• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az Atlantis fedélzetén vitték a GE kardio ultrahangját

Hírek

A GE ultrahang rendszerével vizsgálják az asztronauták szívműködését.

Amikor az Atlantis űrsikló utolsó útjára indult, a GE Healthcare’s Vivid™ q kardiovaszkuláris ultrahang rendszere is ott volt a fedélzeten. A testre szabott Vivid q készülékkel a NASA azt kívánja felmérni, hogy milyen élettani hatást gyakorol a hosszú ideig tartó mikrogavitáció a Nemzetközi Űrállomás asztronautáira.

A Vivid q egy kompakt, laptop méretű ultrahang készülék, mely olyan klinikai adatokat szolgáltat, illetve olyan kiváló minőségű képeket ad a szívről, amelyek döntő fontosságúak annak megállapításában, hogyan működik a szív és az egyes szívbillentyűk a megváltozott élettani környezetben. Az adatok a NASA integrált kardiovaszkuláris kutatásaihoz szükségesek. Ezek a kutatások mérik fel az emberi szívizmok erősségét és működését olyan hosszú ideig tartó súlytalanság alatt, mint amilyen például a Marsra vagy a közeli kisbolygókra történő űrutazásokhoz, vagy akár a Nemzetközi Űrállomáson való hosszú tartózkodáshoz szükséges.

„Nagyon izgalmas, hogy a termékeinket ilyen egyedi környezetben használják" – mondta Arvind Gopalratnam, a GE Healthcare Global Ultrasound részlegének kommunikációs vezetője. „Az űrutazás során gyűjtött adatok nemcsak a jövő asztronautáinak, hanem végső soron minden páciensnek a segítségére lehetnek."

A kardio ultrahang vizsgálat adatait az asztronauták által az izom-, csont- és kardiovaszkuláris funkciók gyengülésének minimalizálása érdekében végzett nagy intenzitású, kis mennyiségű edzést vizsgáló Integrált Ellenállás és Aerobic Edzés Tanulmányban (Sprint) is felhasználják. A készülék emellett az Európai Űrügynökség vaszkuláris echográfia elnevezésű kísérletében is fontos szerepet játszik majd, hiszen az ultrahang rendszerrel az asztronauták véredényeiben fellépő változásokat is tanulmányozzák majd.

Természetesen nem könnyű felkerülni az utolsó űrsiklóra. Ám amikor a NASA meglévő, 10 éves ultrahang készüléke az idén meghibásodott a Nemzetközi Űrállomáson lévő Humán Kutatási Intézetben, az űrügynökség a GE-t választotta az új berendezés szállítójául. A NASA szigorú sugárzási, hőtűrési, tűzveszélyességi és akusztikus teszteknek vetette alá a Vivid q készüléket, valamint felmérte az űrben használt berendezésekkel való elektromágneses kompatibilitását. A készülék sikerrel ment át a teszteken.

A GE a NASA-val fennálló együttműködése keretében vesz részt a kardiológiai kutatásban. Az együttműködés kiterjed a rádióvezérlésű irányítóberendezések szállítására az összes ember vezette űrhajóhoz a Geminitől az Apollóig, továbbá a két Voyager űrhajó termoelektromos generátorainak, valamint az űrrepülő külső burkolatlemezeinél alkalmazott ragasztóanyag szállítására. A Vivid q készülék olyan panorámaröntgen funkcióval rendelkezik, amely korábban soha nem látott lehetőségeket biztosít a NASA számára az űrben.