• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Befejeződött a Füstmentes Osztályok versenye

Egészségmagazin Forrás: ÁNTSZ Szerző:

Magyarországon a 12-15 év közöttiek 18 százaléka már hozzászokott a dohányzáshoz.

Az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézete az iskolai dohányzás visszaszorítása érdekében ebben az évben rendezte meg először a Füstmentes osztályok versenyét a 12-15 éves korosztály részére.

Szomorú a magyarországi statisztika, amely szerint e korosztály 18 %-a már hozzászokott a dohányzáshoz! A kortársak és a dohányzó szülők rossz példája nyomán gyermekeik több mint 90 %-a cigarettázik rendszeresen. Az OÉTI 2005-s felmérése igazolta, hogy a budapesti 7. osztályos fiúk 36 %-a, a lányok 24 %-a már kipróbálta a dohányzást. A 8. osztályosoknál mindkét nemben már 50 % feletti az arány. Az egészségnevelést e területen már óvodás korban érdemes elkezdeni, az iskoláskorúaknál még talán megállítható a rossz folyamat, megakadályozható a hozzászokás.

A kistérségekből 78 iskola 171 osztálya jelentkezett, 3835 tanuló vállalta, hogy 5 hónapon keresztül nem dohányzik. Az Egészségnevelési csoport által kidolgozott feladatokat (tényfeltáró, oknyomozó, kreativítást igénylők) kellett minden hónapban határidőre megoldani, s bíráló bizottságok egységes szempontrendszer szerint értékelték azokat. Célunk az volt, hogy a tanulók a dohányzás egészségkárosító hatásai mellett ismerjék meg a dohányzás családokra rótt költségeit, későbbiekben az egészségügyi rendszerre háruló ráfordításokat. Igyekeztünk a hatályos nemdohányzók védelmében hozott törvény rendelkezéseire felhívni figyelmüket, hogy mindennapjaikon ennek szellemében éljenek az iskolában és otthonukban is.

Sajnos a versenyt 98 osztály 2 239 tanulója fejezte be, több helyen 1-1 tanuló fegyelmezetlensége miatt estek ki osztályok. A küzdelem jó példája volt a diákok közötti összetartás szükségességének, egymás segítésének és a lelkes tanárok példamutatásának és irányításának. Bízunk abban, hogy a játék végeztével továbbra sem nyúlnak a cigihez, elhatározásuk hónapokra, évekre szól, talán végleges lesz.

A verseny fődíját, az Országos Tisztiorvosi Hivatal által felajánlott 200 000 forintot a nagykátai Váci Mihály Általános Iskola 8.c osztálya nyerte. Hasonló magas pontszámmal 2. helyezést ért el a budapesti XX. kerületi Gróf Széchenyi István Általános Iskola, tanulói 68 000 forintos vásárlási utalványt kaptak a Pfizer felajánlásából. A jó eredményeket elérő diákokat, hogy tudásokat tovább tudják bővíteni, értékes múzeumi belépőkkel honoráltuk (köszönet a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeumnak). Versenyen kívül két ötödikes osztályt is jutalmaztunk, akik lelkesen teljesítettek minden feladatot, ők iskolai rajzeszközöket kaptak. Az egészséges életmód fontos része a rendszeres testmozgás, ezért sporteszközöket, uszodabelépőket is kaptak az osztályok. Szórakozásukhoz a Budapesti Nagycirkusz, az Állatkert, a Napsugár Nyári Bob Kft és a Tropicarium járult hozzá belépők adományozásával. A legaktívabb koordinátorok, akik segítették a tanulók munkáját, a dohányzásról leszoktató könyvet kapták.