• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Átvállalja a horvát kormány a kórházak adósságának egy részét

Hírek 2021.04.15 Forrás: MTI
Átvállalja a horvát kormány a kórházak adósságának egy részét

A kórházak fizetési kötelezettségei így az eddigi felére, 180 napra csökkennek, így a nagykereskedők nem állítják le a gyógyszerszállítást.

Megállapodott szerdán a horvát kormány a gyógyszer-nagykereskedőkkel a kórházak és gyógyszertárak fennálló adóssága egy részének kifizetéséről - közölte a helyi sajtó. A Jutarnji List című horvát napilap beszámolója szerint júniusig az állam havonta 300 millió kuna (14,2 milliárd forint) értékben kifizeti a gyógyszer-nagykereskedőknek a gyógyszertárak kintlévőségeinek egy részét, a költségvetés módosításánál pedig további 135 millió kunát (6,3 milliárd forint). Így a gyógyszertárak rendeléseinek fizetési határideje 120 napra csökken.

A kórházak adósságának fedezésére havonta 600 millió kunát (28,4 milliárd forint) utalt át az állam június végéig a gyógyszer-nagykereskedőknek, a költségvetés módosításánál pedig további 180 millió kunát (8,5 milliárd forint). A kórházak fizetési kötelezettségei így az eddigi felére, 180 napra csökkennek.

A nagykereskedők elégedettek a megállapodással, és annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a megbeszélések alapján biztosítva lesz számukra a rendszeres fizetés.

A horvát gyógyszer-nagykereskedők még márciusban figyelmeztettek, hogy az első negyedév végéig az állam, a kórházak és a horvátországi egészségbiztosítási pénztár adóssága a vállalatok felé eléri a 6,5 milliárd kunát. Ebből csak a kórházak adóssága 4,5 milliárd kuna. Miután azonban elmondásuk szerint süket fülekre találtak, a hónap végén leállították a gyógyszerek szállítását.

A kormány, hogy valamelyest helyreálljon a gyógyszerellátás, április elején egymilliárd kuna (47 milliárd forint) értékben egyszer már kifizette a kórházak és gyógyszertárak nagykereskedők felé fennálló adósságának egy részét.

Jasminko Herceg, a legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő vállalat, a Medika igazgatója akkor azt mondta: folytatódnak a tárgyalások a kormánnyal, lépésről lépésre kell megoldást találni a problémára.

A horvát egészségügyi ellátórendszer alulfinanszírozott és drasztikusan túlterhelt, emellett egyre több orvos és egészségügyi szakdolgozó hagyja el az országot. Zágráb 2015-ben fogadta el azt a nemzeti fejlesztési tervet, amelyben vállalta, hogy az elkövetkező három évben stabilizálja és fenntarthatóvá teszi az egészségügyi rendszert. Ugyanakkor az eddigi kormányok minden kezdeményezése erős ellenállásba ütközött az orvosok és a betegek részéről is, legyen szó a kórházak vagy osztályok összevonásáról vagy az egészségügyi szolgáltatások drágulásáról.

Legolvasottabb cikkeink