• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Bírságot kaptak a mágnesterápiával üzletelők

Hírek Forrás: MTI

Nem tudták igazolni, hogy a készülékek alkalmasak a betegségek gyógyítására.

Több millió forint bírságot szabott ki a Magneter és a Magnapress termékcsaládokat forgalmazó vállalkozásokra a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert nem tudták megfelelő bizonyítékokkal igazolni, hogy mágnesterápiás készülékeik alkalmasak különböző betegségek megelőzésére, gyógyítására.

A GVH csütörtöki közleménye szerint a Magneter FX Kft. által gyártott Magneter orvostechnikai eszköz népszerűsítése során a gyártó és a készüléket forgalmazó vállalkozások a termékről azt állították, hogy az alkalmas különböző betegségek gyógyítására, illetve az egészségi állapot befolyásolására. A tájékoztatások alapján a fogyasztók azt hihették, hogy a készülékkel kezelhetőek például a szív- és érrendszeri-, anyagcsere-, illetve bőrbetegségek, megszüntethetőek az allergiás tünetek, továbbá fájdalomcsökkentő hatása is van.

A vállalkozások azonban nem tudtak benyújtani olyan bizonyítékot, amely igazolta volna, hogy az adott termék ténylegesen rendelkezik a hirdetett gyógyhatásokkal.

A Magna Vitapress Kft. a Magnapress készülékkel kapcsolatban arról tájékoztatta a fogyasztókat, hogy a készülék alkalmas betegségek megelőzésére, gyógyítására, kezelésére, egészség megőrzésére, illetve használatával testsúlycsökkentés érhető el. A tájékoztatások szerint a készülékek néhány használat után akár meg is szüntetnek több betegséget, valamint egyfajta betegségmegelőző, regeneráló hatást tulajdonítottak a termékeknek.

A Magna Vitapress Kft. által benyújtott bizonyítékok (természetgyógyász vélemények, fogyasztói tapasztalatok) azonban nem feleltek meg a tudományos ismeretekkel, megalapozottsággal szembeni elvárásoknak, így nem igazolták, hogy a Magnapress készülék rendelkezik-e a tájékoztatásokban megjelenő hatásokkal.

A GVH megállapította, hogy a fenti vállalkozások fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak, ezért a GVH a Magneter FX Kft.-t 3 millió forint, a Biyovis Hungary Kft.-t 260 ezer forint, a DiTec-96 Kft.-t 800 ezer forint, a Magneter Hungary Kft.-t 180 ezer forint, a Medical Magnetic Kft.-t 520 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte. A Magnapress termékcsaládot forgalmazó Magna Vitapress Kft.-re pedig 7,6 millió forint bírságot szabott ki a hivatal.

Legolvasottabb cikkeink