• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Átadták a Medis Díjat a kutató orovosoknak, gyógyszerészeknek

Hírek 2021.11.29 Forrás: Weborvos
Átadták a Medis Díjat a kutató orovosoknak, gyógyszerészeknek

A verseny tisztelgés a látnoki orvosok és gyógyszerészek előtt, akik rendszeres munkájuk mellett kutatásokat is végeznek.

A Bizalom ereje című dokumentumfilmben hirdették ki a Nemzetközi Medis Awards az orvostudományi kutatásokért 2021 kilenc győztesét, akik idén öt országból érkeztek. A verseny immár nyolcadik éve díjazza a közép- és délkelet-európai orvosok és gyógyszerészek kiemelkedő kutatási eredményeit.

Magyarországról a döntős Nemes Réka lett, az intenzív terápia és aneszteziológia területén. Ő az első számú szerzője annak az eredeti tudományos cikknek, melynek címe Akceleromiográfiás és elektromiográfiás neuromuszkuláris monitorozásból kiváltott válaszok ipszilaterális és szimultán összehasonlítása (Ipsilateral and Simultaneous Comparison of Responses from Acceleromyography- and Electromyography-based Neuromuscular Monitors). A cikket az Anesthesiology című tudományos folyóiratban publikálták.

A Nemzetközi Medis Awards az orvostudományi kutatásokért 2021 nyertesei (területenként):

-       Gasztroenterológia: Christoph Grander, Ausztria

-       Nőgyógyászat: Luka Roškar, Szlovénia

-       Intenzív terápia és aneszteziológia: Marija Vukoja, Szerbia

-       Neurológia: Aleksandra Tomić Pešić, Szerbia

-       Szemészet: Fanka Gilevska, Észak-Macedónia

-       Gyermekgyógyászat: Matej Šapina, Horvátország

-       Gyógyszerészet: Marin Jukić, Szerbia

-       Pulmonológia és allergológia: Gordana Drpa, Horvátország

-       Reumatológia: Gorica Ristić, Szerbia

A Nemzetközi Szakértői Bizottság elnöke, Prof. Borut Štrukelj, MSc Pharm, PhD, a nyertesek kihirdetésekor a következőket mondta: “A bizottság megállapította, hogy a benyújtott munkák kiemelkedő tudományos kutatási eredmények, amelyek nagy potenciállal rendelkeznek az alap- vagy klinikai gyógyászatban és a gyógyszerészetben történő alkalmazásukat illetően. Nagyon örülünk annak, hogy számos pályázat érkezett a jelöltektől, akik eredményeiket magas impakt faktorral rendelkező tudományos folyóiratokban publikálták, munkáik egy része a világ legmagasabb rangú orvosi kiadványaiban is megjelenik. A tudományba vetett bizalom ezért nem kérdőjelezhető meg, és soha nem is szabad megkérdőjelezni.”

Azok az orvosok és gyógyszerészek, akik tudományos kutatási eredményeiket 1500-nál nagyobb impakt faktorral rendelkező tudományos kiadványokban publikálták, versenyezhettek a Nemzetközi Medis Awards az orvostudományi kutatásokért 2021 elnevezésű díjért. A pályázatra idén 230 kutató jelentkezett Ausztriából, Bosznia-Hercegovinából, Bulgáriából, Horvátországból, Magyarországról, Észak-Macedóniából, Szerbiából és Szlovéniából. 180 pályázat felelt meg az összes, magasra állított követelménynek, hogy a Nemzetközi Medis Awards jelöltje lehessen. A Nemzetközi Szakértői Bizottság értékelte a pályázatokat, és kiválasztotta a 19 döntőst, köztük a kilenc nyertest.

A győztesek egy különleges szobrocskát kapnak, melynek címe Bodočnost (A jövő), amely egy ismert szobrász, Jakov Brdar alkotása. A döntősök és a győztesek pénzjutalomban is részesülnek.

A Bizalom ereje című dokumentumfilm

A díjátadó ünnepség idén A bizalom ereje című dokumentumfilm részeként zajlott le. Mind a 19 idei döntős reflektorfényben volt, és az adás megmutatta, hogy milyen fontos a munkájuk a tudományba vetett bizalom kiépítésében.

A dokumentumfilmben a Ljubljanai Egyetem rektora, Prof. Gregor Majdič, PhD a tudományba vetett bizalom fontosságáról beszélt: “Az emberiség története során csak akkor tudtunk túljutni a nehéz időszakokon, ha összetartó közösségként cselekedtünk. Ezért arra kérek mindenkit, hogy fogjunk össze, és kezdjünk el újra bízni a tudományban. Helyre kell állítanunk a tudományba vetett bizalmat társadalmunkban. Már az általános iskolában el kell kezdenünk tanítani a gyerekeket, hogyan kell az információkat kritikusan értékelni, és miért fontos bízni a tudományban. Az egyetemeken le kell fektetnünk a felelősségvállalás, a tudományba vetett bizalom és a tudományos felfedezések megértésének alapjait. Feladatunk a tudomány megértésének folyamatos növelése a nagyközönség körében, és a társadalom tájékoztatása a tudományról.

Az olyan versenyek, mint a Nemzetközi Medis Awards az orvostudományi kutatásokért, szintén fontos szerepet játszanak a tudományba vetett bizalom kiépítésében. Ezt 2014-ben Tone Strnad, MSc Pharm alapította, aki a Medis vállalat alapítója. A dokumentumfilmben Tone Strnad elmagyarázta, miért hozta létre a versenyt: “Tisztában vagyunk a szélesebb társadalom irányában meglévő felelősségünkkel az orvosok és gyógyszerészek hírnevének javításában és kutatási eredményeik ismertségének növelésében is. A verseny célja olyan orvosok és gyógyszerészek elismerése, akik a klinikai munka mellett azt is kutatják, hogyan lehet jobb egészségügyi ellátásban részesíteni az embereket. Meggyőződésünk, hogy nagyon sok olyan egészségügyi szakember van, aki a rendszeres munkája mellett sok időt fektet a kutatásba. Ezért szeretnénk bemutatni a nagyközönségnek, hogyan küzdenek ezek az orvosok és gyógyszerészek a tudomány fejlődéséért, így segítve elő a társadalom jobb egészségét.”

Martina Perharič, PhD, a Medis vezérigazgatója, hangsúlyozta, miért fontos a kisebb országokban lévő egészségügyi szakemberek kutatási eredményeinek támogatása és népszerűsítése: “A nagyközönség leggyakrabban csak a nagy országokból hall az áttörést jelentő tudományos eredményekről. A Nemzetközi Tudományos Bizottság által idén értékelt 180 munka azonban azt bizonyítja, hogy a kisebb országokból érkező kutatók is a tudomány és a haladás kiemelt nagyköveteivé válhatnak itthon és külföldön. A díj formájában megjelenő nyilvános elismerés tovább erősíti az orvostudomány és a gyógyszerészet fejlődéséhez történő hozzájárulásuk fontosságának tudatosítását, és egyben újabb bizonyítéka annak, hogy megbízunk a tudományban.”

A kutatásba vetett bizalom ereje azonban a legnyilvánvalóbban azoknak az embereknek a történeteiben mutatkozik meg, akiknek a tudomány szükségszerűen segített az egészség felé vezető úton, és egy jobb jövő iránti reményt sugárzott. A dokumentumfilmben tehát olyan emberekkel találkoztunk, akik a tudományba vetett bizalmuk miatt ma jobban élnek. Mindannyian ismerünk valakit, akinek van hasonló tapasztalata, köztük van egy neves szlovén zeneszerző is, Drago Ivanuša. Eredeti kompozícióval tisztelgett a kutatók előtt, melynek címe Óda a győztesekhez, amelyet kifejezetten erre az alkalomra alkotott meg.

Drago Ivanuša az adás előtt azt mondta: "Én magam – mint disszeminált plazmocitómában szenvedő beteg – éveken át függtem a tudománytól. A terápiák, a hematológusommal és más szakorvosokkal történő együttműködés segít, hogy éljek. Elég jól ismerem az egészségügyi rendszer felépítését és működését, és tudom, hogy kutatómunka nélkül nem lennénk ilyen sikeresek. A kutatás előreviszi a fejlődést, és új lehetőségeket és jövőt biztosít a betegeknek. Üzenetem a kutatóknak először is egy köszönet, majd egy bátorítás, hogy kövessék a közös célt, hogy biztosítani tudják a kutatás érvényességét a társadalomban.”

A Nemzetközi Medis Awards az orvostudományi kutatásokért díjról

A Nemzetközi Medis Awards az orvostudományi kutatásokért Közép- és Délkelet-Európa kilenc országában, kilenc orvostudományi területen a kiemelkedő kutatási eredmények versenye. A verseny tisztelgés a látnoki orvosok és gyógyszerészek előtt, akik rendszeres munkájuk mellett kutatásokat is végeznek. Nélkülük nem létezne innováció az orvostudományban és a gyógyszerészetben, és nem létezne hatékony betegségkezelés sem. A benyújtott tudományos kutatómunkákat független nemzetközi szakértői bizottság értékeli, amely kiválasztja az egyes területek jelöltjeit, a döntősöket és a nyerteseket. A 2021–2024-es hivatali idő alatt a bizottságot Prof. Borut Štrukelj, MSc Pharm, PhD, vezeti a Ljubljanai Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának Gyógyszerbiológiai Tanszékéről. A versenyt 2014-ben a szlovén Medis gyógyszergyár hozta létre, amely jelenleg is a verseny fő támogatója.

Legolvasottabb cikkeink