• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Aspirációs citológia - mit kell tudni róla?

Hírek 2021.08.26 Forrás: Ultrahangközpont
Aspirációs citológia - mit kell tudni róla?

A mintavételt megelőzi labor-és egyéb képalkotó vizsgálatok is, és ha indokolt, csakis akkor van szükség aspirációs citológiaára.

Az aspirációs citológia- vékonytű biopszia- azon fontos diagnosztikai eljárások egyike, melynek segítségével alaposabban szemügyre vehetők a gyanús képletek, így időben felismerhetővé válnak az esetleges rosszindulatú daganatok. Hogy pontosan milyen esetekben van szükség a vizsgálatra és hogy mire kell számítani, azt dr. Róna Ágnestől, az Ultrahangközpont radiológusától tudtuk meg. 

Asprirációs citológia- ezekben az esetekben szükséges

Az aspirációs citológia egy olyan diagnosztikus eljárás, melynek során ultrahang vezérelve egy vékony tűt vezetnek a vizsgálandó területbe, hogy onnan sejteket nyerjenek, így alaposabban megvizsgálhatják a szövetet. Leggyakrabban pajzsmirigy göbök kapcsán kerül szóba, amikor felvetődik a rosszindulatúság esélye (főleg nagyobb, hideg göbök esetén). Ám ugyanúgy ezt alkalmazzák az emlőkben talált csomók, megnagyobbodott nyirokcsomók esetén is, hogy kizárhassák az emlőrák és a limfóma meglétét.

Hogy néz ki a vizsgálat?

Az aspiráció citológiát radiológus és citopatológus végzi, akik egymás munkáját segítik. Fontos mozzanata a mintavételnek az ultrahanggal való követés, ugyanis segítségével jól látható a tű útja és a vizsgálandó terület. A vizsgált bőrfelületet első körben alaposan lefertőtlenítik, majd a beavatkozás végeztében kötést, tapaszt tesznek rá. A nyert minta sejteket tartalmat, melyet mikroszkóp alatt a citológus orvos megvizsgálj és felállítja a diagnózist.  Fontos, hogy ezen vizsgálattal citológia diagnózishoz jutunk, mely nem egyenértékű a szövettani vizsgálattal.

A mintavételt megelőzi labor-és egyéb képalkotó vizsgálatok is, és ha indokolt, csakis akkor van szükség aspirációs citológiaára. Nem szükséges semmilyen előkészület, nem muszáj éhgyomorral menni. Gyors és csupán pár percet vesz igénybe, és csak minimális fájdalommal jár a művelet, így érzéstelenítés/bódítás sem szükséges, így a beavatkozás végeztével a páciens rögtön az otthonába távozhat- mondja dr. Róna Ágnes, az Ultrahangközpont radiológusa.

A cytológiai vizsgálat eredményétől függ a további terápia.

Legolvasottabb cikkeink