• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

(Átmenetileg) bezárták az oltóközpontot

Lapszemle 2019.01.07 Forrás: medicalonline.hu
(Átmenetileg) bezárták az oltóközpontot

Éppen 60 éve alapították az ÁNTSZ Oltóközpontját, amelyet egy hónapja zártak be.

– Oltóanyag jutna minden egyes egészségügyi dolgozónak, hogy hányan oltatják be magukat, erről konkrét számot nem tudok mondani, de biztos, hogy nem elegen; ugyanis nem tudok arról beszámolni, hogy egy egészségügyi intézmény 100 százalékos átoltottságot jelentett volna – válaszolt a MedicalOnline kérdésére egy múlt heti sajtótájékoztatón Horváth Ildikó, aki szerint a kórházakban a minél teljesebb körű átoltottságra törekszenek. – Nagyon erősen kell kampányolni annak érdekében, hogy az influenzaoltással kapcsolatos ismertek eljussanak az egészségügyi dolgozókhoz is, és ezáltal elfogadják, majd felvegyék az oltást – vélekedett az államtitkár, ugyanakkor azt is hozzátette, bár az oltás nem tökéletes, de határozott, és jól mérhető egészséghasznot hozó védettséget biztosít. Elmondta azt is, az osztályvezető főorvosok, főnővérek személyes példamutatása komoly ösztönzés lehet a kollégák számára.

– Egyfajta erkölcsi kötelesség, hogy a saját egészségén túl a betegekre is vigyázzon az, aki az egészségügyben dolgozik – fogalmazott a lapnak Müller Cecília országos tisztifőorvos. – Azok az osztályok, ahol immunológiailag legyengült állapotban fekszenek, vagy immunszupresszív kezelést kapnak a betegek, különösen preferáltak a személyzet oltottságának szempontból.

Széles határok között mozog az átoltottság az egészségügyiek körében, azonban a tisztifőorvos tud olyan intenzív osztályról, perinatális intenzív centrumról, ahol valamennyi dolgozó rendszeresen felveszi az oltást. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK, volt ÁNTSZ) minden évben felhívja az intézményvezetők, és rajtuk keresztül a kollégák figyelmét a vakcinázás fontosságára, mert tapasztalják, hogy az egészségügyben dolgozók körében is sokan ódzkodnak a védőoltástól, mivel nem rendelkeznek megfelelő információval arról.

Akár az influenza elleni oltást is bejelentkezés nélkül lehetett igényelni az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában, ahol egyéb védőoltásokkal, utazással kapcsolatos információkat is kaphattak a páciensek tavaly december 1-jéig. Akkor ugyanis az 1959-ben alapított központ bezárt.

– Jelenleg valóban nem működik az oltóközpont, de az NNK átszervezése még folyamatban van. Vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogyan fogjuk működtetni a jövőben – mondta a MedicalOnline-nak Müller Cecília.

Legolvasottabb cikkeink