• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Beteg gyerekükre hivatkozva csaltak ki pénzt

Hírek Forrás: MTI

A spanyol hatóságok őrizetbe vették a szülőket, akik a sajtóban is számos nyilatkozatot adtak.

Csalás gyanúja miatt nyomozást indítottak és őrizetbe vettek a spanyol hatóságok egy házaspárt, akik arra hivatkozva gyűjtöttek pénzt, hogy nagyon ritka betegségben szenvedő kislányukat külföldön kezeltethessék - számolt be a közvéleményt felkavaró esetről a spanyol sajtó.

A szülők egy internetes közösségi oldalon kezdtek pénzgyűjtő kampányba, hogy Nadia nevű 11 éves lányukat, aki trichothiodisztrófia (TTD) nevű genetikai anyagcsere-betegségben szenved, az amerikai Houstonban megműthesse egy specialistákból álló orvoscsoport. Állították, hogy a beavatkozás nélkül a gyerek meghal.

A segítséget kérő család történetét felkapta a spanyol sajtó, az apa számtalan interjút adott arról, hogy tucatnyi országban jártak már, hiába keresve a gyógyulást. Elmondta, hogy egy Spanyolországban tiltott génmanipulációs eljárás segíthet a kislányon, és a beavatkozásról azt is közölte, hogy három lyukat kell majd a gyerek tarkójába fúrni. Közadakozásból végül több mint 150 ezer euró (47 millió forint) gyűlt össze Nadia amerikai műtétjére.

Az El País című napilap újságíróinak azonban gyanúsak lettek az apa nyilatkozatai, ezért megkerestek több, a TTD-vel foglalkozó szakembert is, akik cáfolták az apa állításait. Szerintük a hivatkozott eljárás nem létezik, ahogy houstoni specialisták sincsenek.

Az apa az Antena3 tévécsatornának nyilatkozva beismerte, hogy valótlanságokat állított, amit azzal indokolt, hogy félt gyereke elvesztésétől. Bocsánatot kért mindazoktól, akik becsapva érzik magukat, és ígérte, hogy mindenkinek visszautalja a pénzt.

A csatornának adott másik telefonos interjúban az anya tagadta, hogy csalást követtek volna el, mert a pénzt valóban a kislány kezelésére gyűjtötték. Állítólag az apa különböző gyógyítókhoz, kuruzslókhoz vitte a gyereket.
A spanyol sajtóban megjelent információk alapján a hatóságok nyomozást indítottak.

A csendőrség szerda este őrizetbe vette a szülőket, az anyát a kihallgatás után elengedték. A család bankszámláit zárolták, a gyerek útlevelét bevonták és megkezdték orvosi leleteinek ellenőrzését.Közben kiderült, hogy a családfő volt már büntetve a munkahelyén elkövetett csalás miatt 2000-ben.

Az El Mundo című napilap szerkesztősége az újság hasábjaink kért bocsánatot olvasóitól, amiért felültek a szülők állításainak, és írásaikkal közreműködtek a hamis pénzgyűjtési akcióban.

Legolvasottabb cikkeink