• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az újfajta cigarettahelyettesítőkről tárgyalt a WHO és az EU

Hírek 2022.07.27 Forrás: MTI-OS
Az újfajta cigarettahelyettesítőkről tárgyalt a WHO és az EU

Megállapították, nincs tudományos bizonyíték arra, hogy ezek kevésbé károsok, mint a hagyományos dohánytermékek.

Második alkalommal tartott közös tanácskozást a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezmény Titkársága és az Európai Unió (EU) Bizottsága, valamint az uniós tagországok képviselői az új dohány- és egyéb élvezeti célú nikotint tartalmazó termékek szabályozásával összefüggésben tapasztalt kihívások összegyűjtése és egységes válaszok kidolgozása céljából – áll a Belügyminisztérium keddi közleményében.

Mint írják: A tanácskozás aktualitását az adja, hogy az EU Bizottsága a 2014/40/EU dohánytermék-irányelv alkalmazásáról szóló jelentést készített, amelyben az eddig elért eredményeket vizsgálja. Véleményük szerint az irányelv hozzájárult a dohányfogyasztás visszaszorításához, és pozitív eredményeket hozott a népegészségügyben. A jelentés ismerteti az irányelv erősségeit és gyengeségeit, valamint megjelöli azokat az elemeket, amelyek kiigazítást igényelnek.

A tanácskozás során megtárgyalták a hevített dohánytermékek és az elektronikus cigaretták, valamint a dohányzást helyettesítő nikotin tartalmú termékek, mint például a nikotint tartalmazó tasak összetevőit, használatuk egészségre gyakorolt hatását, forgalmazásukat, marketingjüket, a szabályozás lehetséges módjait.

Az alábbiakban foglalhatók össze az elhangzottak:

Hevített dohánytermékek: Nincs megfelelő tudományos bizonyíték arra, hogy kevésbé káros, mint a hagyományos dohánytermékek. Az egészségkárosító hatásai további tanulmányozása mellett vizsgálni szükséges a készülékeket abból a szempontból is, hogy egy részük vezeték nélküli kapcsolattal adatokat képes megosztani a fogyasztó fogyasztási adatairól, illetve fennáll a lehetősége, hogy egyéb személyes adatokat is az okostelefonos applikáció használata során.

Elektronikus cigaretták: Nincs megfelelő tudományos bizonyíték arra, hogy kevésbé káros, mint a hagyományos dohánytermékek, valamint arra, hogy segít az azokról való leszokásban. Az egészségkárosító hatások további tanulmányozása mellett vizsgálni szükséges a készülékeket abból a szempontból is, hogy egy részük vezeték nélküli kapcsolattal adatokat képes megosztani a fogyasztó fogyasztási adatairól, illetve fennáll a lehetősége, hogy egyéb személyes adatokat is továbbít az okostelefonos applikáció használata során.

Aggasztó, hogy különösen a fiatalok körében egyre elterjedtebbek az eldobható egyszer használatos készülékek. Ezek illegális forgalmazása jelentős mértékű, ezekben a termékekben a folyadék összetevői nem ismertek, veszélyes mennyiségű nikotint tartalmazhatnak, az elektronikai működésük és szerkezeti felépítésük nincs előzetesen engedélyezve. Környezeti szennyezést és veszélyt jelent továbbá az akkumulátorral szerelt készülékek használat utáni, nem szelektív hulladékgyűjtőbe történő kidobása.

Lehetséges megoldás az eldobható egyszer használatos készülékek és a nyílt rendszerű, azaz utántöltő folyadékkal tölthető készülékek betiltása. Ezzel egyrészt csökkenthető a környezetet érő veszélyes hulladékszennyezés, az eldobható akkumulátorok miatt. Másrészt megszűnik az a veszélyes felhasználói tevékenység, amikor a nikotint és ízesítő anyagokat, otthoni körülmények között keverik bele egy folyadékba, amelyhez a legális forgalomban kapható egyéb anyagokat is hozzáadhatnak például kannabidiolt (CBD). A CBD hevítés hatására átalakul és a keletkező THC már illegális kábítószernek minősülő vegyület!

Nikotinos tasak: Jelentős mértékben terjed főként a fiatalok körében, nincs rá vonatkozó közösségi irányelv, szabályozás vagy EU-s joganyag, a tagországok többsége még nem szabályozza. Veszélyesen nagy mennyiségű nikotint tartalmazhat, több tasak egyidejű szájba vétele súlyos mérgezést, akár halált is okozhat! Sürgős feladat a maximális megengedett nikotin mennyiség szabályozása, a csomagoláson figyelmeztető felirat és a gyerekzár bevezetése.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink