• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Amerikában felhagynak a csimpánzkísérletek többségével

Hírek Forrás: MTI

A csimpánzokon végzett orvosi kutatások többségét be akarja fejezni az Egyesült Államok.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) bejelentette, hogy néhány év alatt körülbelül 310 csimpánzt "nyugdíjaz", amelyeket az állami gyógyászati kutatásokhoz használnak, és csak ötvenet tart meg, olyan létfontosságú vizsgálatokhoz, melyek másképp nem végezhetők el.

"Ezektől a csodálatos állatoktól már így is nagyon sok mindent megtanultunk" - hangsúlyozta Francis Collins, a NIH igazgatója. A döntés azóta várható volt, hogy a tekintélyes amerikai Orvosi Intézet 2011-ben kijelentette, nem igazolható a csimpánzok igénybevétele a testi beavatkozással járó orvosi kutatások legtöbbjénél. A világ nagy részén már felhagytak a kísérletekkel az emberhez oly sokban hasonlatos állatokon.

Minden további kutatást, amelyet az NIH finanszíroz és csimpánzokat igényelne, szigorú szabályokhoz kötnek. Öt év múlva az NIH felülvizsgálja, szüksége van-e még a tudománynak a maradék ötven emberszabásúra. Azt még nem tudni, hová vonulnak vissza az állatok, amelyek egész életüket kutatóintézetekben töltötték. Egy részüket befogadhatja a Louisiana állambeli Chimp Heaven rezervátum, az összes állat számára azonban nincs ott hely, így további lehetséges helyszíneket vizsgálnak - közölték NIH-illetékesek, megjegyezve, hogy néhány csimpánzkísérleteket folytató kutatóközpont a rezervátuméhoz hasonló élőhelyekkel rendelkezik.

Baj van azonban az anyagiakkal is: az Egyesült Államok kongresszusa korlátozta az állatok "nyugdíjaséveire" költhető pénzt. Így most folynak az egyeztetések, hogy a csimpánzok jelenlegi ellátására fordított pénzeket megfelelő elhelyezésükre költhessék.

Csimpánzokon eddig is ritkán végeztek gyógyszerkísérleteket és más, beavatkozással járó kutatást, gyakoribb, hogy viselkedésüket vagy genetikai jellemzőiket kutatják. Az NIH tájékoztatása szerint a jelenleg folyamatban lévő kilenc gyógyászati célú projektből hatot korábban fognak befejezni, a 13 viselkedéstani, illetve genetikai kutatásból pedig öt ér véget a tervezettnél korábban. Bár az NIH nem nevezett meg konkrét projekteket, amelyekhez a jövőben is szükség lehet csimpánzokra, Francis Collins a lehetséges kutatások között említette a hepatitis-C elleni védőoltás kifejlesztését