• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Az apáktól tanuljuk meg a biztonságot, az izgalmat

Hírek 2018.05.09 Forrás: Weborvos
Az apáktól tanuljuk meg a biztonságot, az izgalmat

Akiknek az apjuk is támogatóan jelen van kiskorukban, több hatás éri, így az agyuk összetettebben fejlődik.

Kutatások bizonyítják, hogy ha a gyermekeknek jó a kapcsolatuk apjukkal, akkor hosszú távon is jobb lesz a lelki egészségük, erősebb az önbecsülésük, empatikusabbak lesznek és elégedettebbek lesznek az életükkel is. Az UNICEF idén világszerte kiemelt figyelmet fordít arra, hogy felhívja a figyelmet az apák gyermekük fejlődésében játszott szerepének fontosságára. Ehhez csatlakozik az UNICEF Magyarország is, amely idén először ünnepli a családokkal június 17-én az Apák napját. Ennek első elemeként fotópályázatot hirdet 7-18 éves gyermekek számára „Szuperapa” címmel.

Magyarországon évtizedek óta ünnepeljük az Anyák napját, ám a nemzetközi gyakorlattal ellentétben az Apák napja nem terjedt el igazán. Miközben az Apa szerepe az elmúlt évtizedekben nagyon sokat változott - nálunk is. Mára nem csupán egy minta, egy távoli alak, amelyet követni kell, hanem egy társ, aki segít megismerni, megérteni a világot, mutatja az utat, aktívan részt vesz a család hétköznapjaiban és már a születés pillanatától támogatja a gyermekek testi-lelki és szellemi fejlődését.  

Míg korábban úgy vélték, hogy az apa szerepe akkor alakul ki, amikor a gyermek eléri a 4 éves kort, ma az apa ugyanúgy jelen van segítőként a terhességi időszakban, ott lehet a születésnél, és részt vehet a kisgyermek korai éveinek mindennapjaiban. Ma már tudjuk azt is, hogy az apák szerepe a táplálásban, a biztonság megteremtésében ugyanúgy kulcsfontosságú, mint az anyáké. Sőt, kutatások bizonyítják, hogy azokat a gyerekeket, akiknek az apukájuk is támogatóan jelen van a kisgyerekkori időszakban, több hatás éri, így az agyuk összetettebben fejlődik. Az apák egészen másképp játszanak a gyerekekkel, mint az anyukák. Az apákkal való játék közben tanuljuk meg a biztonságot, az izgalmat, az érzelmek kézben tartását, amelyek alapvetően szükségesek később a társas viselkedésben, sőt a saját érzelmek megismerésében is.

Az UNICEF Magyarország 7-18 éves gyermekek számára hirdetett „Szuperapa” fotópályázatában azt kérik: Mutasd meg, hogy milyen jó az apukáddal lenni! Hogy dob fel a levegőbe, hogy olvas neked esti mesét, hogy kísér el az iskolába, vagy akár fonja be a hajadat... Hogy barangoltok együtt az erdőben szarvasbogár-vadászaton vagy hogy játsszátok le az évszázad sportmeccsét.  Mutasd meg, milyen neked a „Szuperapa”!

A pályázatra nevezett fényképek bármilyen fényképészeti technikával és eszközzel készülhetnek. A pályaművek postai (UNICEF Magyarország, 1077 Budapest, Wesselényi u. 16.) vagy elektronikus úton (foto@unicef.hu) is benyújthatók. A beérkezett pályázatokat kategóriánként szakmai zsűri értékeli, és a legjobb műveket díjazza. A zsűri elnöke Korniss Péter, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas magyar fotográfus. A pályázat további részleteit erről az oldalról lehet letölteni.

A pályázatok beérkezési határideje: 2018. június 4. (hétfő) éjfél

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink