• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Az EU növelni akarja az oltóanyaggyártási kapacitását

Hírek 2021.02.10 Forrás: MTI
Az EU növelni akarja az oltóanyaggyártási kapacitását

A világjárványokra való jobb felkészülés biztosítására az Európai Unió külön hatóságot hoz létre.

Noha a koronavírus elleni közdelemben az Európai Unió nem ott tart ahol szeretne, a hatékonyság és a biztonság garantálása érdekében nem engedhet a minőségi normákból - jelentette ki jelentette ki az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén szerdán. Ursula von der Leyen az Európai Unió oltási stratégiájáról tartott EP-vitán elismerte, az unió valamelyest késlekedett az oltóanyagok engedélyeztetésének folyamatában, túl optimista volt a tömeggyártást illetően és bízott abban, hogy az oltóanyagok megrendelt adagjait időben megkapja.

Kiemelte azonban, hogy a minőség biztosítását igénylő folyamatok időt igényelnek, és elengedhetetlen a bizalom megőrzése. Mivel javítani kell a klinikai vizsgálati adatok megosztásának rendszerén, az unió a klinikai vizsgálatok elemzésére alkalmas európai hálózatot fog létrehozni - közölte.

A bizottsági elnök helyénvalónak nevezte, hogy az EU és tagországai közösen rendelték meg az oltóanyagokat, és szolidáris alapon osztoznak a rendelkezésre álló dózisokon. Véleménye szerint hibás, gazdaságilag helytelen lett volna, ha néhány nagyobb tagállam csak a maga számára biztosított volna vakcinákat. Ez a közösség végét jelentette volna - húzta alá. Az európai érdekeket is szolgálja, ha a vakcinaellátásban az unió segíti a partnerországokat, de ragaszkodik a saját részéhez az oltóanyagokból - szögezte le.

"Mivel globálisan alábecsültük az oltások előállításainak nehézségeit, az Európai Unió most fel kívánja gyorsítani az oltóanyagok gyártási kapacitását - fogalmazott.

Kifejtette: noha egy oltóanyag kifejlesztésére rendes körülmények között akár egy évtizedre is szükség lehet, ezt az időt néhány hónapra sikerült csökkenteni. Jelen esetben azonban a tudomány megelőzte az ipart. Ahhoz, hogy az ipar alkalmazkodni tudjon a tudomány tempójához, az EU-nak be kell fektetnie a kapacitásfejlesztésbe - emelte ki.

Von der Leyen azt is közölte, hogy a világjárványokra való jobb felkészülés biztosítására az Európai Unió külön hatóságot hoz létre, amely segíteni fogja a felkészülés mellett a hatékonyabb reagálást az esetleges járványfenyegetések és az egészségügyi veszélyhelyzetek esetén. A felkészülést és reagálást segítő uniós hatóság (HERA) fogja felügyelni az oltóanyagok és gyógyszerek fejlesztésének és gyártásának folyamatát, különös tekintettel a koronavírus új mutációinak megjelenésére - mondta az uniós bizottság elnöke.

Az elmúlt időszakban számos bírálat érte az Európai Bizottságot az uniós oltási stratégia hiányosságai, az oltóanyagellátás akadozásai miatt. A brüsszeli testület a közös beszerzés összehangolásának nehézségeivel és a gyártási kapacitás akadozásával magyarázta az oltóanyagszállítások késlekedését. Az átláthatóság és a bizalom fenntartása érdekében a brüsszeli testület január végén nyilvánosságra hozta az AstraZeneca, február elején pedig a Sanofi-GSK gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni oltóanyaguk beszerzéséről kötött szerződéseket.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink