• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az intézeti fogyatékkal élők emberibb életéért

Hírek Forrás: MTI

Testület alakult az intézményekben lakó fogyatékkal élők emberibb elhelyezéséért.

Megalakult az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület, vagyis az a grémium, amely a társadalomtól elkülönítetten, tömeges otthonokban lakó fogyatékkal élők emberibb elhelyezését irányítja és felügyeli a következő 30 évben – mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Nyitrai Imre elmondta: Magyarországon 101 olyan bentlakásos intézmény van, amely túl nagy számú, több mint 50 fogyatékkal élő embernek ad otthont. A zömében kisebb településeken, a városok vagy akár az ország szélén lévő intézményekben mintegy 12 ezer ember él, a társadalomtól elkülönítetten.

A kormány a júliusban elfogadott nemzeti szociálpolitikai koncepció elemeként egy 30 éves stratégia keretében kívánja megvalósítani, hogy az itt élők otthonuk közelében, akár saját háztartásukban kapják meg azt a segítséget, amely lehetővé teszi számukra, hogy a társadalom teljes jogú tagjaivá váljanak. Hozzátette: 2013 végéig ezerötszáz bentlakó kerülhet jobb körülmények közé 7 milliárd forintos európai uniós forrás felhasználásával.

A helyettes államtitkár elmondta: településenként különböző lehet, hogy a leromlott állapotú intézményekben, személytelenül elhelyezett lakók életkörülményeit és társadalomba integrálását hogyan tudják megoldani, így a most készülő pályázatok csak azt szabják meg, hogy az intézményekben legfeljebb 50 ember helyezhető el.

A testület - a 30 éves stratégia részeként - 2014 első félévében dolgozza ki az intézményi átalakítás hároméves cselekvési tervét. A helyettes államtitkár elmondta azt is: a jövőben változik a fogyatékkal élők ellátásának finanszírozása is, magasabb összegű támogatás jár majd a nagyobb gondozási igényű ellátottak után.

Az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület munkájába a fogyatékkal élő emberek, az őket képviselő érdekképviseleti szervezetek, a szociális háttérintézmények, a szociális és gyógypedagógiai felsőoktatási intézmények, valamint a szolgáltatásokat fenntartók vesznek részt.

A testület elnöke Szauer Csilla, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány ügyvezető igazgatója elmondta: céljuk az ellátottak életminőségének javítása és olyan ellátási rendszer kialakítása, amelynek segítségével a fogyatékkal élők a társadalom aktív, önrendelkező tagjaivá válhatnak.