• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az egészségügyi kiadásokon nagyon nehéz spórolni, de...

Hírek MA 11:43 Forrás: Weborvos
Az egészségügyi kiadásokon nagyon nehéz spórolni, de...

Egyre többen érzik úgy, hogy az állami ellátásból kiszorulnak. Erősödik az áramlás a magánorvosok felé, de ez jelentős terhet ró rájuk.

A Prémium Egészségpénztár idén is megkérdezte tagjait arról, hogy a mögöttük levő egy év gazdasági változásai hogyan befolyásolták, illetve mennyiben változtatták meg egészségügyi költéseiket. A megkérdezettek egyharmada úgy érzi, rosszabbul él, mint az előző évben. Az egészségügyi kiadásaikon ugyanakkor zömmel nem tudnak vagy nem akarnak már spórolni. Egyre többen érzik úgy, hogy az állami ellátásból kiszorulnak. Erősödik az áramlás a magánorvosok felé, de ez jelentős terhet ró rájuk. Az egészségpénztári tagság kiemelten segíti az ügyfeleket, hogy a család számára fontos egészségügyi kiadásokat finanszírozni tudják. Közel 40 százalék nyilatkozott úgy, hogy pénztári tagság nélkül kénytelen lett volna lemondani fontos ellátásokról - foglalta össze az eredményeket közleményben a szervezet.

Az egészségpénztár és stratégiai partnere, az NN Biztosító által közösen összeállított kérdőívet több mint tizenegyezren töltötték ki, amely alapján a felmérésben résztvevők felének nem változott szignifikánsan az életszínvonala, míg egyharmaduknak sajnos romlott. Mindez egy évvel ezelőtt még drámaibb képet mutatott, akkor közel 40 százalékuk mondta, hogy rosszabbul él. Az anyagi hátterüktől függetlenül 34 százalékuk többet fordított most egészségére, ami igen meglepő adat egy stagnáló vagy többnyire romló egzisztencia mellett.

Az egészségügyi kiadásokon nagyon nehéz spórolni

Bizonyos kiadásokat nehéz elkerülni. Ezt mutatja, hogy míg egy éve a válaszadók egyharmada faragta le a magánorvosi ellátásra szánt összeget, idén már csak közel a negyedük (23 százalék). Sőt, nemcsak, hogy nem spóroltak, összességében 44 százalékuk többet költött magánellátásra, 54 százalékuk gyógyszerekre, 73 százalékuk pedig fogorvosi kezelésekre. A válaszadók 41 százaléka nyilatkozott úgy, hogy gyakorlatilag semmin sem tudott spórolni.

Bár sokan nagyon szeretnék elkerülni a magánorvosi kiadásokat, nem tudják. A válaszadók többsége azért kénytelen egyre többet használni a magánorvosi ellátást, mert nem fér hozzá olyan könnyen az államihoz (tavaly még közel 54 százalékuk mondta ezt, idén már 64 százalék!). Ezzel párhuzamosan kevesebben lettek azok, akik visszafelé áramlanak. Tavaly még 30 százalék nyilatkozta, hogy nem tudja megfizetni a magándoktorokat és az államiban keres megoldást, idén ez 20 százalékra esett vissza. Sajnos szép számmal akadhatnak olyanok is, akik lényegében ellátás nélkül maradnak.

Az egészségpénztár fontos szerepet tölt be

A tagok 82 százaléka mondta azt, hogy segít egészsége megőrzésében, hogy egészségpénztári tagként akár évi 150 ezer Ft szja-visszatérítéssel élhet, sőt 37 százalékuk kizárólag azért tudott valamilyen szolgáltatást igénybe venni, mert egészségszámlájáról finanszírozni tudta. Valószínűleg nem véletlen az sem, hogy majdnem négyötödük (75 százalék) szerint emelni kellene az egészségpénztári szolgáltatások után igényelhető állami adókedvezmény évi 150 ezer Ft-os összeghatárát. A válaszadók 88 százaléka annak is örülne, ha a munkáltatója a SZÉP kártyához hasonlóan az egészségszámlájukra is fizetne.

A pénztártagok pénzügyileg sokkal tudatosabbak

A kérdőívből kiderült, mennyire nyitottak a pénztártagok az egészségpénztár szolgáltatásaira. Sokan egyre tudatosabban használják azokat, sőt, egyre nyitottabbak: egyharmaduk például szívesen csatlakozna az egészségpénztárnál elérhető Prémium Egészség szolgáltatásfinanszírozó csoportos egészségbiztosításhoz is, hogy a jövőben már ennek segítségével finanszírozhassa magánorvosi kiadásait.