• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az Európai Bizottság szerződést írt alá a remdesivirt gyártójával

Hírek Frissítve 2020.07.29 Forrás: MTI
Az Európai Bizottság szerződést írt alá a remdesivirt gyártójával

A megrendelt gyógyszermennyiség mintegy 30 ezer, súlyos Covid-19-tüneteket mutató beteg kezelésére elegendő.

Európai Bizottság szerződést írt alá Gilead gyógyszeripari vállalattal az újfajta koronavírus elleni, remdesivir hatóanyagú, Veklury nevű gyógyszer terápiás kiszereléseinek biztosításáról - jelentette be szerdán Dana Spinant, a brüsszeli testület szóvivője. Hozzátette, hogy a 63 millió euró értékben kötött szerződés szerint a gyógyszermennyiség mintegy 30 ezer, súlyos Covid-19-tüneteket mutató beteg kezelésére elegendő, és hozzájárul a  szükségletek kielégítéséhez a következő néhány hónapban.

Spinant elmondta, hogy augusztus elejétől kezdve a bizottság koordinálásával és támogatásával Veklury-készleteket bocsátanak a tagállamok rendelkezésére. Az országok közötti méltányos elosztást uniós szinten egy allokációs kulcs alkalmazása biztosítja, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tanácsai alapján.

A bizottság jelenleg a további gyógyszerellátásra vonatkozó közös közbeszerzés előkészítésén is dolgozik, amely októbertől várhatóan fedezi a későbbi szükségleteket.

Az uniós testület július elején jelentette be, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát.

Az Európai Bizottság szerdán azt is közölte, hogy az Európai Unió 1100 tonna orvosi és különféle egészségügyi felszerelést indított útnak a koronavírus-járvány kezeléséhez elengedhetetlen eszközök terén szükséget szenvedő afrikai és ázsiai országok számára. A támogatott országok között van Afganisztán, Burkina Faso, a Közép-afrikai Köztársaság, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Irán, Szudán, Dél-Szudán, Haiti, Szomália, Bissau-Guinea, Irak és Jemen.

A március eleje óta megvalósuló uniós segítségnyújtás keretében az érintett országokba eddig közel 1500 fős orvosi és ápolói személyzet érkezett. Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos közölte, a globális szolidaritás jegyében további együttműködésre van szükség nemzetközi szinten, hogy valóban meg lehessen állítani a világjárványt. Az unió egészségügyi légi hídja valódi változást hoz a törékeny egészségügyi rendszerekkel bíró országokban. Az EU folytatja európai és nemzetközi szintű tevékenységét partnereinek támogatásával a közös kihívás sikeres kezelése érdekében - tette hozzá.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány globális kezelésének segítésére létrehozott, az orvosi felszerelés, ellátás és a személyzet unión kívüli országokba szállítását biztosító humanitárius légi híd minden költségét az Európai Unió fedezi. A visszatérő járatok a humanitárius munkát végzők és az uniós állampolgárok hazatelepítését látják el - közölték.

Legolvasottabb cikkeink