• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bejelentette lemondását a szlovák egészségügyi miniszter

Hírek MA 15:20 Forrás: MTI
Bejelentette lemondását a szlovák egészségügyi miniszter

A szlovák egészségügyi miniszter lemondása elsődlegesen az egészségügyet is érintő megszorításokkal áll összefüggésben.

Bejelentette lemondását Zuzana Dolinková szlovák egészségügyi miniszter pozsonyi sajtótájékoztatóján pénteken. Dolinková azzal indokolta távozását, hogy nem kapott elegendő támogatást célkitűzései megvalósítására a kabinetben. A tárcavezető közlése szerint lemondását rövid időn belül az államfőnek is hivatalosan benyújtja.

A szlovák egészségügyi miniszter lemondása elsődlegesen a pozsonyi törvényhozás által csütörtökön jóváhagyott konszolidációs csomaggal, illetve annak az egészségügyet is érintő megszorításaival áll összefüggésben. A konszolidációs intézkedések részeként egyebek mellett az orvosok éves bérkorrekciójának üteme is lassulni fog. Ezzel összefüggésben a héten már tiltakozását fejezte ki a szlovák orvosszakszervezet (LOZ), amely szerint sok orvos munkaszerződést bonthat, amennyiben a kormány nem vonja vissza az őket érintő megszorításokat.

„A konszolidációs csomag mellett miniszterként nem tudom garantálni, hogy az egészségügyünk helyes irányba menjen (…), a közkiadások konszolidációját a szlovák egészségügy számára elfogadhatatlannak tartom” – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Dolinková, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte. A távozó tárcavezető szerint az orvosokat érintő konszolidációs intézkedések miatt az ágazatban dolgozók felmondásaira kell számítani, ami veszélyeztetheti az egészségügyi ellátást.

A második legerősebb kormánypárt – az államfővé választásáig Peter Pellegrini vezette – Hang (Hlas-SD) által az egészségügyi tárca élére jelölt Zuzana Dolinková a konszolidációs intézkedések mellett bírálta a koronavírus-járvány idején hozott intézkedések kivizsgálására kinevezett kormánymegbízott tevékenységét is.

Peter Kotlár, akit a legkisebb kormánypárt, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) jelölt a posztra, a járványügyi intézkedések kapcsán számos - az előző kormányzatok idején történt - következetlenségről, és az anyagi források nem hatékony, esetenként indokolatlan felhasználásáról számolt be.

Robert Fico szlovák kormányfő Dolinková távozására a kormányhivatal által az MTI-nek is eljutatott sajtóközleményben reagált. Ebben azt írta: tudomásul vette a tárcavezető lemondását, megköszöni eddigi munkáját, a távozás okait pedig nem kívánja kommentálni.