• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az onkológiai betegségek kezelését forradalmasítja a Thera4Care program

Hírek MA 10:31 Forrás: Weborvos
Az onkológiai betegségek kezelését forradalmasítja a Thera4Care program

Az onkológiai kezelések újszerű megközelítése a teranosztika, mely a képalkotó diagnosztikát és a célzott terápiákat integrálja a személyre szabott kezelés érdekében.

A GE HealthCare bejelentette a Thera4Care program kezdetét, valamint a kezdeményezésben betöltött vezető ipari szerepvállalását. A Konzorcium a teranosztika alkalmazásának forradalmasítását célozza, annak érdekében, hogy a kezelés a betegek számára minél szélesebb körében elérhetővé váljon Európában. A 25,3 millió eurós projektben kiemelkedő európai akadémiai és klinikai intézmények, kis- és középvállalkozások, valamint civil szervezetek vesznek részt, összesen 29 partnerintézményt képviselve - írta a GE HealthCare közleményben.

A daganatos elváltozások általi elhalálozás a leggyakoribb halálok világszerte, amely 2022-ben közel tízmillió esetért volt felelős. 2050-re, az új tumoros megbetegedések  száma várhatóan 35 millióra növekszik, ami részben a népesség növekedésének, részben a társadalom öregedésének is köszönhető. Az onkológiai kezelések újszerű megközelítése a teranosztika, mely a képalkotó diagnosztikát és a célzott terápiákat integrálja a daganatos betegségek személyre szabott kezelése érdekében. A teranosztika molekuláris képalkotó technológiákat használ a tumorreceptorok vizualizálására, és amennyiben azok detektálhatók, úgy a radioaktív gyógyszert célzottan a tumorsejtekhez jutattja el.

A teranosztikai eljárást már számos végső stádiumú prosztatarák és neuroendokrin daganat kezelésére használják, de jelenleg csak néhány speciális központban érhető el. Egyre sürgetőbb a klinikai szükséglet az új, innovatív rádioteranosztikai megoldások fejlesztésére a teranosztikai klinikai indikációk kibővítése érdekében, valamint a módszer alkalmazásának kiterjesztésére az egészségügyi központokra, hogy a kezelési eljárás a betegek számára szélesebb körben elérhetővé váljon.

A Thera4Care célja, hogy a sugárterápiás eljárás használatát kiterjessze Európában azáltal, hogy a kulcsfontosságú teranosztikai izotópok sztenderdizált előállítására, azonosítására és monitorozására skálázható módszereket hoz létre, vezet be és tesz elérhetővé az előállítástól kezdve a betegség korai felismerésén át a terápia kiválasztás teljes folyamatáig. A projekt nukleáris medicinán alapuló diagnosztikai megoldások, terápiák használatát, valamint azok elfogadását segíti elő és az alábbi betegségterületekre összpontosít: prosztata-, petefészek-, hasnyálmirigyrák és szarkóma, hangsúlyozva a  a multimodális radiotheranosztikai megoldások növekvő jelentőségét. A GE HealthCare technológiai megoldásai, mint például a ciklotronok, PET- és SPECT radiológiai képalkotó rendszerek, fejlett vizualizációs és digitális megoldások, valamint a tanácsadói szolgáltatások révén már lépéseket tett a teranosztika bevezetésének érdekében.

„Örömmel tölt el bennünket, hogy kulcsszerepet kapunk a Thera4Care projektben, amely az egyetemi és ipari partnerek egyedülálló együttműködésén alapul egy olyan közös cél megvalósítása érdekében, mely összekapcsolt, személyre szabott és együttérző orvoslást tesz lehetővé” – mondta Dr. Ben Newton, a GE HealthCare onkológiai megoldásokért felelős vezérigazgatója. „Közös erőfeszítéseink célja, hogy javítsuk az egészségügy felkészültségét a precíziós gyógyászat rohamosan fejlődő területén.”

A Thera4Care keretében megvalósuló támogatás segítségével a GE HealthCare és a konzorcium közös célja:

• Az európai rézizotóp-gyártó GMP (jó gyártási gyakorlat) központok hálózatának bővítése, azonos és reprodukálható módszereket alkalmazó, közös hardver- és szoftverplatform használatával.

• Új generációs SPECT-CT radiológiai képalkotó szkennerek fejlesztése, amelyek lehetővé teszik az alfa-sugárzók széles körű használatával történő képalkotást.

• Mesterséges intelligencia (MI) által támogatott képalkotó és multimodális teranosztikai klinikai döntéstámogató rendszer kialakítása prediktív analitikai megoldásokkal, első lépésként a prosztatarákot célozva, a betegek optimális kezelésének biztosítása érdekében

• A daganat kiterjedtségének mesterséges intelligencia alapú meghatározása a személyre szabott dozimetria módszertani kereteinek kidolgozásával.

A projektben 14 európai ország és amerikai együttműködő partnerek vesznek részt. A konzorcium fő tudományos közreműködői  az Università Cattolica del Sacro Cuore & Fondazione Policlinico Universitario Agostino Gemelli IRCCS (Olaszország), Erasmus University (Hollandia), Jules Bordet Institute (Belgium), UniKlinik Essen (Németország), Gregorio Maranon General University Hospital (Spanyolország) és Institut de Cancérologie de l'Ouest (Franciaország).

A  Thera4Care Konzorcium része az Innovative Health Initiative (IHI) kezdeményezésnek, amely az Európai Unió és az európai élettudományi iparágak között létrejött köz- és magán-együttműködésen alapul. A projekt száma: #101172788. A közös vállalkozás az Európai Unió Horizont Európa kutatási és innovációs programja, valamint a COCIR, az EFPIA, az Europa Bío, a MedTech Europe és a Vaccines Europe, valamint a hozzájáruló partnerek támogatását élvezi. A támogatási szerződést 2024. október 1-jén írták alá, mely  a következő öt évre szól. További információért látogassa meg az IHI és a Thera4Care projekt oldalát itt.

Ha többet szeretne megtudni a Thera4Care projektről vagy a GE HealthCare teranosztikai megoldásairól, látogasson el a gehealthcare.com oldalra, vagy látogasson el a cég standjára (Booth H20, Level 0) az Európai Nukleáris Medicina Szövetség (EANM) kongresszusán Hamburgban, 2024 október 19-23 között - áll a közleményben.