• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Anyatejes táplálással számos felnőttkori betegség megelőzhető

Hírek 2019.08.06 Forrás: Weborvos
Anyatejes táplálással számos felnőttkori betegség megelőzhető

A megfelelő ideig szoptatott gyerekek ritkábban szenvednek középfül-gyulladásban, bél- és felső légúti fertőzésekben.

Augusztus elsején kezdődött a szoptatás világhete, amelyet 1992-ben indítottak azzal a céllal, hogy hangsúlyozzák az anyatejes táplálás fontosságát. A szoptatásnak rendkívül jótékony hatása van a babák egészségére, számos felnőttkori betegség kialakulása megelőzhető az anyatejjel való táplálással. Az Első 1000 Nap Program elnevezésű népegészségügyi tájékoztató kampány a szoptatás világhete alkalmából az anyatejes táplálás kiemelkedő fontosságára hívja fel a figyelmet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján, a csecsemők hat hónapos koráig kizárólag az anyatejes táplálás javasolt. A babáknak a születés utáni első egy évben még nincs kialakult immunrendszere, az anyatejben található nyomelemek és vitaminok pedig nagy szerepet játszanak a megfelelő bélflóra és védekezőképesség kialakulásában. Friss kutatások szerint Magyarországon a babák felét 12 hónapos koráig szoptatja édesanyjuk, ami nemzetközi viszonylatban is jó eredménynek számít.

A hozzátáplálás időszakában is érdemes az anyatej-alapú étrendre támaszkodni, hiszen az anyatej tápanyagtartalma és összetétele tökéletesen megfelel a csecsemők igényeinek. Számos felnőttkori betegség kialakulásának megelőzésében is kardinális szerepet játszik a megfelelő idejű szoptatás, csökkenti az allergiás megbetegedések, a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, valamint szerepet játszik a későbbi magas vérnyomás és elhízás megelőzésében is. Nemzetközi kutatások bizonyították azt is, hogy azok a csecsemők, akiket életük első 1000 napjában helyesen tápláltak és megfelelő ideig szoptattak, ritkábban szenvednek középfül-gyulladásban, tüdőgyulladásban, valamint bél- és felső légúti fertőzésekben.

„Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az anyatejes táplálás milyen előnyökkel, és pozitív hatásokkal bír mind a babák, mind a mamák szempontjából. A szoptatás segít az édesanya és gyermeke közti szoros érzelmi kötelék kialakításában, emellett számos felnőttkori betegség kialakulásának megelőzésében is aktív szerepe van. A csecsemőkorban kialakított megfelelő táplálkozás a babák egész későbbi életét meghatározza” – emelte ki Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, az Első 1000 Nap Program szakértője.

A szoptatás tehát nem csak a csecsemők számára előnyös; kimutatták, hogy csökkenti a petefészek- és mellrák kialakulásának kockázatát, ráadásul segít a kismamáknak megszabadulni a terhesség alatt felszedett plusz kilóktól is

Legolvasottabb cikkeink