• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Áramszünet, útlezárás, hideg radiátor

Hírek Forrás: MTI - Weborvos összeállítás

Főként fakidőlés, ágleszakadás, vezetékszakadás okozott vészhelyzetet. Aki tud, maradjon otthon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta az ónos eső miatt kiadott figyelmeztetéseket kedden délután. A szolgálat még hajnalban kilenc megyére és Budapestre is figyelmeztetést adott ki. Közölték: az északkeleti megyékben a ma délutáni, kora esti órákig síkvidéken nagyjából 5 centiméter vizes hó hullhat. Az ország más, 400-500 méter feletti részein, beleértve a Budai-hegység és a Dunántúl magasabban fekvő részeit, időszakos, gyenge ónos eső még kialakulhat. Az Alpokalján kis területen a délutáni óráktól a szerda reggeli órákig időszakos havazás, havaseső is lehet - tették hozzá.

Az előrejelzés szerint estefelé egyre többfelé megszűnik a csapadék, éjszakától már csak elszórtan lehet kisebb eső, zápor. A hőmérséklet délután 0 és plusz 6, késő este mínusz 1 és plusz 5 Celsius-fok között alakul.

Szerdára semmilyen veszélyes időjárási jelenség miatt nem adtak ki figyelmeztetést.

Hírek kedd reggeltől folyamatosan
A fővárosban kedd reggel 14 helyen volt útlezárás a rendkívüli időjárás okozta vészhelyzetek miatt – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) a honlapján. A közlemény szerint a XII. kerületben az Eötvös út a Karthauzi utcánál, a Tündér utca a Hableány utcánál, a Mártonhegyi utca a Költő utcánál, az Eötvös út a Konkoly Thege Miklós utcánál, a Budakeszi út az Árnyas utcánál, a Csillagvölgyi út a Béla király utcánál, a Svábhegyi utca (fogaskerekű megálló) az Eötvös útnál, továbbá a Nagykovácsi út és a Hűvösvölgyi út közötti szakasz, a Konkoly Thege Miklós utca a Magas úti lejtőnél, a Diana utca a Költő utcánál, valamint az Irhás-árok. A II. kerületben a Budakeszi út a Labanc utcánál és az Árnyas utcánál, a Nagykovácsi úti körforgalom a Budakeszi út felé van lezárva.

Teát és ételt osztanak a Diana utcai Jókai Mór Általános Iskolában, a főváros XII. kerületében, ahol ideiglenes befogadó állomást alakított ki a katasztrófavédelem az ónos eső miatt 2014. december 1-jén. A XII. kerületben kialakult veszélyhelyzet miatt több hegyvidéki utat lezártak, a lakosság érintett részét megkérték, hogy ne hagyják el otthonaikat. A Jókai Mór Általános Iskolában december 2-ára virradóan 13-an töltötték az éjszakát. (MTI fotók: Lakatos Péter)

Hétfő este óta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) tűzoltóegységei és az önkéntes tűzoltók csaknem kétszáz bejelentett eseményt számoltak fel és további 235 helyen dolgoznak jelenleg is. Főként fakidőlés, ágleszakadás, vezetékszakadás okozott vészhelyzetet. A műveletekben 35 tűzoltóautó, 161 tűzoltó, 45 rendőr, valamint a nagykovácsi, a rózsadombi, a zuglói, a hidegkúti és a Wolf önkéntes tűzoltó egyesület 18 taggal, továbbá 4 önkéntes mentőszervezet 31 tagja, a Pilis Parkerdő Zrt. 20 és az Elmű Nyrt. 20 dolgozója vett részt.

A fővárosban helyszíni operatív törzs állt munkába a XII. kerület Hollós u. 5. szám alatt, a Dologház utcai objektumban pedig az FKI operatív törzse kezdte meg működését. A XII. kerületi helyi védelmi bizottságot is összehívták. A XII. kerületben két befogadó helyet nyitottak, ezeket 23-an vették igénybe.

A rendkívüli időjárás miatt a fővárosban 6372 fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás. A hibák elhárításán folyamatosan dolgoztak és dolgoznak a szakemberek. A Kispesti Hőerőmű rövid leállása miatt a távhőszolgáltatás csökkentett hőfokkal, 90 fok helyett 60 fokon üzemelt.

Várhatóan csütörtökig változatlan marad a helyzet a XII. kerületben
A közutak járhatóvá tétele és az elektromos hálózat helyreállítása az elsődleges célja a XII. kerületben az ónos eső miatt kialakult helyzet kezelésében résztvevő hatóságoknak és szervezeteknek. Az időjárási előrejelzések szerint jelentős változás csak csütörtöktől a fák ágaira fagyott jég olvadásától várható - hangzott el a XII. kerületi önkormányzat, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. közös kedd kora délutáni sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A XII. kerületi helyszíni operatív törzsnek is helyet adó Hollós utcai Jókai Klubban tartott eseményen Pokorni Zoltán polgármester elmondta: továbbra is veszélyes a Konkoly-Thege Miklós utca és az Irhás-árok, valamint ezek környéke (a Magasút dűlő, a Csillagvölgyi út és a Normafa felső része). Mint mondta: továbbra is azt kérik a lakosságtól, ha lehet, maradjanak otthon, a gyerekeket se vigyék óvodába, iskolába és az utcára, de még a kertbe se menjenek ki, mert bármikor bárhol kidőlhet egy fa, leszakadhat egy faág.

Azoknak a szülőknek, akik mégsem tudják megoldani gyermekük napközbeni elhelyezését - a felső területen működő óvodák, vagyis a Normafa, az Őzike, a Pingvin és a Művész utcai óvoda zárva vannak -, a Mesevár óvodába vihetik gyermeküket - tette hozzá.

A veszélyes részeken lakóknak kedd délutántól megnyitották a Jagelló úton a Kongresszusi Központ parkolóját, amelyet a jogosultságukat lakcímkártyával igazolni tudó kerületiek ingyen használhatnak. A polgármester hangsúlyozta: azt kérik, hogy a lakók itt tegyék le az autójukat, lakóhelyükhöz pedig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) buszaival juthatnak fel.

Pokorni Zoltán kiemelte: az időjárás-előrejelzések szerint a csütörtöki-pénteki nap hozhat változást, amíg azonban a fák ágaira rakódott jég el nem olvad, addig az érintett területek veszélyesek maradnak. A katasztrófavédelem, a Pilisi Parkerdő, a rendőrség, az Elektromos Művek (Elmű), a közútkezelő és a BKK munkatársai dolgoznak azon, hogy biztonságossá tegyék a városrészt. A kerületvezető felhívta a figyelmet az önkormányzat 0-24 hívható 06-30-623-9973-as telefonszámára, amelyet szükség esetén hívni lehet.

Varga Ferenc, az FKI igazgatója arról számolt be, hogy hétfő óta 1536 bejelentés érkezett, túlnyomó többségük kidőlt fák, illetve elszakadt elektromos vezetékek miatt. Jelenleg 18 hivatásos és öt önkéntes tűzoltó egység, valamint a Pilisi Parkerdő öt egysége dolgozik a fák, faágak eltávolításán. "Egy viszonylag nyugodt éjszaka után" hajnali négy órától 450 jelzés jutott el hozzájuk, ebből 142 a XII. kerületből - közölte az igazgató. Kiemelt helyszín még a Budakeszi út, "itt a legkritikusabb a helyzet".

A Budakeszi úton lévő kórházak Budaörs felől közelíthetők meg - tette hozzá.

Emellett Nagykovácsiban dolgoznak még, itt négy tűzoltó egység dolgozik. Közlése szerint rövidesen szabad lesz az út és "remélhetőleg nemsokára újra lesz áram is" a településen.

Hónapokig tarthat a megsérült távvezetékek helyreállítása
A főváros környéki régióban a rendkívüli időjárás miatt több távvezeték is megsérült, a helyreállítás akár hónapokat is igénybe vehet - tájékoztatta kedd délelőtt a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. az MTI-t. A cég közölte: keddre virradóra megsérült az Albertirsa-Göd közötti 400 kilovoltos, valamint az Ócsa-Zugló közötti 220 kilovoltos távvezeték. A szélsőséges időjárás következtében több oszlop kidőlt, és a vezeték az M31-es autóútra zuhant. Személyi sérülés nem történt. A Mavir szakemberei azonnal megkezdték a helyreállítást. A károk felmérése, a távvezeték helyreállítása azonban több hónapot is igénybe vehet - közölték. Az ellátás azonban a helyreállítás alatt is folyamatos marad - tették hozzá.

Észak-Magyarországon is fennakadások az áramszolgáltatásban
Az ÉMÁSZ Nyrt. tájékoztatja az MTI OTS-en keresztül a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye, valamint Pest megye - a Társaság által ellátott - területén élő tisztelt ügyfeleit, hogy a térségben fellépett ónos eső és jegesedés miatt, a letörő faágak és fakidőlések az elosztó hálózatot több helyen is megrongálták, illetve üzemzavarokat okoznak.

A Társaság - a Katasztrófavédelem segítségével - nagy erőkkel dolgozik a hibák elhárításán, azonban sok esetben a helyszínek megközelítése is nehézségekbe ütközik. Az időjárási körülmények miatt nem zárható ki, hogy újabb meghibásodások következnek be, és további területeken is probléma léphet fel az áramszolgáltatással kapcsolatban. A közvilágítással kapcsolatos egyedi hibák javítására az intézmények, az üzemek, illetve a lakosság áramellátásnak helyreállítása után kerül sor.
Változások a közlekedésben Budapesten

Tilos az Á
Életveszélyes ezért tilos látogatni az erdőket a Pilis, a Budai- és a Visegrádi-hegység 400 méternél magasabban fekvő részein - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. kedd reggel az MTI-vel. A közlemény szerint ezeken a részeken vasárnap délután óta folyamatosan nő a jégréteg vastagsága, helyenként öt-nyolc centiméter vastag jégpáncél borítja az ágakat és a fák törzsét.  Kedd reggelre sem javult a helyzet: folyamatosan törnek le az ágak, törnek ketté vagy éppen dőlnek ki a fák a magasabban lévő területen - írták.

Helyzet van az országban
Több megyében is útlezárások vannak a rendkívüli időjárás miatt, az országos közutak burkolata általában sónedves, vizes, de járható - közölte a Magyar Közút kedd reggel az MTI-vel. Az Útinform nem sokkal 5 óra után készült összesítése alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megye nagy részén havazik, havas eső esik Salgótarján, Putnok, Nyékládháza és Mátészalka térségében, továbbá az M3-as autópályán Emőd és Ófehértó környékén.

Az éjszakai és a hajnali, kora reggeli órákban is folyamatosan dolgoztak munkagépek, ennek is köszönhetően az országos közutak burkolata általában sónedves, vizes, de Salgótarján térségében latyakos burkolatra is készülhetnek a közlekedők. Szombathely, Körmend, Pápa és Salgótarján környékéről ködfoltokat jeleztek az útellenőrök, ott 100 és 300 méter közötti a belátható útszakasz hossza - áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint több útszakaszon a fákon található vastag jégréteg miatt ágleszakadások és fakidőlések miatt kellett lezárni utakat. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Répáshuta és Felsőtárkány között, Ómassa és Mályinka között, Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló között van érvényben teljes pályás korlátozás.

Több helyen nincs áramellátás a Bükkben
Répáshután, Ómassán, Bánkúton és Bükkszentkereszten összesen 680 fogyasztási helyen időszakosan nincs áramellátás az ónos eső miatt – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedden az MTI-vel. A romló útviszonyok miatt a 15-ös autóbusz nem megy ki Ómassára. Hudák Andrea katasztrófavédelmi szóvivő elmondta, hogy az áramszolgáltató a villanyvezetékre dőlt fákat, gallyakat folyamatosan távolítja el.

Irlanda Boglárka, az Émász áramszolgáltató igazgatósági megbízottja arról számolt be, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye, valamint Pest megye a társaság által ellátott területén az ónos eső és a jegesedés miatt a letörő faágak és fakidőlések az elosztó hálózatot több helyen megrongálták, illetve üzemzavarokat okoznak. A cég – a katasztrófavédelem segítségével – nagy erőkkel dolgozik a hibák elhárításán, azonban sok esetben a helyszínek megközelítése is nehézségekbe ütközik. Az időjárási körülmények miatt nem zárható ki, hogy újabb meghibásodások következnek be, és további területeken is probléma léphet fel az áramszolgáltatással kapcsolatban – mondta, hozzátéve: a közvilágítással kapcsolatos hibák javítására az intézmények, az üzemek, illetve a lakosság áramellátásának helyreállítása után kerül sor.

A Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. közleményében azt írta, az adatok szerint az útviszonyok tovább romlottak Ómassa felé, így a 15-ös járat már csak a palotaszállóig közlekedik. A palotaszálló megállóhely után a 15-ös autóbusz az 5-ös járat útvonalán halad tovább és Lillafüred végállomáson fordul vissza.

Személyautó halad az ónos esőtől eljegesedett úton Salgótarján Rónabánya városrésze közelében 2014. december 2-án. Több megyében is útlezárások vannak a rendkívüli időjárás miatt, az országos közutak burkolata általában sónedves, vizes, de járható. (MTI Fotó: Komka Péter)

Pest megyében Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek (Komárom-Esztergom megyei terület) között, a Dunakeszi és Gödöllő közötti úton Mogyoród térségében, Isaszeg és Nagytarcsa között, Gödöllő és Valkó (Heves megyei terület) között, továbbá a pilisszántói és dobogókői bekötőutakon szintén a fenti okok miatt van még teljes útzár.

Kékestető és Galyatető megközelíthetetlen
Az ónos eső és fagy okozta fakidőlések miatt a Mátrában teljes az útzár Mátraháza és Parádsasvár között, a kékestetői bekötő úton, a 2408-as úton Mátrakeresztestől a 24-es számú főútig. Az útlezárások miatt Kékestető és Galyatető megközelíthetetlen - tájékoztatta a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője kedden az MTI-t. Hevesi Katalin közölte: éjjel több villanyvezeték is leszakadt, ezért szünetel az áramszolgáltatás Parád, Parádóhuta, Galyatető és Mátraszentimre egy részén, továbbá Parádsasvár egész területén. Ezeken a településeken 846 fogyasztó maradt áramszolgáltatás nélkül.

Éjszaka harmincöt műszaki mentéshez riasztották a megyei tűzoltókat a rendkívüli időjárás miatt, és tizennégy úton rekedt embert mentettek ki, közülük hetet a Mátrai Állami Gyógyintézetben helyeztek el.

Kidőlt fák, áramszünetek Nógrádban
Eddig 49 esetben távolítottak el az utakról kidőlt fákat, letört ágakat a tűzoltók a hétfő este kezdődött ónos esőzés miatt Nógrádban. A megye 12 településén szünetel az áramszolgáltatás, a probléma csaknem négyezer fogyasztót érint - közölte az MTI-vel a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője kedden. Angyal Eszter elmondta: Salgótarjánban, Somlyóbányán, Rónabányán, Eresztvénynél és a zagyvarónai elágazóban, továbbá a Bárna felé vezető úton többször, több helyszínen távolították el a teljes vagy félpályás útzárat okozó fákat, ágakat. A Cered és Rónafalu közötti szakaszon 29 káreset miatt dolgoztak. A Nógrád megyei utak csúszásmentesítésén jelenleg hat-hat sószóró autó dolgozik a salgótarjáni és a balassagyarmati térségekben - tette hozzá.

Angyal Eszter elmondta azt is: az áramszolgáltatótól kapott információk alapján Salgóbánya, Somoskő, Bárna és Mátranovák településeken este negyed tíztől, Romhány, Galgaguta, Nógrádsáp, Nézsa településeken pedig a hajnali óráktól szünetel az áramszolgáltatás, nincs továbbá áram Szilaspogony, Cered, Szuha és Mátraalmás több területén sem. Az áramkimaradás jelenleg már összesen 3898 fogyasztót érint, a probléma kijavításáról a szolgáltató gondoskodik.

Leállt a távfűtés és a melegvíz-szolgáltatás Komló nagy részén
Leállt a távfűtés és a melegvíz-szolgáltatás Komló nagy részén kedden - mondta el a város polgármestere az MTI-nek. Polics József (Fidesz-KDNP) szavai szerint egy 300 milliméter vastagságú fővezeték kilyukadása miatt a város ötezer fogyasztója közül négyezerhez, köztük számos közintézményhez nem jut el a meleg víz. "A probléma Komló 25 ezer lakosából mintegy 10 ezret érint" - tette hozzá.

Beszámolt arról, hogy a városi sportcsarnokban melegedőket alakítottak ki, erre a rendőrség hangosbemondókon hívja fel az emberek figyelmét. Mayerhoff Attila, a Komlói Fűtőerőmű Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy a hibát megtalálták, dolgoznak annak kijavításán. "A szolgáltatás szerda reggelre állhat helyre" - jegyezte meg.


Az ónos esőtől eljegesedett fák a Dobogókőre vezető úton 2014. december 2-án. A katasztrófavédelem és a rendőrség lezárta az utat az ónos esőtől kialakult eljegesedés miatt, a településre csak a katasztrófavédelem terepjáróival juthatnak fel a helyi lakosok. (MTI Fotó: Kovács Attila)

Mielőtt útnak indul tájékozódjon!
A Magyar Közút kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, utazás előtt pedig minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a www.utinform.hu weboldalon, illetve a Facebookon (www.facebook.com/magyarkozut) és Twitteren (www.twitter.com/magyarkozut).