• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az egész világon durvul a járvány - külföldi hírek

Hírek Frissítve 2020.10.20 Forrás: MTI
Az egész világon durvul a járvány - külföldi hírek

Spanyolországban közelít az egymillióhoz a regisztrált fertőzöttek száma... Ismét átmeneti járványkórházzá alakítottak egy belgrádi sportcsarnokot...

Oroszországban novemberben megkezdődhet a tömeges védőoltás
November végén megkezdődhet a Covid-19 elleni tömeges védőoltás Oroszországban - jelentette be Vaszilij Ignatyjev, az Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcinát gyártó R-Pharm gyógyszergyár vezérigazgatója kedden egy moszkvai innovációs fórumon.

"Erről szó szerint minden nap tanácskozunk, folyik a munka. A Szputnyik vakcina tömegtermelése öt helyszínen zajlik, általános megítélés szerint jelentős mennyiségben, és a tömeges vakcináció november végétől, december elejétől kezdhető meg" - mondta Ignatyjev.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester hétfőn azt írta honlapján, hogy a lakosság tömeges védőoltása december-januárra várható.

A Gamaleja Intézet által kifejlesztett, augusztus 11-én bejegyzett Szputnyik V emberi adenovírus alapú vektorvakcina "posztregisztrációs" tesztelése jelenleg 40 ezer önkéntesen folyik Moszkvában. Ezzel párhuzamosan oltják a veszélyeztetett csoportokat, köztük az egészségügyi dolgozókat és a pedagógusokat.

A novoszibirszki Vektor kutatóközpont által kifejlesztett EpiVacCorona peptidvakcinát október 14-én jegyezték be, és ugyancsak 40 ezer embert vontak be a kipróbálásába Oroszország több régiójában, köztük 150 65 évnél idősebb önkéntest.

A Csumakov Intézet által kifejlesztett teljessejt-vakcinának klinikai tesztelése hétfőn kezdődött meg 300 önkéntesen Kirov megyében. Bejegyzése a várakozások szerint még idén megtörténhet.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 16 319-cel 1 431 635-re emelkedett, ez az eddig kimutatott legmagasabb napi növekmény. A terjedés mértéke 1,2 százalékra emelkedett, az új esetek 28,6 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (8,2 millió), India (7,6 millió) és Brazília (5,2 millió) után.

Az aktív esetek száma 6346-tal 321 392-ra nőtt. A halálos áldozatoké 269-cel 24 635-re, a felépülteké pedig 9704-gyel 1 085 508-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 54,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 374 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 316 569 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az orosz oktatási minisztérium keddi közlése szerint az új koronavírus terjedése miatt 126 iskolát, az ebbe a kategóriába tartozó tanintézmények 0,32 százalékát zárták be. Az osztályok 1,16 százaléka van karanténban. Hétfőn 27 tanintézményben felfüggesztették, 28-ban pedig újraindították a tanítást.

Romániában a sürgősségi segélyhívót is elárasztották a járvánnyal kapcsolatos hívások
Romániában a hatóságok újabb katasztrófavédelmi riasztásokkal figyelmeztették a lakosságot kedden a megnövekedett fertőzési kockázatra, ugyanakkor a 112-es sürgősségi segélyhívót is elárasztották a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hívások.

Bukarestben a mobiltelefonos katasztrófavédelmi riasztórendszeren keresztül román és angol nyelvű cellaüzenetekkel figyelmeztették a lakosságot, hogy keddtől kezdődően utcán is kötelezővé vált a védőmaszk viselése, bezártak az iskolák, a vendéglők és rendezvénytermek, mivel az utóbbi két hétben diagnosztizált fertőzöttek aránya meghaladta a lakosság három ezrelékét.

Az úgynevezett "vörös forgatókönyv" életbe léptetését eredményező három ezrelékes küszöbérték meghaladását más érintett városokban is a Ro-Alert riasztórendszer segítségével tudatták a lakosokkal. A G4 Media hírportál beszámolója szerint Sepsiszentgyörgyön a katasztrófavédelem kétnyelvű - román és magyar - cellaüzenetet küldött a mobiltelefonokra, míg Marosvásárhelyen - a legnagyobb magyar közösség otthonául szolgáló erdélyi városban - kizárólag románul figyelmeztették a fertőzésveszélyre a lakosságot.

A koronavírus-járvány kapcsán közben a másik irányban is megélénkült a kommunikáció a lakosság és a katasztrófavédelem között: az augusztusi időszakhoz képest megkétszereződött a járvánnyal kapcsolatos hívások száma a 112-es segélyhívón. A hatóságok emiatt több ízben is arra kérték az érintetteket, hogy a tünetmentes fertőzöttek, vagy azok, akik a betegszabadság feltételeiről vagy tesztelési lehetőségekről akarnak érdeklődni a közegészségügyi hatóságnál, vagy a 0800 800 358-as zöld számot hívják, hogy ne terheljék le a segélyhívót, megnehezítve a valóban sürgős esetek ellátását.

Romániában az utóbbi két hétben csaknem megduplázódott az átlagos napi esetszám, de a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése már a járvány terjedésének lassulására enged következtetni. Az utóbbi 24 órában 3400 új fertőzöttet diagnosztizáltak, ami - a korábbi 50-70 százalékhoz képest - kevesebb mint tíz százalékkal haladja csak meg az utóbbi két hét átlagát. Az utóbbi napon 65 koronavírusos beteg haláláról számolt be a GCS: az európai viszonylatban kiugróan magas szám Romániában jelenleg átlagosnak számít.

Tovább nőtt a Covid-kórházakra nehezedő nyomás: kedden újabb 11 beteg állapota fordult súlyosra, így 768-ra emelkedett az intenzív terápián ápolt fertőzöttek száma.

Spanyolországban közelít az egymillióhoz a regisztrált fertőzöttek száma
Spanyolországban közelít az egymillióhoz a regisztrált fertőzöttek száma; az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint a koronavírus megjelenése óta eddig több mint 974 ezer esetet szűrtek ki.

A szaktárca adatai szerint péntek óta mintegy 38 ezerrel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában 3800 új esetet diagnosztizáltak.

A fertőzés következtében eddig 33 992 ember vesztette életét, 217-en péntek óta, 459-en az utóbbi egy hétben hunytak el.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója sajtótájékoztatón részletezte: a koronavírus-fertőzés százezer emberből 312-őt érint az országban.

A fertőzöttek legnagyobb arányú növekedését a 15-19 éves korosztályban tapasztalják, amelyet a 20-29 év közöttiek követnek.

Ismertetése szerint a fertőzöttek közül kórházi ellátásra jelenleg mintegy 13 ezren szorulnak, több mint 1800 pácienst kezelnek intenzív osztályon. A fekvőbeteg-ellátás 10 százalékát teszik ki a Covid-19-betegek, az intenzív ellátásban ez az arány 21 százalékos.

Az ország 17 tartományából hétben már stabilizálódott vagy csökkenő tendenciát mutat a fertőzöttség, míg a többi területen továbbra is növekszik.

A lakosság számához viszonyítva a legsúlyosabb a helyzet az észak- spanyolországi Navarrában, ahol százezer lakosból 945 fertőzött.

A helyi autonóm kormány bejelentette: csütörtöktől korlátozza a szabad ki- és belépést a régió teljes területére, bezárja a vendéglátóegységeket és egyebek mellett felére csökkenti a tömegközlekedés forgalmát.

A magas esetszámok miatt az elmúlt hetekben Spanyolország több mint negyven városában korlátozták a szabad ki- és belépést, a madridi tartomány kilenc városában szombatig szükségállapot van érvényben.

Csehországban szerdától a köztereken is kötelező a maszk viselése
Csehországban szerdától a köztereken is kötelező lesz a maszk viselése a koronavírus-járvány miatt. Erről hétfőn döntött a cseh kormány - jelentette be Roman Prymula egészségügyi miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón.

Prymula szerint a maszkok viselése a gépkocsikban is kötelező lesz. Ez alól kivétel, ha az utcán vagy az autóban kizárólag családtagok vannak együtt, illetve ha az emberek sportolnak.

Zárt terekben, tömegközlekedési eszközökben már néhány hete kötelező a maszk viselése.

Roman Prymula azt mondta, hogy a cseh gazdaság esetleges teljes leállításról, ami napok óta az országos napilapok egyik vezető témája, a kormány ezen a héten nem fog tárgyalni.

Csehországban október eleje óta szükségállapot van érvényben. Zárva vannak az iskolák, a vendéglők, a klubok és szüneteltetik a kulturális, valamint sportrendezvényeket is. Vasárnap Prágában több ezer ember tüntetett az óvintézkedések ellen.

A koronavírus-járvány országszerte gyorsan terjed. A legfrissebb adatok szerint már 3721 embert kezelnek kórházban, akik közül mintegy 600 állapota súlyos. A halálos áldozatok száma hétfő este meghaladta az 1500-at. Jelenleg mintegy 104 ezer igazolt aktív fertőzött van Csehországban.

Ismét átmeneti járványkórházzá alakítottak egy belgrádi sportcsarnokot
A koronavírus-fertőzöttek számának rohamos növekedése miatt ismét átmeneti járványkórházzá alakították a belgrádi Stark Arénát, ahol szükség esetén 510 beteget tudnak ápolni.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - hétfőről keddre 1086-tal nőtt az igazolt fertőzöttek és harmincnéggyel a halálos áldozatok száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 122-vel 36 282-re, Koszovóban 118-cal 17 000-re, Észak-Macedóniában 161-gyel 23 815-re, Montenegróban 145-tel 15 760-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 540-gyel 34 643-ra emelkedett.

Szerbiában az utóbbi 24 órában kettővel 778-ra, Koszovóban hárommal 656-ra, Észak-Macedóniában tizenkettővel 846-ra, Bosznia-Hercegovinában tizenhárommal 1005-re, Montenegróban pedig néggyel 239-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma.

Az Egyesült Államok 48 tagállamában gyorsan emelkedik az új fertőzöttek száma
A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatainak tanúsága szerint az Egyesült Államok 48 tagállamában folyamatosan emelkedik a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a Covid-19-ben megbetegedettek száma.

A járványhelyzet csak Missouriban és Vermontban javul, mindenütt másutt folyamatosan romlik. Hétfő esti adatok szerint az országban 8,1 millióra nőtt a regisztrált fertőzöttek, és a 219 ezret is meghaladja a járvány halálos áldozatainak száma.

Míg szeptember elején naponta átlagosan 34 ezer új fertőzést regisztráltak, addig ez a napi átlag mostanra 55 ezerre ugrott. Sőt, pénteken meghaladta a 70 ezret is. Különösen sok az új fertőzött Coloradóban, Észak-Dakotában, Észak-Karolinában, Idahóban, Indianában, Minnesotában, Nyugat-Virginiában, Új-Mexikóban, Wisconsinban and Wyomingban.

Wisconsinban egy bíró visszaállította Tony Evers kormányzó korábbi rendeletét, amely korlátozza a zárt térben - éttermekben, bárokban - egyidejűleg jelenlévők számát. A kormányzó rendeletét október elején néhány bár- és étteremtulajdonos támadta meg, és akkor egy bíró fel is függesztette a rendelkezés érvényességét.

Új-Mexikóban Michelle Lujan Grisham demokrata párti kormányzó arra figyelmeztetett: ha a járvány a jelenlegi ütemben terjed, akkor az állam egészségügyi forrásai és ellátórendszerei nem lesznek elegendőek a fertőzöttek és a betegek ellátására.

Legolvasottabb cikkeink