• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Belépett a XXI. századba az ÁNTSZ

Hírek Forrás: Weborvos- MTI

Lezárult az informatikai fejlesztés az ÁNTSZ-nél: erősődő járványügyi és közegészségügyi biztonság.

A XXI. század követelményeinek minden téren megfelelő informatikai beruházás fejeződik be 2011. augusztus 31-én az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban. Az EKOP-3.1.1-09-2009-0001 számú projekt keretében mintegy 1,8 milliárd forint értékben újul meg az OTH, és ezen keresztül az ÁNTSZ, valamint a hozzá kapcsolódó szakmai intézetek számítástechnikai környezete.

A 2009-ben kezdődött uniós informatikai beruházás számos változást hoz az ÁNTSZ életében. „Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat gyorsreagálási képességet növelő komplex információs rendszerének fejlesztése a külső szolgáltatások és a belső hatékonyság növelésének támogatására" címre hallgató projekt megvalósulásával új, felhasználóbarát, gyors reagálási képességű rendszer jön létre. Mindez azt is jelenti, hogy a rendszer által hazánk polgárainak közegészségügyi és járványügyi biztonsága erősödik, valamint a szakmai munkán túl a lakosság számára is egyszerűsödik az ügyintézés - írta közleményében a szolgálat.

A térinformatikai alkalmazásnak köszönhetően az internetező térképi megjelenítéssel követheti többek között a hazai járványügyi helyzet alakulását, kaphat képet a pollenhelyzetről.  Az „Alapinfrastruktúra biztosítása" alprojektben beszerzett eszközök révén megújult a központi szerver infrastruktúrája, kialakították a virtualizált környezetet, munkaállomásokat és hardvereszközöket vásárolt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

A „Szakrendszeri alkalmazások kifejlesztése" alprojekt keretén belül valósultak azok a rendszerek, amelyek a különböző szakintézetek mindennapi munkáját könnyítik meg. Többek között kifejlesztették a Járványügyi Rendszert, a Kémiai Biztonsági Információs Rendszert, a Sugáregészségügyi Felügyeleti Rendszert, az Akkreditált Ügyiratkezelő és Munkafolyamat támogató Rendszert.

A „Kiegészítő alkalmazások kifejlesztése" alprojekt többek között a térinformatikai támogatás életre hívásáról, valamint a sürgősségi támogató rendszer kialakításáról szól, mely az „Egészségügyi Szolgáltatók Nyilvántartásával (eGen)" együttműködve információt biztosít az adott körzetben engedélyezett, rendelkezésre álló egészségügyi szolgáltatásokról, ezzel is meggyorsítva a beteg szakértő kezekbe jutását.

Az MTI tudosítása szerint Kovács Attila helyettes országos tiszti főorvos a projektzárón elmondta, az ÁNTSZ elektronikus közigazgatásának fejlesztése azonnali adatcserét tesz lehetővé az egészségügyi szolgáltatókkal, illetve minden olyan hatósággal és szervezettel, amelyekkel együttműködnek, például a katasztrófavédelemmel vagy a meteorológiai szolgálattal.

Egy háziorvos, ha fertőző betegség gyanúját észleli, az elektronikus felületen azonnal jelenteni tudja azt a szolgálatnak, az orvos pedig ugyanezen a rendszeren keresztül hamarabb lekérdezheti az elkészült vizsgálati eredményt is - említett másik példát az új rendszer előnyeként.

Srágli Attila, a projekt vezetője elmondta: a projekt elsődleges célja, hogy az ÁNTSZ és az adatszolgáltatók között "biztosítsák az elektronikus kapcsolatot a járványügy, a kémiai biztonság és a sugáregészségügy területén". A fejlesztés részeként az ÁNTSZ belső informatikai rendszere mellett hamarosan a honlapjuk is megújul, a pollenhelyzet mellett a jövőben a magyarországi járványügyi helyzetet is bárki nyomon követheti térképen. A tervek szerint az ÁNTSZ új felületű honlapja az ősz folyamán már elérhető lesz.

Paller Judit a sajtótájékoztatót követően az MTI-nek azt is elmondta: az új informatikai rendszer révén az egészségügyi szolgáltatók azt is láthatják például, hogy más kórházakban milyen eszközök vannak, milyen ellátást tudnak biztosítani. Ez pedig - összhangban az egészségügyi államtitkárság és a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) terveivel - a betegirányítást segíti, hatékonyabbá és gyorsabbá válik az ellátás.