• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

BEGONIA támogatja a gyógyszerészi gondozást

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Az egészségügyi panaszokat, gyógyszerérzékenységet vagy a mellékhatásokat eddig fejben "dokumetálták".

A hónap végén ezárul az az akkreditációs rendszer, amelyet orvos és gyógyszerész szakemberek fejlesztettek a betegellátás folyamatának biztonságosabbá tétele érdekében, nemzetközi példákat alapul véve. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet 950 000 000 Ft 100%-ban vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Uniótól a „Egységes külső felülvizsgálati rendszer kialakítása a járó- és fekvőbeteg szakellátásban, valamint a gyógyszertári ellátásban " című projektre. A 24 hónap futamidejű BELLA (BetegELLátók Akkreditációja az ellátás biztonságáért) fantázianevű TÁMOP 6.2.5/A-12/1-2012-0001. jelű kiemelt projekt 2012. december 1-jével indult el. A projektet a GYEMSZI konzorciális konstrukcióban valósította meg, konzorciumi partnerei a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Gyógyszerészi Gondozásért Közhasznú Nonprofit Kft. voltak.

Mint arról a Weborvos többször beszámolt, a jövőben a kórházi vezetők, az orvosok, az ápolók, a gyógyszerészek munkáját egy egységes, működést megkönnyítő rendszer fogja segíteni, amennyiben ezt a segítséget az ellátó intézmények igénybe veszik. Ehhez szükséges, hogy az egészségügyben dolgozók felismerjék a folyamatszabályozásban rejlő lehetőségeket, hiszen a szabályok követésével munkájuk kiszámíthatóbbá és biztonságosabbá válik - ismertették korábban a program célját és lényegét. A program zárultával az intézmények akkreditációját segítő részletekről tegnap számoltunk be. Ma a gyógyszerészeket támogató programelemet ismertetjük a GYEMSZI közleménye nyomán.

A BELLA program a patikák világában
Már a nyugati társadalmakban lévő gyógyszertári világban is észrevehető az a szemléletváltás, miszerint a gyógyszertárnak nemcsak logisztikai helynek kell lennie, hanem egyfajta egészségközpontnak is. A gyógyszerészi gondozási tevékenység kitekintést jelent a gyógyszertár kiskereskedelmi vonalából. A BELLA projekt keretében a gyógyszerészi gondozás alapelveit gyakorló gyógyszerész szakemberek dolgozták ki. A gyógyszerészi gondozási tevékenység hozzájárul a lakosság biztonságosabb gyógyszeralkalmazásához, ennek következtében elkerülhetőek azok a kockázatok, amelyek az együtt szedett gyógyszerek, az ellenkező hatású készítmények vagy rosszul alkalmazott szerek következtében léphetnek fel.

A program elősegíti továbbá a betegek időben történő orvoshoz irányítását, az ezt indokló tünetek korai felismerésével. A gyógyszerészi gondozás gyakorlata lehetővé teszi a gyógyszerészek számára a patika területén az olyan tevékenységek végzését, mint a betegek vérnyomásának vagy vércukorszintjének ellenőrzése egy erre a célra elkülönített gondozási helyiségeben.

A BELLA minél hatékonyabb működésének érdekében 50 patika tesztelte gyakorlatban a szakemberek által fejlesztett szabályozókat, irányelveket és az ezeket támogató betegregisztrációs szoftvert. A gyógyszerészi gondozási tevékenységet a BEGONIA (BEteg GONdozás Informatikai Alapprogram) elnevezésű betegregisztrációs program támogatja, korábban nem működött regisztrációs szoftver a gyógyszertárakban.

A hozzájuk fordulók egészségügyi panaszait, gyógyszerérzékenységét vagy a jelentkező mellékhatásokat a gyógyszerészek mostanáig mindössze “fejben dokumentálták", ami csak a visszatérő betegek esetében lehetett visszaidézni. A patikusok kérdéseire adott válaszokat az új program segítségével rögzíteni lehet és a BEGONIA ajánlást is ad a beteg gyógyszerelésére vonatkozóan az irányelvek alapján. Azt azonban a gyógyszerész dönti el, hogy a rendszertől kapott ajánlást alkalmazza-e, de tapasztalatai alapján saját ajánlást is feltölthet a rendszerbe.

Az ajánlásokat a gyógyszerész kinyomtatva tudja átadni a beteg számára. Mivel BEGONIA program nemcsak a betegeket, hanem az együttműködő háziorvosokat is rögzíti, így a patikus referáló levelet továbbíthat közvetlenül a beteg háziorvosának, ha ezt indokoltnak ítéli.

A patika a gondozási tevékenységgel az orvosok munkáját egészíti ki: az általuk nem látott, egyébként rizikótényezővel bíró betegcsoportot hivatott segíteni, hogy a lehető legrövidebb időn belül azonosítható legyen az egészségügyi probléma a beteg és az orvos számára egyaránt.

Legolvasottabb cikkeink