• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ápolás és gondozás a Szakma Sztár Fesztiválon

Hírek 2019.03.25 Forrás: Weborvos
Ápolás és gondozás a Szakma Sztár Fesztiválon

Lezajlott a Health and Social Care kategória döntője a VI. SkillsHungary Nemzeti Döntőn.

2019. március 12-14. között az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával való együttműködésben bonyolítottuk le Ápolás és gondozás kategóriában a EuroSkills 2020 Graz döntőjét a Szakma Sztár Fesztivál keretében - számolt be a rendezvényről az ÁEEK Szakképzés Fejlesztési Főosztálya.

A fesztivál helyszíne a Hungexpo Vásárközpont G, F és D pavilonja volt, mely egyben a VI. SkillsHungary Nemzeti Döntő és Bemutató helyszíne is volt. A rendezvényen a WorldSkills Kazan 2019 versenyen induló magyar csapat tagjaival is találkozhattak a látogatók. A Hungexpon, a D pavilonban összesen mintegy 200 m2 terület állt rendelkezésünkre a verseny lebonyolítására, valamint az egészségügyi szakma bemutatására.

Mint írták, a versenyre kilátogatóknak, a döntő feladatainak megtekintésén túl, demonstrációs és ápolási eszközök segítségével lehetővé tettük az ápolói munka megismerését is, illetve az Országos Mentőszolgálat két dolgozója bemutatta a legújabb esetellátásra alkalmas mentőgépkocsiját is. Mindezen felül képzett diák segítőink segítségével a két nap alatt közel 1000 fő tanulhatta meg az alapszintű újraélesztés lépéseit, és még ennél is többen ismerhették meg a sebimitáció készítés alapjait, úgy, hogy elkészítették számukra a sebimitációkat. Ezen felül számos egészségüggyel kapcsolatos tudnivalóval gazdagodtak a standot meglátogató diákok. 

Az összesen háromnapos fesztivál első két napján gyakorlati megmérettetés várt a versenyzőkre, míg a harmadik nap az ünnepélyes eredményhirdetésről szólt. A verseny első napján kórházi környezetben, a második napon pedig otthoni környezetben imitátor segítségével, valós körülmények között oldottak meg egy-egy szituációt versenyzőink. Az otthoni környezetben ellátott feladat során egy elsősegélynyújtási szituációt is meg kellett oldani a versenyzőknek. Ennek során a mentődolgozó kollégák is segítségünkre voltak, amennyiben a versenyző részéről a mentőhívás megtörtént, a helyszínre siettek és átvették a beteget az első ellátótól.  

A második nap kezdetén Orosz Nikolett, a 2019. augusztus 22-27 között tartandó WorldSkills 2019 Kazan Nemzetközi verseny Magyarországot képviselő ápolója tartott bemutatót a versenyzők, felkészítő tanáraik, illetve a megjelent látogatók előtt.

A zsűri tagjai voltak: György Annamária, Fehér Zsuzsanna, Deli Mária, Dr. Papp Katalin és Dr. Mártai István.

A verseny végeredménye: első helyezett lett Korsós Panna a Bajai Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulója, második helyezett Bálint Eleonóra, a Kaposvári Szakképzési Centrum Szigeti- Gyula János Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulója, harmadik helyezett pedig Nagy Ildikó, aki a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Közgazdasági, Egészségügyi és Turisztikai Két Tanítási Nyelvű Szakképző Iskolája tanulója - írták a közleményben.

A kiválasztott versenyzőknek lehetősége nyílik az ÁEEK EFF szervezésében további szakmai felkészítéseken részt venni és egy későbbi időpontban dől majd el, hogy ki lesz az az egy fő, aki képviselheti Magyarországot 2020-ben a EuroSkills Graz versenyen.

A záróünnepségen köszöntötték az idei szakmák világversenyén, 2019. augusztus 22. és 27 között a WorldSkills rendezvényen Kazanban 23 szakmában induló 25 magyar versenyzőt – köztük Orosz Nikolettet, aki Ápolás és gondozás kategóriában fogja képviselni hazánkat -, illetve a 2020-ban Grazban megrendezendő EuroSkills versenyre eddig tovább jutott magyar résztvevőket is. 

A Szakma Sztár Fesztiválon 52 szakmában, 11 szakmacsoportban összesen 232-en versengtek - köztük több külhoni magyar - a szakma legjobbjának járó címért. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke köszöntőjében elmondta, a szakmák versenyének megrendezésével a pályaorientáció, a szakmunka szépségeinek megmutatása volt a cél. 

Az eseményre több mint 20 ezren látogattak ki, a résztvevők közel kétharmada vidékről, területi kamarák szervezésében érkezett a fesztiválra. A verseny sikeréhez közel 1000 közreműködő, többek között szakértők, versenyfelelősök, illetve mintegy 500 szervezet járult hozzá - áll a beszámolóban.

Legolvasottabb cikkeink