• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Batthyány-Strattmann Lászlóra emlékeztek

Hírek Forrás: MTI - ÖS

Hűséggel és szeretettel - Boldog Batthyány-Strattmann László a "szegények orvosa".

A Dr. Batthyány László Orvos-kör Egyesület egy egész napos kongresszust szervezett január 19-én, herceg Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának tizedik évfordulója alkalmából, így tisztelegve az „orvos-szent" előtt - tudatta a szervezet közlreményben.

Szentmisével vezették be a Szent Margit Gimnázium kápolnájában tartott egész napos konferenciát, melyet követően neves orvosok és tanárok tartottak előadásokat Boldog Batthyány-Strattmann László életéről, munkájáról, hitéről, családjáról, emberségéről, áldozatvállalásáról és az őt körülölelő „szentség"-ről.

„Példaképül szeretnénk őt állítani nemcsak a ma orvosai, hanem a teljes magyar társadalom elé! Mert volt egy ember, aki herceg volt, az anyagi javak teljes birtokosa és mégis egész életében a szegények gyógyításával foglalkozott, egész hercegi vagyonát erre szentelte. Életében Krisztusra tekintett és az evangélium tanítását követte nemcsak szóban, hanem a gyakorlati életben is" – hangsúlyozta Dr. Faigl Ilona az egyesület elnöke.

A szegények orvosaként ismert herceg Batthyány-Strattmann László 1870-ben született Dunakilitiben, feleségével, Coreth Mária Teréziával tizennégy gyermeket vállalt, közülük tizenegy érte meg a felnőtt kort. Életében két kórházat hozott létre. Az akkori kornak megfelelően magas színvonalon végezte munkáját és nagyon korán olyan műtéteket végzett, amihez nagyon nagy kézügyesség kellett, de nemcsak mint orvos, hanem mint keresztény ember, mint családteremtő ember együttesen alkotott nagyot. Boldoggá avatása nemcsak orvosi munkásságát díjazza, életének megismerése által a keresztény család példaképét leljük meg benne.

„A jó orvos az, aki rendelkezik a Szentlélek hét ajándékával (bölcsesség, értelem, jótanács, tudomány, lelki erősség, jámborság, Istenfélelem), a rossz orvos pedig az, aki a Szentlélek elleni bűnökkel rendelkezik (Isten irgalmasságában vakmerően bizakodni, kétségbeesni Isten kegyelme felől, a megismert igazság ellen tusakodni, Isten kegyelmét másoktól irigyelni, üdvös figyelmeztetések ellenére a bűnökben megátalkodni, a bűnöket mindhalálig meg nem bánni.). Batthyánynak szerencséje volt, mert neveltetéséből adódóan és egész élete is példa rá, hogy minden esetben próbált az embereknek segíteni, úgyhogy ő biztosan a jó orvos kategóriájába sorolható." – mondta Dr. Bátor György szemész főorvos, a kongresszus egyik előadója.

Legolvasottabb cikkeink