• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Bealkonyult a gyógyászatisegédeszköz-maffiának

Lapszemle 2023.02.13 Forrás: magyarnemzet.hu
Bealkonyult a gyógyászatisegédeszköz-maffiának

A nyomozás azt is feltárta, hogy olyan embernek is felírtak gyógycipőt, aki évek óta fekvőbeteg és járásképtelen.

Egyre több fény vetül az egészségügyi költségvetést százmilliókkal megkárosító bűnszervezetre, amelynek a felszámolása novemberben kezdődött meg titkosszolgálati támogatással. Legutóbb múlt hétvégén fogtak el két, ­luxusútjáról hazatérő szegedi ortopéd orvost. Velük együtt már 28 tagját vették őrizetbe a szervezetnek, írja a Magyar Nemzet portálja. 

A titkosszolgálati módszerek és eszközök használatára is feljogosított NVSZ  alapfeladata a bűnfelderítés, a bűnmegelőzés és a védelem. Az egészségügyi területen dolgozók védett állománya mintegy 119 ezer főből áll. 

Tavaly novemberig ezen a területen elsősorban hálapénzzel kapcsolatos korrupciós eseteket tártak fel. Az NVSZ bűnfelderítő tevékenysége azt vizsgálja, hogy az állami egészségügyi intézmények fenntartása, működtetése, azaz a közpénzek felhasználása a törvényben meghatározottak szerint felelősen és célzottan zajlik-e, továbbá, hogy az állami közegészségügyi ellátáshoz az arra jogosultak olyan sorrendben és módon férnek-e hozzá, ahogy azt a szakmai szabályok indokolják.

Ez utóbbi vizsgálata nyomán bukkantak rá az NVSZ tisztjei a gyógyászati segédeszközök piacát uraló bűnszervezetre.

Az egészségügyi maffia felgöngyölítése azzal indult, hogy 2022 tavaszán információ érkezett az NVSZ-hez arról, hogy egy állampolgár az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (hétköznapi nevén a felhőben) azt vette észre, hogy gyógycipőt írtak fel neki úgy, hogy ő orvosnál nem is járt, és szüksége sem volt arra. A jogszabályok által biztosított lehetőségeket felhasználva az NVSZ munkatársai olyan – később bizonyítékként is felhasználható – adatokat gyűjtöttek, amelyek alapján rendkívül összetett és szervezetten elkövetett bűncselekmény gyanúját állapították meg.  

A rendőrség által feltárt ügyben az ortopéd orvosok és a velük összejátszó segédeszközgyártó és -forgalmazó cégek úgy írtak fel, majd gyártottak gyógycipőket, hogy azok, akiknek a nevére felírták, nem is tudtak róla; majd az ezek után járó összegeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) visszaigényelték. Azt is figyelték, hogy az évente egyszer felírható lábbeli kihordási ideje mikor jár le, és amint lehetett, újra felírták és legyártották a cipőket.

A minőség nem volt fontos, csak a profit, mert a betegeknek magas kategóriájú és államilag jelentősen támogatott cipőt írtak fel, azonban a végeredmény alacsonyabb kategóriájú és olcsóbb lábbeli volt. Ez került idős páciensek lábára, ha egyáltalán odakerült, hiszen a nyomozás azt is feltárta, hogy olyan embernek is felírtak gyógycipőt, aki évek óta fekvőbeteg és járásképtelen.

További részletek a magyarnemzet.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink