• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az 1000. megszületett gyermeket ünnepli a SE ARC

Hírek 2024.09.19 Forrás: Semmelweis Egyetem
Az 1000. megszületett gyermeket ünnepli a SE ARC

A következő 1000 gyermek megszületését már 3 éven belül elérhetik a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Asszisztált Reprodukciós Centrumában.

Már több mint ezer olyan gyermek született meg Magyarországon, akik a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Asszisztált Reprodukciós Centrumában (ARC) végzett beavatkozás segítségével fogantak. Öt évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az ország legújabb, legkorszerűbben műszerezett és a legkomplexebb reprodukciós ellátást nyújtani képes intézete. Egy helyen és teljes közfinanszírozás mellett képesek biztosítani a meddő pár mindkét tagjának komplex laboratóriumi és képalkotó vizsgálatait, a szükséges szakmai konzíliumokat és a szükséges reprodukciós ellátásokat is.

„Az ARC öt évvel ezelőtt, 2019 októberében nyitotta meg kapuit a meddő párok előtt, az első IVF kezelést 2020 februárjában végezték. A centrum nagyon „felkészülten” indult, már a legelső petesejtleszívásból és embrióbeültetésből terhesség fogant, majd egészséges gyermek született. Az 1000 gyermek megszületéséhez 3 évre és 10 hónapra volt szükség. A jelenlegi eredmények alapján elmondhatjuk, hogy minden nap születik olyan gyermek Magyarországon, aki az itt elvégzett inszemináció vagy IVF (lombik) során fogant” – tájékoztatott dr. Sipos Miklós, a centrum igazgatója.

Az ARC az ország egyik legnagyobb betegforgalmú reprodukciós központja lett, évente 2000 kezelési ciklust végeztek, de ezt a számot az idei évben tovább tudták emelni. A 38 éves női és 39 éves férfi átlagéletkorú páciensek kezelése kapcsán átlagosan 35 százalékos terhességi arányt tudnak elérni, míg ez az arány a 40 év alattiaknál 40 százalék fölötti. Dr. Sipos Miklós hozzátette: cél az érett, egészséges gyermekek megszületése, ezért törekszenek az ikerterhességek elkerülésére. Beültetéseiket 90 százalék fölötti arányban az ötödik napon, hólyagcsírát transzferálva végzik, az egy beültetés kapcsán a méhűrbe juttatott embriók átlagos száma 1,2 körüli, mely nemzetközi szinten is rendkívül kedvező adat. Ennek köszönhető, hogy jelenleg mindössze 6,5 százalékban születnek ikrek az ARC-ban fogant terhességek közül.

Azzal, hogy sikerült egy telephelyre fókuszálni a meddő pár komplex kivizsgálásának legfontosabb szakterületeit (reprodukciós nőgyógyászat, andrológia, endokrinológia, klinikai genetika, pszichológia, dietetika, természetes családtervezés) egységes szakmai szemléletbe rendezhető, jelentősen felgyorsítható és leegyszerűsíthető a párok kivizsgálása – világított rá az igazgató.

Dr. Sipos Miklós emlékeztetett, hogy a centrum a COVID-19 pandémia és a lezárások idején is folyamatosan működött, azokra a legrosszabb kilátású páciensekre fókuszálva (korai petefészek-kimerülés, magas női életkor, visszatérő vagy súlyos endometriózis, daganatos betegség ivarszervekre veszélyes kezelése előtt állók), akik gyermekvállalási esélyei a járvány lezajlására teljesen szertefoszlottak volna.

A Semmelweis Egyetem (a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikai két reprodukciós részlege) ma az ország egyetlen onkofertilitási szakellátója, vagyis daganatos megbetegedésben szenvedő páciensek esetén a kemoterápiát vagy egyéb, a petefészkeket, illetve a heréket károsító kezeléseket megelőzően képesek petesejtet, embriót, petefészek szövetet, illetve ondómintát fagyasztani annak érdekében, hogy a daganatos betegségből felgyógyulva a pácienseknek még legyen esélyük, reményük a gyermekvállalásra.

„A világ egyik vezető petesejt és embrió mélyhűtéssel foglalkozó cége kitüntető címmel jutalmazta centrumunkat, mert itt a fagyasztott embriókat 98 százalékban tudjuk úgy felolvasztani, hogy azok a friss embrióval egyenértékűen beültethetővé váljanak” – emelte ki dr. Sipos Miklós. Az ilyen biztonságú petesejt és embrió mélyhűtési technológia azért rendkívüli jelentőségű, mert ezzel az asszisztált reprodukciós kezelések biztonságossága és eredményessége jelentősen fokozható, illetve megteremthető a termékenységmegőrzési ellátás is.

Az ARC-ban kifejezett hangsúlyt fektetünk a termékenységzavarral terhelt párok lelki támogatására és gondozására is. Szervezeti szinten igyekszünk csökkenteni a párokra nehezedő stresszt, csoportterápiás és egyéni pszichológiai ellátást is kínálunk a rászorulóknak, sőt a hívő párokat kórházlelkész is segíti -  emelte ki dr. Sipos Miklós

Hamarosan elindítanak egy testsúlyredukciós csoportot, amiben pszichológus, dietetikus és gyógytornász együttesen segíti, hogy a meddőség egyik gyakori okától, a túlsúlytól megszabaduljanak az érintett párok, akik ezzel jó eséllyel elkerülhetik a mesterséges megtermékenyítést is.

Dr. Sipos Miklós azt ígéri, hogy a következő 1000 gyermek megszületését már 3 éven belül elérhetik a jelenlegi jó eredmények és az ARC tervezett fejlesztése, bővítése révén.

(Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem)