• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Az egészségipar kíválóságai az idei Jedlik Ányos-díjasok között

Hírek 2022.03.17 Forrás: MTI
Az egészségipar kíválóságai az idei Jedlik Ányos-díjasok között

A díjjal a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységet és a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásságot ismerik el.

Az egészségiparban és a szellemitulajdon-védelem területén tevékenykedő szakemberek vehették át a Jedlik Ányos-díjakat csütörtökön - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény idézi Pomázi Gyulát, az SZTNH elnökét, aki köszöntőjében azt emelte ki, hogy a kreativitás, az innováció a legnehezebb körülmények között is, legyen az járványhelyzet vagy háború, segíti az embereket.

"Az innovációnak fontos állomása a szellemi tulajdon védelme, amelynek kiemelt életművei kerültek méltóképp díjazásra a mai napon, és példát állítanak minden érintett számára, aki ebben a munkában részt vesz" - hangsúlyozta Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára a díjátadón.

A közlemény szerint idén Jedlik Ányos-díjjal tüntették ki Dékány Gyula okleveles vegyészmérnököt, kutatót, a Glycom és CarboCode vállalatok alapítóját. Dékány Gyula kutatásai során az anyatejcukrok szintetikus előállításának kidolgozására és nagy tételben történő gyártására (tápszer) fókuszált.

Szintén Jedlik Ányos-díjat kapott Fogassy Elemér egyetemi tanár, kutató főmérnök, a kémia tudomány doktora, aki a Chinoin Gyógyszergyárban, majd az EGYT (Egis) Gyógyszergyárban dolgozott fejlesztőmérnökként. Oktatott és tanszékvezető is volt a Budapesti Műszaki Egyetem Szerves Kémiai Technológia Tanszékén. Szakterülete a gyógyszerkémiai technológiák és királis vegyületek technológiájának vizsgálata.

Gonda Imre iparjogvédelmi szakjogász, a Richter Gedeon Nyrt. Iparjogvédelmi Főosztályának vezetője is megkapta az elismerést. A méltatás szerint a díjazott munkájával hozzájárult a magyar védjegyhatósági tevékenység modernizálásához, valamint közreműködött egyebek mellett az Európai Szabadalmi Egyezményhez történő csatlakozás előkészítésében.

Kitüntetésben részesült még Gyetvainé Virág Dóra okleveles gépészmérnök, az SZTNH műszaki elnökhelyettese, aki a méltatás szerint jelentős szerepet játszott az iparjogvédelmi oltalomszerzésre irányuló pályázati rendszer megújításában, a használatiminta-oltalmi törvény 2018-as átdolgozásában, valamint az ez utóbbihoz kapcsolódó módszertan kidolgozásában, és aktívan részt vesz az iparjogvédelmi jogszabályi háttér alakítására irányuló munkákban.

Rózsa J. Balázs orvos, fizikus, a Femtonics Kft. alapítója, ügyvezető igazgatója is megkapta a Jedlik Ányos-díjat. Rózsa J. Balázs kutatási területe a neuronhálózatok aktivitásának és idegsejtek nyúlványaiban zajló jelösszegződés mechanizmusának vizsgálata saját fejlesztésű, valós idejű háromdimenziós lézer-szkennelő mikroszkópiai eljárásokkal. Kutatói munkássága 2021 novemberében újabb mérföldkőhöz érkezett a világ egyik legjelentősebb humán transzlációs központja, a BrainVision center megvalósulásával. A kutatóközpontban az új molekuláris biológiai módszertani megoldások és a háromdimenziós lézermikroszkópos technológia segítségével folyó munka eredményeként lehetőség nyílik a látás-helyreállító terápiák hatékonyságának vizsgálatára.

A közlemény szerint az SZTNH Honoris Causa-díját idén Racsek Zsóka mérlegképes könyvelő, a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület titkára és könyvelője vehette át.

Az SZTNH kezdeményezésére létrehozott Jedlik Ányos-díjat, amellyel a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységet, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásságot ismerik el, immáron 26. alkalommal adták át. A megalapítása óta eltelt több, mint negyedszázad alatt összesen 128-an részesültek a kitüntetésben. A díjazottak főként kiemelkedő iparjogvédelmi portfólióval rendelkező feltalálók, kutatók, fejlesztők, továbbá szabadalmi ügyvivők, ügyvédek, jogi képviselők, valamint hivatali munkatársak voltak. Honoris Causa-díjat eddig 25 olyan személy vehetett át, akik közéleti tevékenységükkel, életművükkel nagyban hozzájárultak a hazai szellemitulajdon-védelmi kultúra fejlődéséhez.

Legolvasottabb cikkeink