• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Az ÁSZ a gyógyszertúlfogyasztásról és a megtévesztő reklámról

Hírek 2021.09.23 Forrás: Weborvos
Az ÁSZ a gyógyszertúlfogyasztásról és a megtévesztő reklámról

Jelentős előrelépés lehet, hogy az öngyógyszerelés kultúráját felváltsa a megelőzés és az egészségmegőrzés kultúrája.

A patikában leggyakrabban megfázást enyhítő szereket, fájdalom-, és lázcsillapítókat vehetünk vény nélkül. A vény nélküli gyógyszerek alkalmazásáról nem az orvos dönt, ami azt a benyomást keltheti, hogy ezek a szerek veszélytelenek. Pedig a vény nélküli gyógyszerek sokszor erős hatásmechanizmusú szerek, amelyek dóziskontroll nélkül, vagy tartós fogyasztás esetén árthatnak. A gyógyszertúlfogyasztás kockázatait mutatja be az ÁSZ készülő elemzése, az erről készült cikksorozat első része a recept nélkül elérhető gyógyszerekről szól - adták hírül.

Miért veszélyes?

Az ÁSZ elemzése rámutat, hogy a vény nélküli gyógyszerkészítmények dóziskontroll nélküli fogyasztása, vagy rendszeres alkalmazása nagyon jelentős egészségügyi kockázatot hordoz. Már egy egyszerű orrcsepp is valódi fizikai gyógyszerfüggőséget okozhat, és tipikus panasz a láz és fájdalomcsillapítók túlhasználata esetén a gyomorkárosodás, gyomorfekély, vagy a májelégtelenség. Ezt, az ÁSZ elemzés során elkészített szakértői interjúk is megerősítik.

„Betegnek lenni drága" – Ki fizeti meg a költségeket?

Az ésszerűtlen gyógyszerfogyasztás nem csak a családi költségvetést terheli meg: a túlfogyasztás egészségügyi következményeinek kezelése végül a társadalombiztosításra hárul. Tehát mindannyian fizetünk azért, ha felelőtlenül alkalmazzuk ezeket a gyógyszereket.

Óriási összegek mennek el gyógyszerreklámra

Az ÁSZ elemzése a vény nélküli gyógyszerfogyasztás egyes háttértényezőit is feltárja. Jól látszik, hogy a gyógyszeripar erőteljes marketing-tevékenységet folytat: a tévében minden negyedik reklámszpot gyógyszerreklám, a reklámérték és a reklámidő több, mint húsz százaléka egészségügyi reklám. Egyes kutatások szerint Magyarországon más országokhoz képest, lakosságarányosan legalább háromszor többet fordítanak a gyógyszercégek gyógyszerreklámokra.

A betegek számos esetben úgy keresnek a gyógyszertárban egy készítményt, hogy csak a tetszetős reklámra emlékeznek, de nincsenek tisztában azzal, hogy milyen panaszra való a készítmény, vagy hogy annak mi a neve.

A reklám, ami megtéveszt

Az is előfordulhat, hogy a gyógyszerreklámok megtévesztő információt nyújtanak és olyan hatást ígérnek, amelyet semmilyen klinikai eredmény nem támaszt alá. Az ÁSZ elemzése feldolgozza a fogyasztók megtévesztésének eseteit is.

Nem vagyunk eléggé egészségtudatosak?

Nagy szerepe van annak is, hogy milyen az általános egészségműveltség szintje és mi az attitűd a gyógyszerekkel kapcsolatban. Mivel a magyarok nem szívesen fordulnak orvoshoz, előtérbe kerülnek az öndiagnózis és öngyógyítás stratégiái, amihez hozzájárulhat, ha az emberek úgy érzik, nem „eshetnek ki a munkahelyről".

Mindez, a reklámok hatásával együtt, már veszélyes lehet.

Mit tehetünk?

Jelentős előrelépés lehet, hogy az öngyógyszerelés kultúráját felváltsa a megelőzés és az egészségmegőrzés kultúrája. Olcsóbb a rendszeres sport és a természetes eredetű élelmiszerek fogyasztása, mint a tüneteink kezelése agresszív hatásmechanizmusú szerekkel. Ez egészségünket és pénztárcánkat is kíméli. A betegnek és a gyógyszerésznek egyaránt figyelnie kell arra, hogy milyen adagolásban és milyen más szerekkel együtt alkalmazunk egy-egy gyógyszert. Hiszen a gyógyszerek nem csak önmagukban, hanem más gyógyszerekkel, étrendkiegészítőkkel kölcsönhatásba lépve is veszélyeztethetik az egészségünket. Fontos azt is tudatosítanunk, hogy a reklám és a marketing sokszor manipulatív. További részletek a cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink