• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az OEP segíti a horvát csatlakozást

Hírek Forrás: OEP

Közvetlenül adják át a tapasztalatokat, segítve a csatlakozás utáni gondok megoldását.

Magyarország és Horvátország kiemelt diplomáciai partnerekként számos területen régóta együttműködnek, az állami intézmények igyekeznek segíteni egymás munkáját. Az OEP és a horvát egészségbiztosító (HZZO) példaértékű viszonyt ápolnak egymással. Ennek részeként a magyar egészségbiztosító szakemberei április elején kétnapos konferenciára invitálták a horvát kollégákat, hogy segítsék őket felkészülni az uniós csatlakozással járó folyamatokra - tudatta közleményében az Pénztár.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a HZZO rendszeresen egyeztet szakmai kérdésekben. Az uniós csatlakozás új feladatokat és részben új jogszabályi környezetet teremt az állami intézmények számára. Magyarország közel 10 éve az Európai Unió tagja, ennek megfelelően az OEP közel egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik az Unión belüli egészségbiztosítási kérdésekben, amely az OEP megítélése szerint értékes és hasznos tudást képviselhet Horvátország számára. Ráadásul az OEP jelentős segítséget nyújthat a horvát szakembereknek, ha közvetlenül adja át tapasztalatait és ismerteti a csatlakozás után felmerülő kérdéseket. A kétnapos szakmai konferencián előadások és kerekasztal beszélgetések formájában a horvát szakembereknek lehetőségük nyílik az új ismeretek megszerzésére.

„A konferencián a nemzetközi költségelszámolás, az uniós jogszabályi rendszer, valamint az egészségügyi ellátás Európai Unión belüli igénybevétele lesznek a kiemelt témák. A HZZO munkatársaival már eddig is szoros és jó viszonyt ápoltunk, köszönhetően a két ország között hatályban lévő kétoldalú egyezménynek." – mondta Szántó Georgina, az OEP szóvivője.

Horvátország hosszas tárgyalások után, július elsejével csatlakozik az európai közösséghez. Magyarország számára régóta kiemelt jelentőséggel bír a magyar-horvát kapcsolatok fejlesztése és erősítése gazdasági, diplomáciai, kulturális és közigazgatási téren egyaránt. Horvátország uniós csatlakozásának köszönhetően pedig az együttműködések stratégiai területeken is túlnyúlnak a korábbi jószomszédi viszonyoknál.