• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

A tévéműsorok többsége már akadálymentes

Hírek 2018.06.08 Forrás: MTI Szerző:
A tévéműsorok többsége már akadálymentes

A szolgáltatók 99,6 százalékban feliratot alkalmaztak, a jelnyelvi tolmáccsal ellátott műsorszámok aránya minimális, 0,4 százalék volt.

A tévéműsorok túlnyomó többségénél teljesült a médiatörvényben előírt akadálymentesítés - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2017 második félévben végzett vizsgálata. Az NMHH Kommunikációs Igazgatósága pénteken MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a hatóság azt vizsgálta, hogy a hét országos közszolgálati és a két nagy kereskedelmi televízió műsorszámai mennyire voltak befogadhatók a hallássérült nézők számára. 

Az eredmény szerint a több mint ötezer vizsgált műsorórában a kínált műsorok hozzávetőleg 83 százaléka elérhető volt a hallássérültek számára, ez a közszolgálati televíziók esetében 86,2, míg a kereskedelmi televíziók esetében 71,3 százalék volt. A segédlettel kötelezően ellátandó műsoridő 99,9 százalékában valóban teljesült az akadálymentesítés, az M1, az M3 és az M4 esetében maradéktalanul - olvasható a közleményben.

A szolgáltatók elsősorban - 99,6 százalékban - feliratot alkalmaztak, a jelnyelvi tolmáccsal ellátott műsorszámok aránya minimális, 0,4 százalék volt. Minden magyar nyelvű zenei és sportprogram, illetve élő műsor hozzáférhetővé vált, de anomáliák - felirathiány, tartalmi vagy időbeli pontatlanság - továbbra is előfordultak minden vizsgált médiumnál.

A hatóság emlékeztetett, hogy a médiatörvény a közérdekű közlemények, a politikai reklámok, a hírműsorszámok - beleértve a közlekedési híreket, a sporthíreket és az időjárás-jelentést is -, a politikai tájékoztató műsorszámok, a fogyatékos személyekről és esélyegyenlőségről szóló műsorszámok, a filmek, a játékok és a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok esetében írja elő azok magyar nyelvű felirattal vagy jelnyelvi tolmácsolással történő elérhetővé tételét. 

Az ellenőrzött napokon észlelt jogszabálysértések miatt a hatóság tizennégy esetben indított eljárást, illetve szabott ki bírságot összesen 13 millió forint értékben - közölte az NMHH.

 

 

Legolvasottabb cikkeink