• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az EU-ban most a szolidaritás a legfontosabb

Hírek 2020.03.10 Forrás: MTI
Az EU-ban most a szolidaritás a legfontosabb

Az egészségügyi rendszereknek időt kell nyerniük a felkészüléshez a következő időszakra.

Az egészségügyi rendszereknek időt kell nyerniük a felkészüléshez a következő időszakra, éppen ezért most a koronavírus terjedésének megfékezése a legfontosabb - jelentette ki Sztella Kiriakidész, az Európai Bizottság egészségügyért felelős tagja kedden az Európai Parlament Brüsszelbe áthelyezett plenáris ülésén.

Az uniós biztos elmondta, hogy az Európai Bizottság továbbra is mindent megtesz azért, hogy az egészségügyi dolgozók a legmegfelelőbb eszközökkel rendelkezzenek a járvány kezelésére. A bizottság közös közbeszerzési pályázatot indított el az az egyéni védőeszközökre, továbbá uniós szinten felülvizsgálják az orvosi felszerelések állapotát. Elmondta, hogy az uniós polgári védelmi mechanizmus alkalmazása felgyorsult, a tagállamok közötti koordináció elengedhetetlen.

"Erre a rendkívüli helyzetre csakis rendkívüli válaszokat adhatunk. Agresszívan le kell csapnunk a vírusra. Nem dőlhetünk hátra, ez most nem a nyugalom órája" - hívta fel a figyelmet Kirikidész.

Janez Lenarcic, az unió válságkezelésért felelős biztosa azt hangsúlyozta, hogy a komoly gazdasági visszaesés megelőzése érdekében fontos, hogy az unió stabilitási és növekedési paktuma válságos helyzetekben rugalmasságot biztosít. "A munkáltatók és a munkavállalók egyaránt támogatást kell, hogy kapjanak, különös tekintettel a kis- és középvállalatokra" - hangsúlyozta.

Tóth Edina, a Fidesz képviselője a vitában felhívta a figyelmet a hiteles és naprakész információk fontosságára, és jó példaként mutatta be a magyar kormány intézkedéseit, a tájékoztató jelleggel elindult honlapot és az ingyenesen hívható ügyeleti számot. A képviselő felkérte az Európai Bizottságot és az Európai Beruházási Bankot, hogy nyújtson segítséget a járvány okozta negatív hatások által leginkább érintett ágazatok részére.

A vita után a magyar sajtó kérdéseire válaszolva Tóth Edina kifejtette: az Európai Parlamentben nincs pánikhangulat, de jóval kevesebb képviselő van jelen a megszokottnál. Mivel a helyzet napról napra, óráról órára változik, még nem lehet tudni, milyen intézkedéseket jelent be a parlament vezetése a jövő heti bizottsági munkák folytatásával kapcsolatban.

Párttársa, Kósa Ádám írásbeli felszólalásában rámutatott: a vírus terjedése kapcsán a legfontosabb dolog a gyors, akadálymentes tájékoztatás, hiszen az állampolgárok csak akkor érzik magukat biztonságban, ha időszerű és pontos információkat kapnak. Kiemelte: veszélyhelyzetben különösen fontos tekintettel lenni a hátrányos helyzetű csoportokra, köztük a fogyatékossággal élőkre.

"Külön oda kell figyelnünk a mozgássérültekre, a látássérültekre, akik nem férnek hozzá az írott információkhoz, és a siketekre, nagyothallókra, akiket jelnyelvi tolmácsolással és feliratozással kell ellátni a betegségről szóló tájékoztatásokkal" - hangsúlyozta.

Kósa örömét fejezte ki, hogy Magyarország eleget tesz ennek, mert a járvány terjedését megfigyelő operatív törzs napi sajtótájékoztatói jelnyelvi tolmácsolással kerülnek megrendezésre. Ugyanakkor felkérte az Európai Bizottságot, hogy hívja fel a tagállamok figyelmét a fogyatékossággal élők tájékoztatására vonatkozó kötelezettségeikre.

Manfred Weber az Európai Néppárt nevében a következetes, átgondolt intézkedések és a megbízható, egységes alapokon álló kockázatelemzések fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: az EU-ban most a szolidaritás a legfontosabb. "Az orvosi védőfelszerelések exportjának megtiltása nem más, mint nacionalista, egoista intézkedés - hangoztatta Weber.

Iraxte Garcia Pérez szocialista képviselő anticiklikus gazdasági intézkedéseket sürgetett, és a munkavállalók jogainak garantálására hívta fel a figyelmet. Kiemelte továbbá, hogy az ázsiaiakkal szembeni előítélet fokozódását meg kell szüntetni.

A koronavírus-járvány kockázatai miatt az EP rövidített plenáris ülést tart. Ennek értelmében a hétfőn megnyitott ülés kedden folytatódik, a szerdai és a csütörtöki ülésnap elmarad.

DK: meg kell erősíteni az európai járványügyi központ működését
Az eddiginél sokkal hatékonyabb, közös fellépésre van szükség az új típusú koronavírus okozta járvány további terjedésének megmegfékezésére az Európai Unióban, ezért meg kell erősíteni az európai járványügyi központ (ECDC) működését - jelentette ki Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője Brüsszelben kedden.

A képviselő az Európai Parlament plenáris ülésének a koronavírus-járvánnyal összefüggésében tartott vitáját követően magyar újságíróknak adott nyilatkozatában kijelentette, nem engedhető meg, hogy a járványügyi központ csupán tanácsadással és tájékoztatással foglalkozzon. Hangsúlyozta: konkrét járványprotokollra, minden tagország számára kötelező cselekvési tervre van szükség, hogy a nemzeti hatóságok hatékonyabban vegyék fel a küzdelmet a koronavírus megfékezése érdekében.

"Nem koordinációs központra van szükség, hanem egy hatékony, jól működő hatóságra olyan jogkörökkel, amelyek segítségével be tudja tartani és tartatni az intézkedéseket és a közösen kidolgozott protokollokat. A DK EP-képviselői arra kérik az Európai Bizottságot, dolgozza ki ezek részleteit" - mondta a képviselő.

Szavai szerint egyebek mellett át kell gondolni az egészségügyi eszközök átcsoportosítását az egyes országok között a fertőzés elterjedésének függvényében. Véleménye szerint a közlekedés korlátozásának kérdését nem lehet pusztán a légitársaságokra vagy egyes szolgáltatókra bízni, e területen is közös európai koordinációra van szükség. A képviselő végezetül fontosnak nevezte, hogy hozzák létre az "összeurópai szolidaritás" rendszerét, amely az európaiak ellátását hangolná össze annak érdekében, hogy a járvány miatt senki se maradhasson élelmiszer nélkül.

"Nem hagyható, hogy tudás- vagy információhiány miatt újabb megbetegedések vagy halálesetek történjenek. Közös európai fellépésre van szükség, hogy a járvány ellenőrzés alatt maradhasson, mert a vírus nem áll meg az országhatárokon" - fogalmazott.

Legolvasottabb cikkeink