• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Budapest kiáltvány a vastagbélrák szűréséért

Hírek Forrás: Weborvos

Budapest kiáltvány: új európai kezdeményezések a vastagbélrák szűrésére.

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság (MGT), az emésztőszervi betegségekkel foglalkozó, egyik legnagyobb orvosi társaság, immár 53. Nagygyűlését tartja 2011. június 4-7 között. A kongresszushoz kapcsolódó „Új európai kezdeményezések a vastagbélrák szűrésére" c. nemzetközi, az Európai Unió Magyar Elnöksége által támogatott szimpózium egyik kiemelt feladata a „Budapest kiáltvány" elkészítése, amely szerves folytatása a vastagbélrák szűréssel kapcsolatos korábbi rangos európai kezdeményezéseknek.

A vastagbélrák az Európai Unióban a második leggyakrabban előforduló daganatfajta és a második leggyakoribb daganatos halálhoz vezető megbetegedés. Európában évente kb. 436.000 új vastagbélrák kerül felismerésre és több mint 200.000 beteg hal meg évente ebben a betegségben.

A vastagbélrák Magyarországon is az egyik legnagyobb népegészségügyi problémát jelenti: évente több mint 9.000 új esetet diagnosztizálunk és évente 5.000 beteg hal meg vastagbélrákban.

A vastagbélrák igen jelentős gazdasági terhet jelent egy adott ország egészségügyi ellátása számára. A vastagbélrák korai felfedezése és megelőzése jelentősen csökkentheti ezeket a terheket. A megfelelően szervezett és jó minőségű vastagbél szűrési programokkal jelentősen csökkenthető a vastagbélrák előfordulása és a betegséggel összefüggő halálozás. A vastagbélszűrés költség-hatékony stratégia és kevésbé költséges, mint az onkológiai kezelés.

A „Budapest kiáltványt" neves európai szakértők készítették elő. A témához kapcsolódó tudományos rendezvényt a legfontosabb európai gasztroenterológiai társaságok (United European Gastroenterology Federation - UEGF ; European Association for Gastroenterology and Endoscopy - EAGE), valamint a Magyar Gasztroenterológiai Társaság (MGT) és a Magyar Gasztroenterológiai Kollégium támogatják.
A konferencia Magyarország Európai Uniós Elnökségének hivatalos tudományos programja.

A „Budapest kiáltvány" szerves folytatása a vastagbélrák szűréssel kapcsolatos korábbi rangos európai kezdeményezéseknek. A „Budapest kiáltvány" felhívja a hazai és az európai nemzetek feletti egészségügyi döntéshozók figyelmét a vastagbélrák szűrés jelentőségére és egyúttal újabb európai vastagbélszűrő programok szervezését kezdeményezi.

További információk és részletek