• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

(Átmenetileg) bezárták az oltóközpontot

Lapszemle 2019.01.07 Forrás: medicalonline.hu
(Átmenetileg) bezárták az oltóközpontot

Éppen 60 éve alapították az ÁNTSZ Oltóközpontját, amelyet egy hónapja zártak be.

– Oltóanyag jutna minden egyes egészségügyi dolgozónak, hogy hányan oltatják be magukat, erről konkrét számot nem tudok mondani, de biztos, hogy nem elegen; ugyanis nem tudok arról beszámolni, hogy egy egészségügyi intézmény 100 százalékos átoltottságot jelentett volna – válaszolt a MedicalOnline kérdésére egy múlt heti sajtótájékoztatón Horváth Ildikó, aki szerint a kórházakban a minél teljesebb körű átoltottságra törekszenek. – Nagyon erősen kell kampányolni annak érdekében, hogy az influenzaoltással kapcsolatos ismertek eljussanak az egészségügyi dolgozókhoz is, és ezáltal elfogadják, majd felvegyék az oltást – vélekedett az államtitkár, ugyanakkor azt is hozzátette, bár az oltás nem tökéletes, de határozott, és jól mérhető egészséghasznot hozó védettséget biztosít. Elmondta azt is, az osztályvezető főorvosok, főnővérek személyes példamutatása komoly ösztönzés lehet a kollégák számára.

– Egyfajta erkölcsi kötelesség, hogy a saját egészségén túl a betegekre is vigyázzon az, aki az egészségügyben dolgozik – fogalmazott a lapnak Müller Cecília országos tisztifőorvos. – Azok az osztályok, ahol immunológiailag legyengült állapotban fekszenek, vagy immunszupresszív kezelést kapnak a betegek, különösen preferáltak a személyzet oltottságának szempontból.

Széles határok között mozog az átoltottság az egészségügyiek körében, azonban a tisztifőorvos tud olyan intenzív osztályról, perinatális intenzív centrumról, ahol valamennyi dolgozó rendszeresen felveszi az oltást. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK, volt ÁNTSZ) minden évben felhívja az intézményvezetők, és rajtuk keresztül a kollégák figyelmét a vakcinázás fontosságára, mert tapasztalják, hogy az egészségügyben dolgozók körében is sokan ódzkodnak a védőoltástól, mivel nem rendelkeznek megfelelő információval arról.

Akár az influenza elleni oltást is bejelentkezés nélkül lehetett igényelni az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában, ahol egyéb védőoltásokkal, utazással kapcsolatos információkat is kaphattak a páciensek tavaly december 1-jéig. Akkor ugyanis az 1959-ben alapított központ bezárt.

– Jelenleg valóban nem működik az oltóközpont, de az NNK átszervezése még folyamatban van. Vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogyan fogjuk működtetni a jövőben – mondta a MedicalOnline-nak Müller Cecília.

Legolvasottabb cikkeink