• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bevonult a börtönbe a csaló egészségügyi startup-cég alapító

Hírek 2023.05.31 Forrás: MTI
Bevonult a börtönbe a csaló egészségügyi startup-cég alapító

Elhitette, hogy mindössze pár csepp vér elegendő egy teljes vérkép összeállításához és különböző betegségek kimutatására.

Megkezdte börtönbüntetése letöltését kedden Elizabeth Holmes, a Theranos nevű egészségügyi startup-cég csalás miatt elítélt alapítója.

A 39 esztendős Holmest 11 év és három hónap börtönre ítélte a bíróság tavaly novemberben. Azután kellett megkezdenie büntetésének megkezdését, hogy a fellebbviteli bíróság elutasította kérelmét arra, hogy fellebbezése elbírálásáig ne kelljen rácsok mögé vonulnia. A törvényszék úgy találta, kicsi a valószínűsége annak, hogy a panasz új eljáráshoz vezessen.

Holmes a Theranos egészségügyi vállalkozás alapítójaként 2010 és 2015 között megtévesztette a befektetőket azzal, hogy elhitette velük, forradalmi találmányának köszönhetően mindössze pár csepp vér elegendő egy teljes vérkép összeállításához és különböző betegségek kimutatására.

Az egykor 9 milliárd dollárosra becsült céget sokáig "a Szilícium-völgy kedvenceként" emlegették, Holmes pedig számos elismerést kapott, egyebek között Barack Obama akkori amerikai elnök is kitüntette. Az áttörésként hirdetett vérvizsgálati eljárás híre nyomán a vállalat igazgatóságában ismert politikusok is szerepet vállaltak, köztük egykori amerikai külügyminiszterek, mint Henry Kissinger és George Schultz, valamint James Mattis korábbi védelmi miniszter. 

A The Wall Street Journal című lap 2015-ben indított cikksorozatot, amelyben azt állította, hogy a cég készülékei hibásak és pontatlanok. A vállalat a botrány kitörése után gyorsan csődbe ment, majd 2018 szeptemberében hivatalosan megszűnt, Holmes ellen pedig - a Theranos korábbi operatív főigazgatójával, Ramesh "Sunny" Balwanival együtt - még abban az évben vádat emeltek. A vizsgálat során kiderült, hogy a cég által kínált technológia nem működik. 2022-ben Holmest és Balwanit is bűnösnek találták a befektetők megkárosítása vádjában.

Eredetileg Holmesnak - aki az eljárás ideje alatt két gyermeket is szült - a büntetése letöltését április végén kellett volna megkezdenie, amit kérelme benyújtása miatt elhalasztottak. Kedden Edward Davila illetékes bíró egyúttal 452 millió dollárban (154 milliárd forint) határozta meg azt az összeget, amellyel Holmes és Balwani a befektetőknek adós. Balwani már megkezdte 12 év és 11 hónapban megállapított börtönbüntetése letöltését.

Elizabeth Holmes kedden Texas államban egy nők számára fenntartott, alacsony biztonsági fokozatú börtönbe vonult be, amiről több televíziócsatorna élő tudósításban számolt be.