• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az Országgyűlés előtt a módosító indítványok

Hírek Forrás: Weborvos

Cselekvőképességünk jövőbeli korlátozása esetére előre rendelkezhetnénk.

A Kormány az elmúlt hetekben kezdte meg a Polgári Törvénykönyv hatályba lépéséhez kapcsolódó törvénytervezetek vitáját, ebből ma négyet benyújtott az Országgyűlésnek a közigazgatási és igazságügyi miniszter. A szomszédjogok és a tulajdonjog korlátaira, a gondnokoltak és az előzetes jognyilatkozatok nyilvántartására, egyes jogi személyek átalakulására, egyesülésére és szétválására vonatkozó javaslatok rendezik mindazon részletszabályokat az üzleti világ szereplőinek, valamint a magánszemélyek magánjogi viszonyaira vonatkozóan, amelyek a Polgári Törvénykönyv 2014. március 15-én hatályba lépéséhez elengedhetetlenek - tudatta közleményben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztréium. Az átmeneti és felhatalmazó rendelkezésekről szóló javaslat célja olyan átmeneti szabályok megfogalmazása, amik az új Ptk. alkalmazhatóságára nézve adnak iránymutatást, tehát azt rendezik, hogy az új Ptk. rendelkezéseit egyes helyzetekben mikortól kell alkalmazni.

Gondnokoltak és az előzetes jognyilatkozatok nyilvántartása Összehangoltabbá válnak a gondnokoltak nyilvántartásával összefüggő és az előzetes jognyilatkozatok nyilvántartására vonatkozó szabályok is az erre vonatkozó törvényjavaslattal - emeli ki a közlemény.

Az Országos Bírósági Hivatal a gondnokoltak nyilvántartására szolgáló rendszeréből egyedi adatszolgáltatást lehet kérni, és a hatóságok közvetlen hozzáféréssel jogosultak az adatok megismerésére és kezelésére. Ez utóbbira jogosultak körét kibővíti a törvényjavaslat, hogy az adatigénylés minél gyorsabban, hatékonyabban és takarékosabban valósulhasson meg.

Az új Ptk. lényeges újítása, hogy a bíróság a jövőben a cselekvőképességet általános jelleggel már egyáltalán nem, hanem bizonyos ügycsoportokra vonatkozóan korlátozza, és ennek meg kell jelennie a gondnokolti nyilvántartásban is.

A Ptk. által létrehozott, a nagykorú személyek védelme érdekében bevezetett előzetes jognyilatkozatban a nagykorú cselekvőképes személy cselekvőképességének jövőbeli korlátozása esetére rendelkezhet egyes személyi és vagyoni viszonyaira vonatkozóan, ezt be kell majd jegyezni az előzetes jognyilatkozatok nyilvántartásába. A kötelező nyilvántartásba vételt a járásbíróságok fogják végezni.

Az előzetes jognyilatkozat hatálybalépéséről a bíróság a cselekvőképesség korlátozásáról szóló ítéletében rendelkezik, amit ugyancsak be kell jegyezni az előzetes jognyilatkozatok nyilvántartásába, melyet az Országos Bírósági Hivatal fog működtetni - ismerteti a módosítás lényegét a közlemény.