• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum is csatlakozott a Primushoz

Hírek 2019.11.18 Forrás: Weborvos
Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum is csatlakozott a Primushoz

A hazai piacon számos versenykorlátozó intézkedéssel kell felvennünk a harcot, de továbbra is fair versenyhelyre törekszünk.

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum (IGC) is csatlakozik a PRIMUS Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületéhez, idén az IGC már az ötödik privát szolgáltató, amely az érdekképviseleti ernyőszervezet tagjává vált. A 2017 tavaszán 12 vezető iparági szolgáltató által életre hívott PRIMUS érdekvédelmi szervezet legfontosabb céljául az átlátható piaci viszonyok megteremtését, az ellátási színvonal emelését és a magánegészségügyi szektor kifehérítését, valamint egy megkülönböztető iparági védjegy kialakítását jelölte meg - tudatták közleményben.

„Örvendetes, hogy erősödik a szektor szervezettsége, hiszen ez a privát egészségügy pozícióját is erősíti – fogalmazott Leitner György, a Primus Egyesület elnöke. Fontos visszajelzés számunkra, hogy két évvel az egyesület megalapítása után a meghatározó hazai privát egészségügyi szolgáltatók többsége már a Primus tagja. A céljaink változatlanok: azt szeretnénk elérni, hogy a magánszektor dinamikus növekedésével együtt továbbra is a megbízható, jogkövető és etikusan működő, valamint a betegek biztonságát maximálisan szem előtt tartó szolgáltatók domináljanak a piacon.”

Az elsősorban a magzati rendellenességek szűrésére, a meddőségi vizsgálatokra és az onkológiai molekuláris diagnosztikára specializálódott Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum vezetője hangsúlyozta, hogy nagy szükség van egy erős érdekképviseleti, szakmai szervezetre a privát egészségügyi ellátásban. 

„Az IGC nagy hangsúlyt fektet a jogszabályi és szakmai előírások, sztenderdek betartására, szigorú szakmai protokollok alapján dolgozunk és büszkék vagyunk a prudens, transzparens működésre. Gondot akkor jelenthet mindez, ha a szürkezónában működő iparági szereplők miatt ez piaci versenyhátrányhoz vezet – mutatott rá Dr. Soós Miklós, az IGC ügyvezető igazgatója. A hazai piacon számos versenykorlátozó intézkedéssel kell felvennünk a harcot, de továbbra is a fair versenyhelyzet kialakítására törekszünk, ezen belül is az állami, illetve a privát szolgáltatások világos elválasztására. Meggyőződésem, hogy a piacnak az egységes szakmai protokollok felé kell elmozdulnia.”

Az ügyvezető igazgató példaként említette, hogy miközben a molekuláris diagnosztikában naponta születnek új eredmények, az egyes eljárások engedélyeztetése évekig tart, és ez erőteljesen fékezi az iparágat. 

Az IGC, amely több mint 40 szakorvost foglalkoztat, élen jár a magzati rendellenességek szűrésében, hazánkban az összes ilyen szűrés 10%-át itt végzik, évente mintegy 20 000 prenatális vizsgálatot. Az országban jelenleg csak az IGC-ben végeznek preimplantációs genetikai diagnosztikát (PGD), amely a monogénes betegséget hordozó, valamint a kromoszómális rendellenességgel bíró pároknál lombikprogram keretei között teszi lehetővé az embriók genetikai vizsgálatát.

Az IGC profiljában meghatározó súllyal van jelen az onkológiai molekuláris diagnosztika, melynek egyik ága az öröklődő rákhajlam-szűrővizsgálatok. Ezeknek kiemelkedő jelentősége van a prevencióban: az örökletes rákhajlammal érintettek esetében például a szűrővizsgálatok gyakoriságának növelésével biztosítható, hogy a daganat időben, jól gyógyítható stádiumban kerüljön felismerésre.

Az évek során már közel 240 000 pácienst ellátó Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum szakmai profilja tovább bővül: a napokban kezdődtek meg azok a kardiogenetikai szűrések, amelyek célja az örökletes szívbetegségek vizsgálata, például a hirtelen szívleállás kockázatának felmérése.

Legolvasottabb cikkeink