• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az alapellátás marad önkormányzati feladat

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Csak az alapellátás és a nem kórházzal integrált járóbeteg szakellátás marad a jövőben önkormányzati feladat.

Csak az alapellátás és a nem kórházzal integrált járóbeteg szakellátás marad a jövőben önkormányzati feladat – döntött a kormány tegnapi ülésén, amikor áttekintette és elfogadta a Belügyminisztérium által kidolgozott, az önkormányzati törvény megújításának elveire vonatkozó javaslatot. Erről Tállai András, a szaktárca önkományzatokért felelős államtitkára adott áttekintést a kormányszóvivői tájékoztatón.

A 16 pontból álló javaslatcsomag nem részleteket, pusztán koncepcionális alapelveket tartalmaz, a részletek a tervek szerint október elején a kormány, utána pedig a parlament elé kerülő új önkormányzati törvény javaslatában és -  feladatfinanszírozási rendszerhez kötődően - a kapcsolódó ágazatok (pl. oktatás, egészségügy) jogszabályaiban lesznek fellelhetők, illetve, a finanszírozási vonzatai a jövő évi költségvetésben.

Ami a most önkormányzatokhoz kötődő szociális szférát illeti, ezeket is megosztja a tervezet: a gyermeket érintő feladatokat az államnak, míg az idősekkel és az elesetteket kapcsolatosakat az önkormányzatoknak kell elvégezniük.

A megyei közgyűlések intézményfenntartói szerepe megszűnik, miként a megyei közgyűlések is teljesen átalakulnak, mondta el a politikus. Csak területfejlesztési ügyekkel foglalkoznak majd és az összetételük is megváltozik, részint a megye területén található járások székhelyeinek polgármesterei alkotják majd ezeket, a maradék helyekre pedig a mostani rendszer szerint pártlistás alapon kerülnek képviselők. Ennek megfelelően a megyei jogú városok ilyen státusza is megszűnik.

Az életszerű példákat és részleteket fírtató kérdésekre Tállai András azt válaszolta: nincs felhatalmazva ezek megválaszolására, ezekről majd az ágazati vezetők, így pl. az oktatási és egészségügyi államtitkár beszél adott időben.

Ugyanakkor, egy (oktatási) példa kapcsán Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár elmondta: az, hogy egy feladatért, annak finanszírozásáért az állam felel a jövőben, még nem jelenti azt, hogy az önkormányzatnak ne lehetne szerepe a működtetésben, illetve, saját forrásból plusz szolgáltatatásokkal ne tehetne szert nagyobb mozgástérre. Kérdésre válaszolva elmondta: a fővárosi önkormányzati rendszer lehetséges átalakításával  tegnap a kormány nem foglalkozott, arról a fővárosi közgyűlésnek, a főpolgármesternek, a kerületeknek és a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének kell először egyeztetnie.