• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

ÁSZ-vizsgálat: az állam mint tulajdonos

Hírek Forrás: Weborvos

A GYEMSZI és az EMMI ellenőrzési rendszere nem volt teljes körűen szabályszerű.

Az Állami Számvevőszék a jogszabályi előírásnak megfelelően évente ellenőrzi az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos tevékenységeket. Az ÁSZ 2014-re vonatkozó ellenőrzése során megállapította, hogy az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos feladatokat ellátó szervezetek kontrollkörnyezetének és ellenőrzési rendszerének kialakítása szabályozottabbá vált az előző évhez képest, de a kontrolltevékenységekkel együtt nem biztosították teljes körűen a tulajdonosi joggyakorlási feladatok szabályszerű ellátását.

A Földművelésügyi Minisztériumnál (FM), a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál (NFM), a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél (NFA), az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (EMMI), a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-nél (MFB) és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél (MNV) a tulajdonosi joggyakorláshoz szükséges kontrollkörnyezet kialakítása – kisebb hiányosságok mellett – megfelelt a jogszabályi előírásoknak.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnél (GYEMSZI) a tulajdonosi joggyakorláshoz szükséges kontrollkörnyezet kialakítása nem felelt meg teljes körűen a jogszabályi előírásoknak. Az FM, az NFM, az NFA, az MFB és az MNV ellenőrzési rendszere – kisebb hiányosságok mellett – szabályszerű volt. A GYEMSZI és az EMMI ellenőrzési rendszere nem volt teljes körűen szabályszerű - állapították meg vizsgálatukban a számvevők.

Az állami tulajdonú ingatlanok vagyonkezelésbe adása a GYEMSZI-nél, az MNV-nél és az NFA-nál nem teljes körűen a jogszabályok előírásainak megfelelően történt. A vagyonkezelésbe adott ingatlanok bruttó értékét és elszámolt értékcsökkenését, értékvesztését vagyonkezelésbe adáskor a GYEMSZI-nél, az MNV-nél és az NFA-nál a könyvekből nem vezették ki. A GYEMSZI-nél a vagyonkezelési szerződések a jogszabályokban előírt tartalmi követelményeknek nem feleltek meg.

Az állami tulajdonú ingatlanok hasznosításba adása a GYEMSZI-nél és az NFA-nál nem teljes körűen felelt meg, az MNV-nél nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Az egyes állami ingatlanok ingyenes tulajdonba adása a GYEMSZI-nél, az MNV-nél és az NFA-nál összességében a jogszabályok és a belső szabályzatok előírásainak megfelelően történt.

Az Állami Számvevőszék az ellenőrzés megállapításai alapján javaslatokat fogalmazott meg, amelyekre a törvényi előírás szerint a címzetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.