• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

ÁNTSZ: az ellátóhelyek rendben működnek

Hírek Forrás: MTI

A tisztifőorvosok a védelmi bizottságok tagjaként segítik a mentési, szervezési munkákat.

A viharos széllel, hóval, faggyal birkózó megyékben rendben működnek az egészségügyi ellátórendszerek - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Gyorsreagálási Főosztálya pénteken az MTI-vel.

A megyei és kistérségi tisztifőorvosok a védelmi bizottságok tagjaként segítik a mentési, szervezési munkákat. Az ÁNTSZ Gyorsreagálási Főosztályának központi ügyelete a rendkívüli időjárási viszonyok miatt az első percektől folyamatosan monitorozza az egészségügyi ellátással összefüggő eseményeket, hogy ahol szükséges, beavatkozzanak. Mint kiemelték: az ÁNTSZ minden megyében már korábban összeírta a várandósokat és a dialízisre szorulókat, ez a lista a megyei tisztifőorvosoknál van, akik folyamatosan figyelemmel kísérik az ellátás közeli állapotban lévők helyzetét, állapotát.

Fejér megyében a dialízisközpont vezetőjével együtt megszervezték a művesekezelésre szoruló betegek ellátását. Jól van továbbá az a bodajki 35 hetes kismama és gyermeke is, akihez a mentőhelikopter sem tudott elmenni, így végül mozdonnyal szállították kórházba. A móri központi ügyelet két beteg székesfehérvári kórházi elhelyezéséhez lánctalpas segítséget kért a járhatatlan utak miatt.

Hajdú-Bihar megyében több helyen áramszünet van, amit az egészségügyi intézmények, ügyeletek aggregátor beállításával hidalnak át. Az áramszünet miatt probléma lehet a vízellátással, de a helyi vízműveknél már ennek elhárításán is dolgoznak.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azokon a településeken, ahol alapellátás működik, aggregátorokat telepítettek, az egészségügyi ellátás zavartalan. Az FMC Dializis Kft. sátoraljaújhelyi telephelyét is kérték a dializált betegek benntartására. Sátoraljaújhelyen a kórház aggregátora működésképtelen, ezért elrendelték a helyi védelmi bizottság részére az azonnali javítás elvégeztetését. Az áramkimaradások miatt a háziorvosi ügyelet áramellátását három központi ügyeleten aggregátorok telepítésével oldották meg. Intézkedtek arról, hogy a járási intézetben, háziorvosi rendelőkben, védőnői tanácsadókban tárolt oltóanyagot a leolvadó hűtők miatt biztonságos hűtési helyekre szállítsák. Az ÉMÁSZ aktuális tájékoztatása alapján a viharos időjárás miatt az alábbi településeken nem állítható vissza egyelőre az áramszolgáltatás: Bodroghalom, Tiszakarád, Tiszacsermely, Cigánd, Pácin, Karcsa, Karos, Alsóberecki, Felsőberecki, Györgytarló, Kenézlő, Viss, Zalkod, Vajdácska.

A Zemplén Vízmű jelentése szerint az ivóvízellátás rövidtávon biztosított, de emellett a polgármesteri hivatalok is felhívták a lakosság figyelmét a takarékos vízhasználatra. A településekről ivóvíz-ellátási problémáról nem érkezett jelentés. Amennyiben szükséges, a HM tasakos vízellátást a Tokaji tasakoló berendezés révén tudja biztosítani.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az áramkimaradással érintett településeken szintén felhívták a polgármesteri hivatalok figyelmét arra, hogy a háziorvosi rendelőben, védőnői tanácsadóban lévő és leolvadó hűtőszekrényekből az oltóanyagot szállítsák át biztonságos helyre, jól működő hűtőszekrényekbe. Győr-Moson Sopron megyében a Győri, a Csornai és a Mosonmagyaróvári Járásban az elzárt települések háziorvosait felkérték a folyamatos betegellátásra, amíg a közlekedési feltételek nem javulnak, hogy a betegeket helyben lássák el és ne küldjék őket a központi ügyeletre - olvasható az ÁNTSZ közleményében.