• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Brüsszelben beszélnek a hazai fogyatékosügyről

Hírek Forrás: MEOSZ

Magyar felszólalások is várhatók a Fogyatékossággal élő emberek 3. Európai Parlamentjén.

A Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ Egyezmény végrehajtása a válság időszakában címmel rendezik meg szerdán Brüsszelben a Fogyatékossággal élő emberek 3. Európai Parlamentjét. Az eseményen felszólal Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, Nikoforos Diamandouros, az Európai Ombudsman, Yannis Vardakastanis, az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) elnöke és Kósa Ádám, az EP Fogyatékosügyi Munkacsoportjának elnöke is.

A magyar küldöttséget Földesi Erzsébet, az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) alelnöke, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa EU-s ügyekért felelős tagja vezeti. Az ülésen felszólal Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnökségi tagja.

A Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ Egyezmény 2008-ban lépett hatályba, hazánk másodikként ratifikálta, azóta 154 ország írta alá. Az egyezmény célja, hogy előmozdítsa és biztosítsa a fogyatékossággal élő személyek alapvető emberi, polgári, politikai, gazdasági és szociális jogainak teljes körű és másokkal egyenlő gyakorlását és a velük született méltóság tiszteletben tartását. Az egyezményt az Európai Unió is ratifikálta 2010-ben. A szervezet jövőre készíti el az egyezmény végrehajtásáról szóló első jelentését.

A fogyatékos emberek európai parlamenti ülését az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) kezdeményezte azzal a céllal, hogy a fogyatékos embereket képviselő szervezetek és az Unió döntéshozói áttekintsék, hogyan hatott a gazdasági-pénzügyi válság a fogyatékos emberek életére és az egyezmény végrehajtására. Ilyen ülésnapot eddig mindössze két alkalommal tartottak: 1993-ban és 2003-ban.

A mostani ülés időpontjának kiválasztásában szerepet játszott, hogy december harmadika a fogyatékossággal élő emberek világnapja. Az Unióban 80 millió fogyatékos ember él, az eseményen az őket képviselő szervezetek mintegy 450 tagja vesz részt. Hazánkat a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) 22 tagú küldöttsége képviseli. A résztvevők három plenáris ülésen három témát vitatnak meg. A délelőtti ülésen ismertetik a fogyatékos emberek helyzetét és az egyezmény végrehajtásának eddigi eredményeit és hiányosságait. Délután a válságból kivezető stratégiákat és a fogyatékossággal élők EU-n belüli szabad mozgását nehezítő akadályokat tárgyalják meg. A délelőtti plenáris ülést Földesi Erzsébet EDF alelnök vezeti.

Magyar felszólalók

A délelőtti plenáris ülésen Kovács Ágnes (MEOSZ) felszólalásában ismerteti a válság és a magyar kormány intézkedéseinek hatását a fogyatékossággal élő emberekre. Horváthné Somogyi Ildikó, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) alelnöke az értelmi fogyatékossággal élő emberek cselekvőképességéről és választójogáról fog beszélni, Vályi Réka, az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) alelnöke pedig bemutatja az intézményi férőhelykiváltás magyarországi helyzetét.

A délutáni szekciókban Nyírő Zsolt, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) elnökségi tagja a siketek oktatásáról fog beszélni a jogszabályok és a személyes tapasztalatok tükrében, Pál Zsolt, a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) képviselője pedig a válságból való kiút kereséséről, az együttműködés jelentőségéről.