• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Astellas-díj: itt vannak az Év orvosai

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Díjesővel, és több mint négyórás gálával ünnepelték 2012 orvosait.

Hat Év orvosa díjat, több mint egy tucat elismerő oklevelet, számos különdíjat osztottak ki szerdán este az Astellas gáláján. Az orvosi hivatás megbecsülésének visszaállításáért hat éve alapított díj ünnepélyes átadóján, kitüntetést kaptak azok az újságírók is, akik öregbítették az orvosi szakma hírnevét, illetve azok a gyerekek, akik a legjobb rajzokat készítették el gyermekorvosukról.

Az Év orvosai:
- a közönség szavazatai alapján: Dr. Garainé Dr. Pámer Zsuzsanna pécsi szemész szakorvos, a PTE Klinikai Központ Szemészeti Klinika docense (Baranya megye)
- szakmai díj, alapellátási kategóriában: Dr. Ádám Ágnes belgyógyász-háziorvos (Budapest)
- szakmai díj, orvosi diagnosztika kategóriában: Prof. Dr. Kulka Janina patológus egyetemi tanár (Semmelweis Egyetem, II. Pathológiai Intézet, Budapest)
- szakmai díj, sebészeti ellátások kategória: Prof. Dr. Verebély Tibor gyermeksebész szakorvos, egyetemi tanár (Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Budapest)
- szakmai díj, konzervatív orvosi szakterületek kategória: Prof. Dr. Csiba László pszichiáter, neurológus szakorvos, intézetigazgató egyetemi tanár (Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Neurológiai Klinika, Debrecen)
- szakmai díj, rehabilitáció és krónikus ellátás kategória: Dr. Barna Gábor belgyógyász, kardiológus és kardiológiai rehabilitációs szakorvos (Budapesti Szent Ferenc Kórház, Kardiológiai Rehabilitációs Osztály, Budapest)

Elismerő oklevelet kapott valamennyi kategória második és harmadik helyezettje, sőt a betegtörténetek alapján nemcsak a közönség, hanem a szakmai zsűri is szavazott és így, rangsor nélkül még három orvos került az idei legjobbak közé:
Prof. Dr. Bognár László, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Idegsebészeti Klinika gyermek-idegsebész szakorvosa, a klinika igazgatója (Hajdú-Bihar megye),
Dr. Csupor Emőke PhD, a Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálat háziorvosa (Budapest),
Dr. Kassai Tamás gyermek-traumatológus szakorvos, a Péterfy Sándor utcai Kórház- Rendelőintézet és Baleseti Központ, Gyermek-traumatológiai osztályának főorvosa (Budapest).

Több különdíj közül talán a legfigyelemreméltóbb magáé az Astellásé volt: az Őrzők Közhasznú Alapítvány kapta, amely a Tűzoltó utcai leukémiás és daganatos gyermekek megsegítéséért jött létre, és amely nemrég adta ki a Bátorságpróba című mesekönyvet. A különdíjnak köszönhetően 500 hasonló mesekönyv kiadására lesz lehetősége az alapítványnak.

Szintén különdíjat kapott a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjének Anszteziológiai és Intenzívterápiás osztályának kollektívája.

A különdíjasok közül kiemelték Dr. Egri László főorvost, kézsebészt, traumatológus szakorvost, aki, mint a szakmai zsűri elnöke, Dr. Perner Ferenc elmondta: „a testi panaszok mellett a léleknek is a gyógyítója".

A média pályázat fődíját Pungor András, a 168 óra szerzője „A száguldó orvos" című írásáért kapta.

A díjátadó gálán többen is méltatták a szakma legjobbjait. Így például jelen volt az EMMI képviselője, dr. Horváth Ildikó főosztályvezető is, aki azt mondta: az egészségügyért felelős államtitkárság azért dolgozik, hogy még több ünnepet hozhassanak ebbe a szakmába.

A MOTESZ képviseletében, dr. Oberfrank Ferenc a bizalomról és az ehhez nélkülözhetetlen megbecsülésről beszélt. Mint mondta: nagyon fontos az egymás iránti megbecsülés, de az is, hogy a szakma képviselőiben legyen egy egészséges önbizalom, önbecsülés is. De az eredményes munkához feltétlenül szükséges a társadalom megbecsülése is, ezt kívánja szolgálni az Astellas-díj is.

A kitüntetett orvosok méltatása és bemutatkozása a pályázat weboldalán érhető el.

Az 2012-ben első alkalommal meghirdetett Astellas Gyermekrajz Pályázat eredményei.  

A rendezvény fotóalbuma.

Összeállítás a díjátadó gáláról:

Legolvasottabb cikkeink