• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Átadták az Autista Mintaházat Budapesten

Egészségpolitika 2022.03.17 Forrás: MTI
Átadták az Autista Mintaházat Budapesten

Az innovatív központ eddig széleskörűen nem alkalmazott módszerekkel és eljárásokkal segíti a korai felismerést, valamint a beilleszkedést.

Megnyitotta kapuit az Autista Mintaház - Diagnosztikai és Terápiás Centrum Budapesten, a XIII. kerületi Gyermek téren. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet és az Együtt az Autistákért Alapítvány közös projektjében létrehozott intézmény az autizmussal élő gyermekek fejlesztését és családjuk hosszútávú támogatását szolgálja.

A csütörtöki átadáson Nagy Anikó, a Heim Pál gyermekgyógyászati intézet főigazgatója elmondta, 2016 óta tervezték azt, hogy új módszerrel, szakemberek összefogásával megteremtik azt a lehetőséget Magyarországon, hogy autista gyermekek hangulatára tervezett és létrehozott épületben, megnyugtató környezetben diagnosztizálják őket, és az egyéni szükségleteiknek megfelelő fejlesztést alakítsanak ki.

Az intézményben nemcsak a hagyományos orvosi terápia kap helyet, hanem a gyógypedagógia, valamint a játék, a zene és színek is - fogalmazott.

Nagy Anikó kiemelte, módszertanban, emberségben és orvoslásban az intézmény létrehozásával mintát tudnak mutatni arra, hogyan kell ezen gyermekek felé fordulni, miként lehet minél koraibb diagnózissal segíteni a őket és a családjukat is.

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató azt hangsúlyozta: rendelkezésre áll a szakmai és szervezői képesség, az orvosi tudás, hogy a szükséges segítséget megadják az érintetteknek.

Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy minden tizenhatodik magyar család autizmusban érintett, de a tudása még kevés a társadalomnak a spektrumzavar témakörében.

A mintaház egyedülálló a maga nemében: új dimenziót nyit a terápiás kezelésben Magyarországon - jelentette ki.

Szijjártó-Nagy Szilvia kifejtette, az innovatív központ eddig széleskörűen nem alkalmazott módszerekkel és eljárásokkal segíti a korai felismerést, valamint a beilleszkedést.

Szeleczki István, az Autista Mintaház vezetője közölte, már ötven felett van a jelentkezők száma. A szakmai tudásuk legjavát nyújtva próbálnak hozzájárulni ahhoz, hogy a családok el tudják fogadni a gyermeküket, valamint az érintetteknek megfelelő környezetet és akadálymentes ellátását nyújtsanak - mutatott rá.

Szeleczki István kiemelte, minél korábban felállítják a diagnózist, annál teljesebb életet fog élni az érintett gyermek.

(Fotók: MTI/Bruzák Noémi)

Legolvasottabb cikkeink