• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az egészségünkre is hat, ha nem tanulunk meg cégvezetőként delegálni?

Hírek 2023.06.30 Forrás: Weborvos
Az egészségünkre is hat, ha nem tanulunk meg cégvezetőként delegálni?

Milyen egészségügyi veszélyekkel kell szembenéznie azoknak a cégvezetőknek, akik még nem tanultak meg profin delegálni.

A mai, rohanó világunkban az emberek élete rendkívül felgyorsult. A cégvezetők pedig kifejezetten könnyen beleeshetnek a túlhajszoltságba, ami mentálisan és fizikálisan is rendkívül kártékony az egészségre. Azonban a túlhajszolás elkerülhető, ha az ember megtanulja nyugodt szívvel másra bízni a teendői egy részét. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy milyen egészségügyi veszélyekkel kell szembenéznie azoknak a cégvezetőknek, akik még nem tanultak meg profin delegálni.

Miért félünk kiadni a munkát a kezünk közül?

Elsősorban nem mindig tudjuk, hogy ki láthatná el megfelelő módon az adott feladatot. Másrészt attól is félhetünk, hogy az adott munka végül nem fogja megütni az általunk képviselt szintet, ezért inkább saját kezűleg végezzük el. Ráadásul cégvezetőként oda kell figyelnünk arra is, hogy ne terheljük túl az alkalmazottakat, ezért ha már eleve tengernyi munkával bízzuk meg őket, akkor konfliktushelyzetet eredményezhet az újabb teendők kiosztása.

Sőt, számos cégvezető attól is fél, hogy a delegálása túlságosan parancsoló lenne, hiszen nem tanulták meg, hogyan is kell hatékonyan vezetni a dolgozókat. A munkát tehát rengeteg különböző ok miatt a saját kezünkben tarthatjuk, azonban ez előbb-utóbb problémákat fog előidézni.

Hogyan hat az egészségünkre a túlterheltség?

●        Alváshiány. Sajnos egy nap mindenki számára 24 órából áll, ezért nem ritka, hogy a vezető beosztásban dolgozók akár napi 12-16 órát is munkával töltenek. Azonban az alváshiány néhány nap alatt extrém fáradtsághoz vezethet, és az immunrendszert is alaposan legyengíti. Elegendő pihenés hiányában ráadásul csökken a kreativitás is, ezért az egészségünk mellett a vállalkozásunk is megsínyli a túlhajszoltságot.

●        Stressz. A szüntelen robotolás és a kitűzött üzleti célok elérése feszült mindennapokat eredményezhet. A stressz pedig étkezési zavarokat idézhet elő, illetve a szívet is nagymértékben terheli, ugyanis a szervezetben a szívre káros, kortizol nevű hormont szabadít fel. Persze az üzleti világban a stressztől nem könnyű megszabadulni, de mindent meg kell tenni a napi szintű kikapcsolódás érdekében.

●        Mentális kimerültség. Ha túlhajszoljuk magunkat, akkor egy idő után teljesen elfáradhatunk szellemileg. Ilyenkor még a legkisebb feladat elvégzése is hatalmas kihívásnak tűnhet, és akár hosszú napokig képtelenek vagyunk effektíven dolgozni. A mentális fáradtság intő jel, hogy ideje lassítani az eddigi tempón.

●        Súlyos betegségek. Az alváshiány és a stressz is extrém mértékben terheli a szervezetet, aminek szívritmuszavar kialakulása, illetve szívroham és stroke is lehet a vége. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet tanulmánya szerint a halálesetek egyharmadáért a túlzott munkaidő a felelős, ezért a munka-magánélet egyensúly megtalálása nélkülözhetetlen az egészséges élethez.

Hogyan lehet hatékonyan kiszervezni a teendőket?

Ismerjük meg az alkalmazottak erősségeit és gyengeségeit!

Készítsünk listát arról, hogy melyik alkalmazottnak milyen feladatokat szervezhetünk ki. Így pontosan tudni fogjuk, kit kell megkeresni az adott teendővel kapcsolatban, és kire bízhatjuk nyugodt szívvel a projektet. Ha nincs megfelelő belsős munkaerőnk, kérjünk külsős segítséget.

Alapozzuk meg a dolgozók szakmai felkészültségét!

Támogassuk a dolgozókat szakmai tréningekkel és továbbképzésekkel, hogy minél széleskörűbb tudással rendelkezzenek. Ez pedig remek befektetést is jelent, hiszen a jövőben még értékesebb teljesítményt rakhatunk le asztalra.

Melyek a tipikusan kiszervezhető munkakörök?

Cégvezetőként milliónyi területért vagyunk felelősek, amit képtelenség egyedül ellátni. Sok esetben még “házon belül” is nehéz megtalálni az ideális munkaerőt az adott teendő elvégzéséhez, különösen akkor, ha az kiemelt szakértelmet igényel. Ilyenkor a legjobb döntés, ha kiszervezzük a feladatokat, és ezzel levesszük a vállainkról a mázsás terhet.

A könyvelést és a jogi területek lefedését, illetve az informatikai és marketing teendők ellátását könnyedén kiszervezhetjük. A marketingnek pedig számos szegmense van, ami kifejezetten sok időt és magas fokú szaktudást követel meg. Vállalatunk weboldalát például érdemes SEO ügynökségre bízni, akik gondoskodnak róla, hogy a számunkra fontos kifejezésekre elől rangsoroljunk a Google-ben, és A-tól Z-ig segítséget nyújtanak a keresőoptimalizált tartalmak készítésében is.

A fizetett hirdetések kezelését és a közösségi média oldalak menedzselését is tanácsosok szakembereknek átadni, hogy termérdek időt és energiát spóroljunk meg. A különböző ágakra szakosodott cégek – például SEO ügynökségek és munkajogi tanácsadók – pedig garantáltan hatékonyan fognak dolgozni, így nyugodtan feküdhetünk le aludni – tudván, hogy jó kezekben vannak a feladataink.

Cégvezetőként az ember nem engedheti meg magának, hogy tartósan túlterhelt legyen, hiszen előbb utóbb visszafordíthatatlan, akár súlyos egészségügyi károkat is szenvedhet. Márpedig ő tartja össze a céget, így nincs más választás, ki kell szervezni az egyes munkafolyamatokat.