• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Biofegyver lehet a madárinfluenza-mutáns

Hírek Forrás: fuggetlen.hu

Holland és amerikai kutatócsoport kikísérletezte a madárinfluenza veszélyes mutációját.

Két vezető influenza kutató csoport bejelentette, hogy megtalálták a módját, hogyan lehet a H5N1 - madárinfluenza - vírusát emberről emberre könnyen átvihetővé tenni, ezzel képessé tenni a vírust halálos világjárvány előidézésére. A WHO, az ENSZ egészségügyi testülete kifejezte "mélységes aggodalmát az ügy potenciális negatív következményei miatt." A Hollandiában és az Egyesült Államokban kutató teameket az USA biztonsági tanácsadó testülete hírzárlatra szólította fel, attól való félelmében, hogy a kutatás részleteinek megismerése ellátja a bioterroristákat a fegyver készítéséhez elegendő információval - írja a fuggetlen.hu.

Az USA Nemzeti Biztonsági Tanácsadó Testületének Biosecurity részlege megkért két tudományos folyóiratot, amelyek publikálni akarták a kutatási eredményt, hogy csak szerkesztett - rövidített - formában tegye közzé a tanulmányokat. A kérést a folyóirat szerkesztői elvetették. 

Az ellentmondásos helyzetet kommentálva a WHO így nyilatkozott: "Míg az érthető, hogy ezt a kísérletet, amely ilyen tudást hoz, folytatni kell, az is érthető, hogy bizonyos kutatások és főként azok, amelyek egy vírusnak sokkal veszélyesebb változatát alakítják ki... kockázattal járnak."

A H5N1 madárinfluenza igen veszélyes azokra az emberekre, akik a megfertőzött szárnyastól közvetlenül fertőződnek meg. Azóta, hogy a vírust felfedezték, 1997-ben, körülbelül 600 ember fertőződött meg a szárnyasoktól, és több, mint a fele meghalt.
Ezidáig természetes módon nem mutálódott a vírus olyan formába, hogy emberről emberre terjedjen - bár a tudósok félnek attól, hogy ez bekövetkezik.

A világon sokfelé dolgoztak tudósok azon, hogy kitalálják, milyen mutáció teheti képessé a H5N1 vírust arra, hogy emberről emberre ragályos legyen, miközben megtartja halálos tulajdonságát.
Az USA Nemzeti Egészségügyi Intézetei finanszírozták a két kutatócsoportot, találja meg a vírus ragályos változatát - azzal a céllal, hogy tudjanak majd reagálni, ha a mutáció természetes módon bekövetkezik.

A WHO azt mondja, hogy ilyen kutatást "csak a közegészségügyi kockázat/haszon elemzés elvégzése után" lehetett volna elvégezni, és "azzal a bizonyossággal, hogy a szükséges védelmet biztosították a negatív következmények minimalizálására".
Az Egészségügyi Világszervezet életbe vágóan fontosnak tartja, hogy a vírusok és a tudományos know-how cseréjével biztosítsák, hogy a közvetlen kockázatnak kitett országok, Ázsiában, mint Indonézia, Vietnam és mások, profitáljanak a kutatásokból.
Általában a gazdag országokban lévő laboratóriumok azok, amelyek a tudományos szakértelemnek olyan fokán állnak, hogy tudnak komplex influenza vírusokkal dolgozni, mint a madárinfluenza - az influenza vírusok viszont a kevésbé fejlett ázsiai országokból jönnek.

"A WHO rendkívül fontosnak tartja, hogy tudósok, akik a potenciálisan pandémiára képes vírusokkal kutatást végeztek, teljesen alávessék magukat az új követelményeknek" - fejezte ki az ENSZ szervezet közleménye.