• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

British Transplant Games - tarolt a Trappancs csapat

Hírek Forrás: Weborvos

A British Transplant Games-t 1978 óta rendezik meg, de magyar szervátültetett csapat még soha nem vett részt rajta - eddig.

2015. július 30-án délben a Trappancs Team elrepült Newcastle-be, hogy megmutathassák a közel 900 résztvevő szervátültetett sportolónak (norvégok, írek, ausztrálok, amerikaiak, angolok), hogy velük is számolni kell a továbbiakban.

A 10 sportoló között 5 májtranszplantált gyermek és fiatal van, 3 vesetranszplantált, 1 csontvelőtranszplantált és 1 úszó gyermek vese- és májtranszplantált.

A team managere Jakab Ivett, aki szintén májátültetett sportoló, valamint a csapatorvos Dr. Vilmányi Csaba gyermekkardiológus (GOKI).

Az első versenynapon – pénteken – 22 éves csontvelőtranszplantált versenyzőnk Quittner Péter asztaliteniszezett: 27 versenyző állt az asztalokhoz, egyenes kiesési rendszerrel jutott el Peti az aranyéremig.

Szombaton az úszóversenyek napja volt: a Trappancs csapat hat gyermek versenyzője ugrott vízbe, összesen 21 számban indultak. 8 aranyérmet, 6 ezüstérmet, 3 bronzérmet nyertek, valamint a 4x25 –ös gyerekváltó is ezüstérmes lett. Ezenkívül egy negyedik, két ötödik és egy hatodik helyezést is megszereztek a teljes mezőnnyel zajló versenyeken.

A legfiatalabb magyarországi szervátültetett sportoló, Sípos Tímea 9 éves: mellúszásban, hátúszásban és gyorsúszásban is aranyérmet nyert.

A 12 éves májátültetett Domonkos Ádám az úszóverseny napján ünnepelte a 12. születésnapját: Ő is triplázott, három aranyéremmel tette tökéletessé a napot.

A hódmezővásárhelyi 13 éves – szintén májtranszplantált - Süli Flóra rutinos versenyzőként ugrott vízbe, egy aranyérmet, két ezüstérmet és egy ötödik helyezést sikerült szereznie.

A székesfehérvári, 12 éves májtranszplantált versenyzőnknek – Luka Tímeának – élete első versenye volt a British Transplant Games: egy ötödik és hatodik helyezést sikerült elérnie, majd 25 méter mellúszásban szerzett egy bronzérmet.

Budapesti Trappancs versenyző a 14 éves, veseátültetett Vargha Simon. Nemzetközi versenyen korábban nem járt, mégis magabiztosan nyert két ezüstérmet és szerzett egy negyedik helyet.

Molnár-Farkas Márk 15 éves, szintén budapesti versenyző, két szervátültetésen van túl: 2006-ban vesét kapott, majd 2013-ban májátültetésre is szükség volt. Az uszodában egy arany-, 2 ezüst-, és 2 bronzérmet szerzett.

A gyorsváltó tagjai Süli Flóra – Luka Tímea – Vargha Simon és Molnár-Farkas Márk voltak, a 7 csapatból a második helyen értek célba.

Vasárnap az atlétikaversenyek napján két veseátültetett fiatalemberé volt a főszerep: Velkey-Guth Ádám ceglédi fiatal sportoló a 100 méter síkfutás döntőjét magabiztosan nyerte, majd kislabdadobásban, súlylökésben és gerelyhajításban is aranyérmet szerzett.

Szabó Donát a 100 méter síkfutás előfutamából nem jutott tovább, de a 200 méteres síkfutás döntőjében a negyedik helyen végzett. Az atlétikaversenyek végén a 4 x 100-as váltófutás zárta a Trappancs csapat versenyeit Newcastle-ben, a British Transplant Games-en.

Az összesített mérleg: 3 nap alatt 23 érmet szereztek a szervátültetett fiatalok:
13 aranyérem
7 ezüstérem
3 bronzérem
két negyedik helyezés,
két ötödik helyezés,
egy hatodik helyezés

A Trappancs csapat augusztus 03-án este 11 órakor érkezik a Liszt Ferenc repülőtér 2A termináljára (Newcastle – Amsterdam – Budapest) - tudósított a Trappancs Egyesület.

Legolvasottabb cikkeink