péter, a XIII. Kerületi Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgató-főorvosa.

– Olvastam róla híradásokban, hogy nyugati országokban bevett gyakorlat ez a terápiás lehetőség. Rendkívül állatbarát vagyok, saját magamon érzem a kutyáim jelenlétének pozitív hatását", mondja a főigazgató-főorvos, aki szeretné, ha a kerületi gyermekorvosi rendelőkbe is ellátogatnának képzett kutyusok, hogy a gyermekeket ne az oltástól való félelem foglalkoztassa, hanem az, hogy ott van-e a kutyus vagy nincs.
– Persze ez nem szokványos dolog még nálunk, nyilván kell hozzá, hogy az orvos, a nővér szeresse és/vagy elfogadja a kutyát. Természetesen tiszteletben kell tartani azt is, ha valaki ezt nem akarja, de szeretném a lehetőséget megteremteni.

– Egy reggel úgy ébredtem fel, hogy lesz egy kutyám – emlékszik vissza dr. Losonczi László házi gyermekorvos, akinek azelőtt nem volt kutyája, kutyás tapasztalata. – Így is történt, egy golden retriver, Menla gazdája lettem. Alapozó képzését korán el is kezdtük, hiszen már akkor megfogalmazódott bennem, hogy dolgozni is jön majd velem. A PAF workshopon kapott szemlélet, az ötletek, a törvényi háttér megismerése nagyon hasznos volt. A kutya nem csak társa az embernek, de sok mindenben segíteni is tud, sok mindenre alkalmazható. Szemtanúja voltam annak, hogyan lesz terápiás kutya a jószágból.

Már addig is igyekezett a rendelő környezetét vidámabbá tenni, a gyerekek szorongását oldani (matricát kapnak), s jelzésértékű, hogy praxisának ennyire kedves nevet is adott: Pöttöm Klinika. Volt elképzelése arról, hogy majd egy kutyus jelenléte miként oldja a kisbetegei szorongását. Sajnos leendő segítőjét már nem tudta levizsgáztatni, súlyos beteg lett Menla, el kellett altatni. De nem tett le elképzeléséről. További inspirációt ad neki, hogy párjának két cocker spánielje, Maya és Frida vizsgázott, aktívan dolgozó terápiás kutya, akik sérült gyermekeket segítenek, hospice ellátást nyújtó intézeteket látogatnak. (A kutyusoknak saját Facebook oldala van: Maya & Frida - hospice terápiás kutyák.)

– Egy biztos: a kutya kiszedi az embert a napi gondjaiból, természetes viselkedésével oldja az emberben a feszültséget – állítja Losonczi doktor. – Mérhető, hogy ahol az állat megjelenik, annak pozitív hatása van. És nincs ez máshogy a gyermek-alapellátásban sem, ahol a gyógyító munkát és az egészséges kicsik gondozását egy kutya jelenléte színesebbé és oldottabbá teszi.

Saját kutyájával jár képzésre és záróvizsgára készül dr. Somogyi Szilvia orvos, pszichiáter szakorvos-jelölt, aki állítása szerint „alapból" nagy állatbarát, korábban állatvédő szervezeteknél is dolgozott. Jelenleg külső terápiás kutya jár felvezetőjével abba az intézménybe, ahol most dolgozik. Úgy véli, nyilván sok szubjektivitás van a tapasztalataiban, de az egyértelmű, hogy a betegek nagyon élvezik a kutyák jelenlétét, kevésbé szoronganak, és talán az sem mellékes, hogy a gyógyítókra is jó hatással van. A náluk kezelt krónikus skizofrének, mániás depressziósok, demens betegek kommunikációja jobban megy a kutyás terápia hatására, jobban figyelnek egymásra. Ez arra vezethető vissza, hogy a kutyákat határozottan, egyértelműen kell utasítani, hogy megcsinálják, amit az ember elvár tőlük, s ez a betegek egymás közötti kommunikációban is megjelenik. Másrészt a fejlesztő feladatokat sokkal motiváltabban végzik, ha a kutyát is bevonják.

– A kutyám immár az én hivatalos érzelmi segítőm, ugyanakkor a rendelőben a gyerekek szorongását oldja. Az orvosi vizsgálat számukra félelmetes, hiszen sokszor a rendelő magát az injekciót jelenti nekik, amitől tartanak – mondja dr. Varga Károly házi gyermekorvos. A ma már saját Facebook-oldallal rendelkező dr. Rex és gazdája története 2016-ban bejárta a világhálót és a médiát, hiszen egy időre kitiltották a rendelőből a négylábú támaszt.

– Rájöttem, állati jó dolog, hogy együtt vagyunk a rendelőben. Nem stresszelnek úgy a gyerekek, ami nekem is jó, hiszen ha nyugodtak, könnyebben meg tudom őket vizsgálni, jobban hallom például a szívhangjukat, könnyebb diagnosztizálni egy tüdőgyulladást. Megjegyzem, a fehér köpenyt is elhagytam épp a szorongásuk elkerülése érdekében, mert úgy gondoltam, legyen játék nekik az orvosi vizsgálat, legyenek minél jobb hangulatban nálam - teszi hozzá dr. Varga Károly.

– A kutya nagyon sajátos faj, ugyanis egyedül ő képes teljes mértékben szabad akaratából aktívan együttműködni az emberrel – tudjuk meg dr. Gácsi Mártától, az ELTE Etológia Tanszékének tudományos főmunkatársától, aki a kutya-ember kapcsolat szocio-kognitív vonatkozásainak komparatív vizsgálatával foglalkozik, s az utóbbi években leginkább a kutya szociális viselkedésének új szempontú elemzése érdekli. – A kutyákról tudományos kutatásokkal igazoltan tudjuk, hogy veleszületetten jól képesek gátolni saját vágyaikat, agressziójukat, félelmüket, amihez – ideális esetben – még sokat hozzátesz a nevelésük. Egyedülállóan képesek emberektől szociális módon, közvetlen jutalmazás nélkül tanulni, illetve rugalmasan alkalmazkodni az ember igényeihez. Például a terápiás kutya rájön, hogy egy kisgyerek fél a fogaitól, ordas ábrázatától, ezért oldalra fordítja a fejét, s erre nem kell tanítani. A terápiás kutyákat kétféle módon alkalmazzák. Egyrészt úgymond látogatóként. Ilyenkor ingergazdagító szerepe van az állat jelenlétének, például idősek otthonában. Másrészt kifejezetten terápiás célból: ilyenkor a kutya felvezetője és az orvos, pszichológus együtt gyógyítanak folyamatos monitorozás mellett, akárcsak más terápiás módszerek esetén. A kutyák természetesen különböznek egymástól, és nem mindegyik alkalmas erre a feladatra, így szigorú vizsgafeltételeknek kell megfelelniük. Arra is figyelni kell, hogy a kutya a terápiás feladatokban örömét leli-e, mert még a „szent cél" érdekében sem lehet őket kizsákmányolni.