• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az Ukrajnából érkező menekültek befogadásáról

Hírek 2022.02.25 Forrás: MTI-OS nyomán
Az Ukrajnából érkező menekültek befogadásáról

A menekültek befogadására való felkészülés is megkezdődött, a Vöröskereszt országos adománygyűjtést hirdetett.

Csütörtökön Orbán Viktor vezetésével megkezdte működését a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs. A kormány különös hatáskörű szakmai döntés-előkészítő testülete az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos kormányzati feladatok koordinálására jött létre. Döntés született arról is, hogy Magyarország védelmet nyújt az ukrajnai menekülteknek, ők a kérelmüket Magyarországon is benyújthatják – az erről szóló kormánydöntések a Magyar Közlönyben is megjelennek.

A Kormány álláspontja szerint Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első. Magyarországnak az orosz-ukrán háborús konfliktusból ki kell maradnia. Magyarország az EU és a NATO tagjaként támogatja a béke helyreállítására irányuló közös uniós erőfeszítéseket, emellett a határvédelmi és humanitárius feladatokra felkészül. Magyarország természetesen védelmet nyújt a szomszédos Ukrajnából menekülőknek, nemcsak a kárpátaljai magyaroknak, hanem az ukrán állampolgároknak is.

Az Ukrajna területéről érkező ukrán állampolgárok, illetve az Ukrajna területén jogszerűen tartózkodó ukrán állampolgársággal nem rendelkező személyek Magyarországon is benyújthatják menekültügyi kérelmüket, és a magyar hatóság ideiglenes védelemre jogosultként ismeri el őket. A menekültek befogadására való felkészülés is megkezdődött.

A Nemzetbiztonsági Operatív Törzs tagja a miniszterelnök, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter, a pénzügyminiszter, a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti információs államtitkára, a Magyar Honvédség parancsnoka, az Információs Hivatal vezetője, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat vezetője, valamint Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetője. A Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülésének állandó meghívottja a miniszterelnök kabinetfőnöke; a Miniszterelnökséget vezető miniszter; a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár; a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára.

***

Országos adománygyűjtést hirdet a Magyar Vöröskereszt

A Magyar Vöröskereszt országos adománygyűjtést hirdet az ukrajnai helyzet miatt bajbajutottak megsegítésére, a bejövő felajánlásokat humanitárius tevékenységekre fordítják. Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményük szerint elsőszámú feladata a jelen helyzetben is az, hogy minél hatékonyabban tudják segíteni a humanitárius válság érintettjeit.

Az 1359-es adományvonaluk hívásával közvetlenül lehet támogatni a segítségnyújtást, a pénzadományt pedig a Magyar Vöröskereszt 10405004-00026548-00000009-es számlájára lehet utalni - közölték. Részletek a voroskereszt.hu oldalon olvashatók.