• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az alkohol, a gének és a rák

Hírek Forrás: MTI

Egy felfedezés megmagyarázhatja, hogy a mértéktelen ivászat egyeseknél miért okoz daganatot, míg másoknál nem.

Tíz szájüregi rákban szenvedő beteg közül hét többet iszik, mint kellene, ráadásul dohányzik is. Az alkoholizálás egyébként rizikófaktornak számít a garat, gége, nyelőcső, a bél, a máj, valamint az emlő rosszindulatú daganatai kifejlődése szempontjából is - olvasható a BBC News hírei között.

Egy összeurópai kutatás során, amelyet a lyoni Rákkutató Ügynökség irányított, a tudósok összesen 9000 azonos korú és hasonló életmódot folytató egyén adatait elemezték. A kutatás résztvevőinek egy részé szájüregi, vagy torokrákban szenvedett, más részüknél viszont nem alakult ki rosszindulatú elváltozás.
Az okokat keresve a kutatók kiderítették, hogy a titok nyitja az alkohol-dehidrogenázban - a májban az alkohol lebontását végző enzim termelését szabályozó génben - rejlik. Az ADH-génnek ugyanis két olyan variációja van, amelyek megléte esetén lényegesen gyorsabban bomlik le az alkohol kevésbé kártékony vegyületekre, így kisebb a rákos daganat kialakulásának rizikója is.

Az egyik génmutáció hordozói százszor gyorsabban bontják le az alkoholt, mint azok, akik nem rendelkeznek ezzel a génvariánssal.

A kutatók azonban, akik eredményeikről a Nature Genetics című szaklapban számoltak be, arra figyelmeztetnek, hogy a génmutáció nem jelent licencet a mértéktelen ivászatra. Gének ide vagy oda, azok, akik fogyasztanak alkoholt, nagyobb kockázatnak teszik ki magukat a rák kialakulása szempontjából, mint azok, akik absztinensek.