• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Átverik a nyugdíjasokat a CO-vészjelzőkkel is

Hírek Forrás: Weborvos

A szakemberek tanácsa az, hogy: semmiről se döntsünk azonnal, hangozzon az ajánlat bármilyen kecsegtetően vagy fenyegetően!

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika Szaklap újságíróihoz olyan jelzések futottak be, amelyek szerint egyes vállalkozások házhoz beállítva CO-vészjelző berendezéseket kínálnak időseknek, a piaci ár másfélszereséért. Az is gyakran előfordul, hogy úgy beszélik rá a készülékre az időseket, hogy nem is lenne rá szükségük - figyelmeztetett a szerkesztőség közleménye.

A VGF tudatosította elsőként, hogy sok gagyi szén-monoxid-riasztó van forgalomban, és hogy nem mindegy, melyikre bízzuk az életünket. Ezt a publicitást kihasználva egyes cégek képviselői gátlástalanul becsöngetnek (általában) idősekhez, és akkor is drága CO mérőkre beszélik rá őket, ha például a lakásban nincs is olyan berendezés, amely miatt a szén-monoxid-mérgezés veszélye fennállhatna. De legalább jó minőségű készüléket kínálnak, nem is sokkal a piaci ár fölött. A víz- és légtisztítókkal, porszívókkal házaló cégek viszont 8-10-szeres áron, 400 ezer forint körüli összeget kérnek el a könnyen megijedő, idős emberektől!

Mégis, mi a közös az ilyesfajta cégekben? Például az, hogy honlapjukon minimális az információtartalom – semmi technikai leírás, ár; a mottójuk az, hogy mindent elmondanak személyesen. Erőszakosak, lehengerlők, és nem épületgépészek, mert szakemberek nem vállalnak ilyesmit.

A tisztességtelenül árusított termék lehet bóvli, lehet jó minőségű, és lehet a célnak vagy az ígéretnek meg sem felelő áru. A probléma az, hogy olyan embereket kábítanak el lózungokkal és érzelmi ráhatással, akik egyrészt nem képesek felismerni sem azt, hogy mit is akarnak nekik eladni, sem azt, hogy manipuláció áldozatai. Tehát ők rendszerint kiszolgáltatottak, az ismerethiány miatt mindenképpen, és/vagy az idős koruk miatt. Ha egészségmegőrzést vagy -javítást célzó termékről van szó, a kiszolgáltatottság halmozottan jelentkezik.

A szakemberek tanácsa az, hogy: semmiről se döntsünk azonnal, hangozzon az ajánlat bármilyen kecsegtetően vagy fenyegetően! Mindig legyen időnk átgondolni a dolgot, informálódni. Keressünk egy épületgépész szakembert, hívjuk fel a szaklapot vagy egy szövetséget. Ezt egyébként hasonló ügynöki fenyegetettség nélkül is megtehetjük, mert a magyar lakásállomány technológiai szintje nagyon alacsony – de nem mindegy, hogyan és milyen áron javítunk rajta.

Legolvasottabb cikkeink