• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az olasz kormány vesztegzár alá helyezte Lombardiát

Hírek Frissítve 2020.03.08 Forrás: MTI
Az olasz kormány vesztegzár alá helyezte Lombardiát

Folyamatosan frissülő külföldi hírek a koronavírus-járványról.

Vesztegzár alá helyezték Lombardia tartományt

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök aláírta szombat éjjel azt a rendeletet, amelynek értelmében a hatóságoknak le kell állítaniuk a be- és kilépést a tízmillió lakosú Lombardia tartományban, valamint 11 másik észak-olaszországi városban is vesztegzárat vezettek be.

Az újabb karanténzónák Lombardia mellett Modena északi területeit, valamint Pármát, Piecenzát, Reggio Emiliát, Riminit, Pesarót, Urbinót, Alessandriát, Astit, Novarát, Verbano-Cusio-Ossolát, Vercellit, Padovát, Trevisót és Velencét érintik.

A rendelet felszólítja a lakosokat, hogy légzési nehézségek és magas láz esetén maradjanak otthon, illetve minimalizálják a felesleges személyes kontaktust, beleértve az orvosokkal való érintkezést is. Szigorúan tilos továbbá elhagyni az otthonát annak, akinél beigazolódott a fertőzés gyanúja. A vállalatokat ugyancsak arra kérték, hogy a fertőzés megelőzése érdekében küldjék dolgozóikat szabadságra.

A fenti, úgynevezett "vörös zónákra" vonatkozó intézkedések egyebek között betiltják esküvők, temetések rendezését, elrendelik a sportesemények zárt ajtók mögötti megrendezését, lezárják a sípályákat, meghosszabbítják a március 15-ig érvényes oktatási szünetet, hétvégére bezárják a bevásárlóközpontokat. Zárva maradnak a fürdők, a mozik, a színházak és a kaszinók is. Az éttermek csak korlátozott időre nyithatnak ki azzal a feltétellel, hogy a személyzet legalább 1 méteres távolságot tart a vendégektől.

Vesztegzár alatt február 23-tól a lombardiai Lodi térségében tíz önkormányzat volt, majdnem ötvenezer lakossal, Veneto tartományban pedig a 3500 lakosú Vo'Euganeo városa.

A legmagasabb fokozatú óvintézkedések területi bővítését az indokolja, hogy csaknem megduplázódott a Covid-19 vírus újonnan diagnosztizált fertőzöttjeinek száma. Szombat esti közlés szerint egy nap alatt 1145-tel nőtt, ez majdnem kétszerese a pénteki 620-nak.

Az olaszországi fertőzöttek összesített száma elérte az 5883-at. Ebből 589-en már meggyógyultak. A még betegek közül 2651 személy szorul kórházi kezelésre, további 567 intenzív osztályon van, és ezeknek több mint a fele, 359 az északnyugati Lombardia tartományban. Az országban a járvány eddig 233 ember halálát okozta.

Bulgáriában is felütötte a fejét a koronavírus

A bolgár egészségügyi illetékesek vasárnap négy fertőzöttről adtak hírt. Két férfinak az ország északi részén lévő Pleven városában lett pozitív a tesztje, két nőnek pedig a közép-bulgáriai Gabrovóban – közölte Todor Kantardzsiev, az ország járványügyi központjának vezetője.

Vasárnap a bolgár kormány rendkívüli ülést tart, amelynek témája a koronavírus elleni védekezés lesz. A hétmilliós Bulgária repülőterein és szárazföldi határain már korábban elrendelték a testhőmérséklet mérését.

Csütörtökön a bolgár kormány országos méretűvé nyilvánította az influenzajárványt, az egészségügyi miniszter pedig bejelentette, hogy március 11-ig minden iskola zárva tart.

Már 100-nál több koronavírusos van Ausztriában

Tovább emelkedett az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában, vasárnap reggelig 104 embernél diagnosztizálták a vírust, jelentette be az osztrák egészségügyi minisztérium. Szombat estig 81 Covid-19 vírusfertőzöttet tartottak nyilván. A tárca szerint eddig 4509 emberen végezték el a koronavírus-tesztet.

A legtöbb, 36 fertőzött Alsó-Ausztriában és 32 Bécsben van, Tirolban és Stájerországban nyolc-nyolc, Salzburgban és Felső-Ausztriában hét, Burgenlandban és Vorarlbergben egy-egy esetet tartanak nyilván. Két beteg már felépült a fertőzésből.

Csehországban már 26-ra emelkedett a betegek száma

Csehországban már 26-ra emelkedett az új koronavírussal fertőzött személyek száma. A betegség eddig minden esetben enyhe lefolyású - közölte vasárnap reggel az egészségügyi tárca.

A vírus egy hete jelent meg, és eddig összesen 787 személynél készítettek laboratóriumi teszteket, ennek negyede a hét végén készült - írta Adam Vojtech egészségügyi miniszter a Twitteren. Az új koronavírus esetekből 22 Észak-Olaszországgal, négy az amerikai Bostonnal kapcsolatos. A betegeket Prágában és Ústí nad Labemben kezelik.

A tárca szerint már több mint ezer ember van házi karanténban, telefonon vannak kapcsolatban az orvosokkal, akik szükség esetén felkeresik őket. Olaszországból visszatérő minden személynek szombattól kötelezően két hétig házi karanténban kell maradnia. Kivételt képeznek a kamionsofőrök, a pilóták és az egészségügyi személyzet.

A hatóságok szombattól leállították a vízumkiadást az Iránból Csehországba készülő személyek számára. Továbbra is szünetel a légi közlekedés Prága és Észak-Olaszország, Dél-Korea valamint Kína között. Hétfőn mintegy tíz cseh-osztrák és cseh-német határátkelőhelyen megkezdik a Csehországba érkező összes személy szúrópróbaszerű vizsgálatát, hogy nincs-e lázuk.

Karel Havlícek cseh ipari és kereskedelmi miniszter a tárca honlapján közölte, hogy az állam a CMZRB bankban fél, esetleg egymilliárd koronás pénzalapot hoz létre a járvány sújtotta vállalkozók megsegítésére. A vállalkozók kamatnélküli kölcsönt kaphatnak a törlesztés egy éves elhalasztásával. Mérlegelik a közvetlen támogatásokat is.

Németországban 800 fölé emelkedett a fertőzöttek száma

Meghaladta a 800-at az új koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma vasárnap Németországban. A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vasárnap reggeli összesítése szerint 847 embernél mutatták ki a kórokozót. Egy nappal korábban 795, egy héttel korábban 101 fertőzöttet tartottak számon.

A 16 tartomány közül 15-ben van legalább egy fertőzött, a kivétel Szász-Anhalt. A legtöbb esetet - 392 fertőzést - Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. Száznál több koronavírusos beteget további két tartományban, Baden-Württembergben (182) és Bajorországban (148) találtak, az összes többi érintett tartományban 30 alatt van az igazolt fertőzések száma.

A fertőzöttek többnyire otthoni karanténban vannak és tünetmentesek. Halálos áldozat nincs. A járvány gazdasági hatásai viszont várhatóan igen súlyosak lesznek, főleg azért, mert a német vállalatok nagy része szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerben működik, és a járvány terjedése veszélyezteti a szállítási és beszállítói hálózataikat.

Az új koronavírus okozta járvány megmutatta, "mennyire sérülékenyek ezek az ellátási láncolatok" - nyilatkozott Ola Kallenius, a Daimler autógyártó társaság igazgatótanácsának elnöke a Der Spiegel című hírmagazinnak, hozzátéve: egyelőre nem tudják felmérni a járvány hatásait, de azt világosan látják, hogy a termelés és az értékesítés is visszaesik. A vállalatvezető a Der Spiegel szombati számában közölt összeállításban kiemelte: a nemzetközi termelési láncolatok ugyan sérülékenyek, de a globális munkamegosztás nélkül kevésbé lenne sikeres a világ, ezért meg kell őrizni ezeket a láncolatokat és erősíteni kell ellenálló képességüket.

A német szövetségi kormányt alkotó pártok, a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt vezetői vasárnap este a válság kezeléséről tanácskoznak a berlini kancellári hivatalban. Sajtóértesülések szerint a koalíciós egyeztetésen egyebek mellett a likviditási nehézségek áthidalására szolgáló hitelprogramokról tárgyalnak majd, és arról, hogy a 2008-2009-es gazdasági válság után ismét szélesítsék a kieső bér egy részének közpénzből fedezett pótlására épülő rövidített munkaidő bevezetésének lehetőségét.

A brit kormány törvényben védi meg az önkéntes segítőket az elbocsátástól

Törvénytervezetet terjeszt elő a brit kormány annak érdekében, hogy az új koronavírus okozta járvány terjedésének megfékezésébe bekapcsolódó önkéntes segítőket ne lehessen elbocsátani munkahelyükről. A brit egészségügyi minisztérium által vasárnap ismertetett intézkedéscsomag szerint jelenleg hárommillió olyan szakképzett önkéntes segíti az állami egészségügyi szolgálat (NHS) munkáját, akik egyébként nem egészségügyi intézményekben dolgoznak.

A kormány az ő érdekükben olyan törvénytervezetet készít elő soron kívül, amely lehetővé teszi, hogy egy-egy alkalommal folyamatosan négy hétig lehessenek távol fő munkahelyüktől, anélkül, hogy állásuk elvesztésétől kellene tartaniuk. Matt Hancock egészségügyi miniszter a vasárnapi előterjesztésben közölte: a kormány átfogó konzultációt kezd ennek érdekében az üzleti szektor munkaadóival.

A tervek között szerepel az is, hogy a magisztrátusi bíróságokon egyes polgári peres tárgyalásokat telefonon vagy videokapcsolattal lehessen megtartani.

Argentínában is van halálos áldozata a vírusnak

Meghalt az első új koronavírussal fertőzött beteg a dél-amerikai kontinensen, az argentin egészségügyi hatóságok közlése szerint a 64 éves férfi aki egyebek között cukorbeteg volt - európai körútja során fertőződött meg. A beteg veseelégtelenségben, magasvérnyomásban és hörghurutban is szenvedett még az előtt, hogy diagnosztizálták nála az új koronavírus-fertőzést.

Argentínában szombatig kilenc koronavírus-megbetegedést jegyeztek.

A kontinensen Paraguyaban is megjelent az új koronavírus a latin-amerikai ország egészségügyi minisztériumának szombati közlése szerint, amely egy diagnosztizált esetről adott hírt.

A perui hatóságok szombaton öt új fertőzöttről számoltak be, ezzel hatra nőtt az országban az új típusú koronavírussal diagnosztizált emberek száma.

Chilében 5-ről 7-re nőtt a fertőzöttek száma, Costa Rica, Mexikó, Brazília, Ecuador pedig szintén új eseteket jelentett.

A járvány a kontinensen február 27-én jelent meg: a brazíliai Sao Paulóban egy 61 éves beteget találtak, aki korábban Olaszországban járt.

Megugrott az áldozatok száma Iránban

Iránban 49-cel nőtt vasárnapra virradóra a koronavírusban elhunyt emberek száma az egészségügyi minisztérium bejelentése szerint. Ezzel a járványnak már 194 halálos áldozata van a síita államban.

Az Iran Air iráni légitársaság vasárnap bejelentette: bizonytalan időre felfüggeszti összes Európába induló és onnan érkező járatait. A társaságnak az IRNA iráni állami hírügynökséghez eljuttatott közleménye szerint a döntést azután hozták, hogy több európai ország "tisztázatlan okokból" kitiltotta légteréből az Iran Air járatait.

Szombaton az IRNA tudósítása szerint belehalt a fertőzésbe Fatima Rahbar, az iráni parlament februárban megválasztott egyik konzervatív képviselője. A héten egy másik képviselő, Abdulreza Meszri az iráni állami televíziónak elmondta, a februárban megválasztott parlamentnek már 23 tagja lett fertőzött.

Vasárnap Szaúd-Arábiábólnégy új fertőzöttet jelentettek. A királyság egészségügyi minisztériuma Twitteren azt közölte, hogy e négy ember - akik között három nő - korábban olyan emberekkel került kapcsolatba, akik nemrég tértek vissza Iránból, ám ezt nem közölték a szaúdi hatóságokkal. A minisztérium értesülései szerint a fertőzöttek az Egyesült Arab Emírségen keresztül tértek vissza Szaúd-Arábiába. A királyságban ezzel 11-re emelkedett a fertőzöttek száma.

Vasárnap a kuvaiti egészségügyi minisztérium szintén új fertőzöttet jelentett, ezzel az országban 62-re emelkedett az esetszám. Az ország központi bankja vasárnap bejelentette, hogy 10 millió kuvaiti dínárral (több mint 9 milliárd forint) támogatja a kormány vírus elleni harcát.

Katar szombaton adott hírt a tizenkettedik megbetegedésről.

A Közel-Keleten a legfrissebb adatok szerint több mint 6900 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal.

Többen meghaltak Kínában, miután összeomlott egy karanténhotel

Összeomlott egy karanténnak használt, többemeletes szálloda a délkelet-kínai Fucsien tartományban, a halottak száma 10-re emelkedett - közölte a kínai katasztrófavédelmi minisztérium vasárnap. A mintegy 8,7 millió lakosú Csüancsou városában található épület helyi idő szerint szombat este omlott össze. A törmelékek alá szorult 71 emberből a tűzoltók eddig 48-at emeltek ki, 23 embert továbbra is keresnek.

A helyi hatóságok szerint a karanténhotelben körülbelül 80 ember tartózkodott az épület összeomlásakor - ebből 58-an karanténban -, a baleset bekövetkezte után kilencen tudtak maguktól kimenekülni. A baleset okát vizsgálják, mindazonáltal a Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint a szállodában éppen felújítási munkálatok zajlottak a baleset idején. Az épület tulajdonosát rendőri felügyelet alá helyezték.

Egy szállodával szemben lakó férfi beszámolója szerint az épület robbanásszerűen omlott össze. "Éppen vacsoráztam, amikor hirtelen óriási robajt hallottam. Azt hittem, hogy robbanás történt. Csak miután kirohantam az erkélyre, akkor láttam, hogy az egész hotel összeomlott" - mondta el a Mnw.cn kínai hírportálnak. A Hszincsia Express Hotel 2018 júniusában nyílt meg, és összesen 80 vendégszobával rendelkezett. Az új típusú koronavírus-járvány miatt az épületet átmenetileg arra használták, hogy itt különítsék el, és tartsák orvosi megfigyelés alatt a járvány sújtotta térségekből a Kínába visszatérőket.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnapi közlése szerint szombat éjfélig 44 új fertőzöttet diagnosztizáltak Kína szárazföldi részén, ahol ugyaneddig 27 újabb haláleset történt. A koronavírus ezzel eddig 80 695 embert fertőzött meg, és 3097 halálos áldozatot szedett a szárazföldi Kínában. Az országban jelenleg több mint 20 ezer ember áll kezelés alatt, közülük 5200 feletti a súlyos állapotban lévők száma, miközben a gyógyult betegeké immár 57 ezer fölé emelkedett. A járvány kínai gócpontjának számító, közép-kínai Hupej tartományból szombat éjfélig 41 új esetet jelentettek, mindet Vuhanból, a tartomány székhelyéről, ahonnan a vírus tavaly decemberben terjedni kezdett.

Legolvasottabb cikkeink